06-nummer


06-nummer 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; (vooral) in Nederland)

nummer van een mobiele telefoon; mobieletelefoonnummer
Zo genoemd omdat dergelijke nummers altijd met de cijfercombinatie 06 beginnen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een 06-nummer…

is een nummer

      Hoofdsemagram: nummer


      Algemene voorbeelden


      Illegale vormen van prostitutie - zoals onder dwang, met minderjarigen en met prostituees zonder geldige verblijfspapieren - verschuiven daarheen. Hoe groot die verschuiving precies is, kunnen de onderzoekers niet zeggen - daarvoor is de wereld van escort en 06-nummers te schimmig.

      Het Parool,

      Negen maal per jaar ontvangen ze dan een gids van vier bladzijden waarin een maandagenda is opgenomen met geselecteerde voorstellingen. Daarnaast staat er achtergrondinformatie in en praktische gegevens over openingstijden en reservering. Handig en tijdbesparend, vooral als het bijbehorende 06-nummer vanaf 1 april de mogelijkheid biedt om kaarten te bestellen.

      NRC,

      De 7,5 miljoen klanten van PTT Telecom krijgen met ingang van 10 oktober 1995 nieuwe telefoonnummers. Een belangrijke wijziging is dat het aantal netnummers van 1046 wordt teruggebracht tot 141. Het nieuwe nummer bestaat uit tien cijfers: een netnummer met drie cijfers en een abonneenummer met zeven cijfers of een netnummer met vier cijfers en een abonneenummer met zes cijfers. De 06-nummers veranderen voorlopig niet.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een 06-nummer bellen
      • iemands 06-nummer hebben
      • een 06-nummer draaien
      • een 06-nummer beheren
      • een 06-nummer exploiteren
      • een 06-nummer gebruiken

      En nee, ik bel geen 06-nummers, dan krijg ik ruzie met Frans, zoals dat bij een goede penningmeester ook hoort.

      http://www.euroskano.nl/,

      Ik kan niet bewijzen dat er een miljoen blowers zijn. Dat moeten de blowers zelf doen. Die moeten allemaal Peter Cohen bellen, ik heb zijn 06-nummer.

      http://www.groene.nl/1999/3/rve_smokkelaar.html,

      Ze werkte als ontwerpster bij een reclamebureau , maar daar was ze niet. 'Heeft u haar 06-nummer?' Dat had ik.

      Beschreven blad, Remco Campert,

      In 1994 belden in totaal 4600 personen in Overijssel met de Bibliofoon. Dat waren er bijna vijfhonderd meer dan in 1993, toen 4109 mensen het 06-nummer draaiden.

      Meppeler Courant,

      Klanten kunnen een speciaal 06-nummer draaien waarmee snel en efficiënt een antwoord gegeven wordt op vragen over beschikbare literatuur en naslagwerken.

      Meppeler Courant,

      Mascia is activist van de Groene partij, verspreidt pacifistisch materiaal, beheert een 06-nummer over tarotkaarten en heeft landelijke bekendheid gekregen als de oprichter van een protestbeweging tegen mediamagnaat en kandidaat-premier Silvio Berlusconi.

      NRC,

      Hij legde me uit dat Lopez Diaz 06-nummers in Nederland exploiteerde.

      Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

      We gebruiken de 06-nummers van de gestolen telefoons om de boodschappen naar toe te sturen.

      De Telegraaf,

      met adjectief ervoor


      • een gratis 06-nummer
      • een nationaal 06-nummer
      • een speciaal 06-nummer

      Dagelijks bellen 3500 tot 5000 Nederlanders naar het gratis 06-nummer, waarop ze terecht kunnen met hun vragen over de nieuwe telefoonnummers.

      Meppeler Courant,

      In Nederland en de omringende landen wonen naar schatting 2,7 miljoen Turken. Maar waarom was vak G dan niet vol? Dat komt, zeiden de Turken, door de manier waarop de Nederlanders de kaarten verkochten. Dat kon alleen maar via een speciaal 06-nummer.

      NRC,

      Dat de voorhoede van deze beweging zich al een bruggehoofd heeft verworven in een veelgelezen ochtendblad geeft te denken. Zoals ook haar pogingen om via een speciaal 06-nummer de bevolking te mobiliseren buitengewoon verontrustend zijn.

      NRC,

      Hij sprak zijn verbazing uit over de instelling van een nationaal 06-nummer waarop steunfraude gemeld kan worden.

      Meppeler Courant,

      in voorzetselgroep


      • bellen met een 06-nummer
      • inspreken op een 06-nummer

      De landelijke werkgroep vertegenwoordigt volgens Claessen meer dan duizend mensen die in de afgelopen jaren torenhoge telefoonnota's van PTT Telecom ontvingen wegens het bellen met 06-nummers, terwijl zij bij hoog en bij laag zweren dat zij of hun gezinsleden niet gebeld hebben.

      Meppeler Courant,

      De landelijke werkgroep van 06-gedupeerden, die woensdag in Amsterdam opgericht is, wil dat er een landelijk justitieel onderzoek komt naar misbruik van particuliere telefoonnummers voor het bellen met 06-nummers.

      Meppeler Courant,

      De kijker die zijn goede antwoord beloond wil zien en voor de stofzuiger of het dagje Maastricht wil doorgaan, kan zijn antwoord tot vijf minuten voor het volgende reclameblok inspreken op een 06-nummer.

      NRC,