112


112 1.0

natuurlijk getal dat volgt op 111 en voorafgaat aan 113

Semagram (extra betekenisinformatie)


112…

is een getal

      Algemene voorbeelden


      De Boer Winkelbedrijven (112 supermarkten, 72 slijterijen, 153 drogisterijen) heeft in de eerste helft van dit jaar 7,5 procent meer nettowinst geboekt dan in dezelfde periode van vorig jaar.

      Meppeler Courant,

      Volgens een recente officiële opgave zijn tussen augustus 1993 en november 1994 in Algerije 112 vrouwen en meisjes vermoord door gewapende moslim-groepen.

      NRC,

      In de zomer van 1999 werd het motel getroffen door een korte brand [...]. Alle 112 gasten werden geëvacueerd.

      ANP,

      Tot voor een paar jaar was de provincie Drenthe van de Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen met haar 11.500 leden de grootste van Nederland. Hiertoe behoren 112 afdelingen en ruim 1.200 kaderleden.

      Meppeler Courant,

      De Goese wethouder S. Heijning [...] geeft de staatssecretaris nog een jaar respijt om de 112 asielzoekers die al langer dan drie jaar in zijn gemeente verblijven, uitsluitsel te geven over de vraag of ze wel of niet mogen blijven.

      Provinciale Zeeuwse Courant,

      Het immense shopping center [...] was zelfs groter begroot dan het vergelijkbare project CentrO in het Duitse Oberhausen. De tweede grote aantrekkingspool was een uitgestrekt en luxueus recreatiepark met 660 vakantievilla's en 112 hotelkamers.

      De Standaard,

      Op de dansvloer vonden de ordehandhavers 112 XTC-pillen, 41 doses speed, één gram cocaïne, 15 gram marihuana en vier blokjes hasj.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief ervoor


      • art. 112
      • artikel 112

      Artikel 112. Alleen papier en karton zullen worden opgehaald, met uitsluiting van om het even welk ander afval.

      http://www.mouscron.be/francais/police/rgp_nl.pdf,

      De artikelen 112 t/m 114, die ter versterking van de decentralisatie in 1994 in de Gemeentewet zijn opgenomen, veronderstellen bijvoorbeeld ook zo'n wettelijk gehoudenheid van de onderscheiden overheden en hun organen ten opzichte van elkaar.

      http://www.eerstekamer.nl/9324000/1/j9vvgh5ihkk7kof/vg2wkl25aveh/f=x.pdf,

      • nummer 112

      Elementen met atoomnummer groter dan 92 (uranium) komen in natuurlijke vorm op aarde niet voor […]. Niettemin kunnen superzware elementen kunstmatig worden gemaakt via beschietingen in deeltjesversnellers. Tot aan fermium (atoomnummer 100, halfwaardetijd 101 dagen) kunnen chemici ermee uit de voeten [...]. Toch denken fysici in de buurt van atoomnummer 112 weer wat stabielere elementen aan te treffen.

      NRC,

      • bladzijde 112
      • pagina 112
      • punt 112

      Het hoofdstuk "Belgien" loopt van p. 112 tot 140, behandelt de belangrijkste vertegenwoordigers van het époque-affiche, geeft vele illustraties van werken, evenals 7 buitentekstplaten in lithografie.

      http://143.169.23.42/~ibruynin/bpp/books.html

      Lot haatte tweelingzusjes. Zie punt 112 van haar haatlijst.

      De Standaard,

      met substantief erachter


      • 112 bladen
      • 112 bladzijden
      • 112 pagina's

      In veertig jaar tijd zag hij kans een privé-collectie bijeen te brengen van Rembrandt-etsen (112 bladen), zestiende- en zeventiende-eeuws Nederlands goud en zilver (meer dan honderd objecten) [...], ivoor en meubels.

      NRC,

      F.B. Hotz, De vertegenwoordigers. Amsterdam/Antwerpen, De Arbeiderspers, 112 blz. Bundeling uiterst geserreerde, verstilde verhalen van ongemeen hoge kwaliteit.

      De Standaard,

      Haar 112 A4-pagina's tellende, vlot geschreven verslag begint met een gedegen overzicht van de in Nederland geldende privacyregels.

      http://www.politiebond.nl/Bondsblad/bondsblad.html,

      Alle nummers opgestapeld, een verzameling met een dikte of een hoogte van 75 cm en een gewicht, approximatief, van twintig kilogram, vier maal per jaar 112 bladzijden leesgenot.

      http://www.vrijzinnighumanisme.be/5_radio-tv/513_radio031013.htm,

      "Om eerlijk te zijn kun je al niet meer spreken over een eenvoudige catalogus, maar over een heus boek van 112 pagina's".

      http://www.temooiomwaartezijn.nl/index1.html

      • 112 miljoen dollar
      • 112 miljard dollar
      • 112 miljoen euro
      • 112 miljard euro
      • 112 miljoen pond
      • 112 miljard pond
      • 112 miljoen inwoners

      De 'onderliggende' resultaten waren beter dan de meeste voorspellingen: [...] meer vrije kasstroom om te kunnen blijven investeren en, zo wordt gehoopt, in de toekomst meer omzet per klant. Bovendien schreef Vodafone niets af van zijn grootste mobiele aankoop, het Duitse Mannesmann (112 miljard pond); kennelijk zijn de grote verwachtingen die Vodafone daarvan had nog steeds op hun plaats.

      NRC,

      Het hoofd van de CSA, Ros Hepplewhite [...] moest erkennen dat de opbrengst van de CSA 112 miljoen pond bij de ramingen was achtergebleven.

      NRC,

      In 1993 kwam 112 miljard dollar aan kapitaal binnen, vooral uit Hongkong, Taiwan en de VS.

      NRC,

      Bilderberg Hotels Restaurants [...] beschikt in Nederland en Belgie over 25 hotel- en restaurantbedrijven en 3 alliantiepartners in het vier- en vijfsterren-segment. Over 2001 werd een omzet behaald van ruim 112 miljoen euro.

      http://www.bilderberg.nl/nl/_/corp/nieuws/150,000,000.asp

      Eurotransplant, een non-profitorganisatie in het Academisch Ziekenhuis Leiden die de internationale uitwisseling van donororganen in een gebied van 112 miljoen inwoners coördineert.

      NRC,

      • 112 punten
      • 112 stemmen

      Stand wereldbeker na 6 proeven: Johan Museeuw (Map) 112 punten; 2. Stefano Zanini (Ita) 88 3. Alexandre Gontchenkov (Rus) 67.

      De Standaard,

      Winnaar bij de clubs werd de voetbalvereniging Eext met 402 punten. Als individueel kwam als beste uit de bus Boudewijn van Ardenne met 112 punten en lid van vv Sleen.

      Meppeler Courant,

      De parlementaire Assemblée van de Raad van Europa heeft gisteren gedreigd Turkije als lid te schorsen als Ankara zich niet binnen twee maanden conformeert aan de normen van organisatie op het gebied van mensenrechten en democratie. Bovendien moet het Turkse leger zich binnen die tijd uit Noord-Irak hebben teruggetrokken, aldus een resolutie die met 112 tegen 29 stemmen bij 15 onthoudingen werd aangenomen.

      NRC,

      Het vertrekpunt, 107,5 punten in december, was eveneens lager dan een jaar terug, toen de arbeidsmarktbarometer het jaar aanvatte op 112 punten.

      De Standaard,

      • 112 hectare
      • 112 kilo
      • 112 kilometer
      • 112 meter
      • 112 pk
      • 112 procent
      • 112 ton

      Het schip vertrok eind februari [...] met aan boord 112 ton hoog radioactief afval, dat in Frankrijk was opgewerkt.

      NRC,

      De 112 meter hoge Domtoren was destijds toegankelijk vanwege de tentoonstelling Panorama 2000.

      Algemeen Dagblad,

      De nieuwe Cabriolet is het meest emotionele model van het A4-programma. Dit concept wordt aangevuld door de grote torsiestijfheid van de cabriolet-carrosserie. Ten opzichte van zijn voorganger is hij maar liefst 112 procent stijver – een indrukwekkende prestatie.

      http://www.audi.nl/nieuws/?/nieuws/nieuws_item0.html,

      Het AVVN heeft voor de SP becijferd dat alleen al in de Randstad de komende tijd 112 hectare aan volkstuinen (dat zijn 224 voetbalvelden!!) bedreigd worden.

      http://www.avvn.nl/

      Het vermogen van de [...] motor was bij dit type teruggebracht tot 112 pk. En in plaats van de automatische gangwissel was een normale vijfversnellingsbak ingebouwd.

      http://members1.chello.nl/~vanderwerfm/bussen/kromhout.htm,

      Paul Beckers heeft in het Nederlandse Geldrop de bekende twaalfurenloop gewonnen. De atleet uit Malle totaliseerde bijna 152 km [...]. Katia Nolens was met een totaal van 112 km derde bij de vrouwen.

      De Standaard,

      De 43-jarige Amerikaan Michael Hebrenko van ongeveer 450 kilo die in mei met een vorkheftruck uit zijn huis werd bevrijd, is in het ziekenhuis 112 kilo afgevallen en mocht weer naar huis.

      De Standaard,

      112 2.0

      telefoonnummer dat in geval van dringende nood gratis gebeld kan worden in de meeste Europese landen, waaronder Nederland en België
      In geschreven tekst ook weergegeven als 1-1-2.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      112…

      is een alarmnummer

          Algemene voorbeelden


          Het nummer van Crimestoppers, de werktitel van de tiplijn, moet door grote publiekscampagnes net zo bekend worden als 112 (noodhulp) en 0900-8844 (plaatselijke politie).

          de Volkskrant,

          Na een ongeval waarbij dieren betrokken zijn dient u zich bij het dichtstbijzijnde politiebureau te melden. (alarmnr = 112).

          http://users.pandora.be/scandinavia/finland.htm

          Bel je met een mobiele telefoon via een andere provider, dan kom je eerst terecht op een landelijk contactcenter in Driebergen, net zoals dat gebeurt met 112 en het nummer voor "Meld Misdaad Anoniem".

          http://www.telecommerce.nl/sf/sf.cgi?3687,

          Waarschuw de brandweer (112), doof snel het vuur in de haard of kachel met zand of soda om rook in uw huis te voorkomen, ventileer, gebruik nooit water om het vuur te doven.

          http://www.brwalphen.com/default.htm

          Den Bakker wijst op het dilemma waarmee de politie wordt geconfronteerd [...]. "We krijgen tegenwoordig 7,2 miljoen telefoontjes per jaar binnen. Dat zijn alleen hulpvragen, dus niet de alarmberichten op 112. Wij moeten ervoor zorgen dat die telefoontjes worden opgenomen, maar het is óók van belang dat er genoeg blauw op straat is."

          NRC,

          Combinatiemogelijkheden


          als object bij een werkwoord


          • 112 bellen

          Ik ga 112 bellen en dan wacht ik wel in de auto totdat ze komen.

          Zonder genade, Renate Dorrestein,

          TIPS. Zorg voor signalering door rookmelders [...]. Ga geen spullen verzamelen! Hang niet de held uit! Bel de brandweer bij de buren en niet in het brandende huis! Bel 112 en noem alleen woonhuis + brand, leg alles uit als u de brandweer aan de lijn heeft.

          http://www.brandladder.nl/

          In geval van een ongeval of onwel worden binnen een gebouw, wordt indien mogelijk direct eerste hulp gegeven [...]. In ernstige gevallen direct 112 bellen.

          http://leden.tref.nl/~swo.hellendoorn-nijverdal/internet-vrijwilligers.htm,

          Uit reacties bij het Platform blijkt dat mensen in ernstige gevallen liever 112 bellen, het alarmnummer van de ambulancedienst.

          Algemeen Dagblad,

          • 112 alarmeren

          Controleer de vitale functie zonder hyperstrekking toe te passen. Immobiliseer het hoofd van het slachtoffer. Stuur een omstaander weg om de 100 of 112 te alarmeren.

          http://www.jeugdwerknet.be/spelensite/doc/Cursus/c10.htm

          Breng het slachtoffer in een koelere omgeving. Het slachtoffer in een halfzittende houding. Controleer regelmatig de vitale functies. Alarmeer zo snel mogelijk de 100 of 112.

          http://www.jeugdwerknet.be/spelensite/doc/Cursus/c10.htm

          in voorzetselgroep


          • bellen naar 112

          Na een halfuur babbelen over zijn ongelukkige jeugd, belde hij naar 112 en vroeg een ambulance voor de ongelukkige man want die had zijn voet gebroken.

          http://users.tijd.com/delink/,

          met substantief ervoor


          • (het) alarmnummer 112

          Met Fleurs hoofd in haar schoot grijpt ze de telefoon die ze op haar nachtkastje ziet liggen en toetst het alarmnummer 112 in, maar in haar paniek drukt ze verkeerd.

          Westenwind, Simone Duwel,

          D66-Kamerlid O. Scheltema vindt ook dat 'er vaak geen goed gehoor is'. Zij kritiseert het naast elkaar bestaan van het gratis alarmnummer 112 en het betaalde nummer 0900-8844.

          de Volkskrant,

          De man had verzuimd zijn telefoonnummer af te schermen waardoor zijn nummer was af te lezen op de nummermelder van alarmnummer 112.

          Spits,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          112 3.0

          (chemie en mineralogie)

          scheikundig element met het atoomnummer 112
          Uitsluitend in de verbinding element 112.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          112…

          is een scheikundig element

              Vaste verbindingen


              Woordfamilie


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen