24 uursschool


24 uursschool 1.0

((vooral) in Nederland, neologisme, onderwijs algemeen, overig)

school waar vooral uit de stad afkomstige jongeren die in het reguliere onderwijs gestrand zijn of dreigen te ontsporen, gedurende bepaalde periodes op vrijwillige basis dag en nacht verblijven

Algemene voorbeelden


De 24-uursschool volgens het concept 'Natuurlijk Leren' is een initiatief van onderwijsadviesbureau APS in Utrecht. Volgens APS-directeur Gerard van den Hoven is de school niet voor probleemjongeren maar jongeren die slecht tegen de verlokkingen van de grote stad kunnen. "Het zijn geen criminelen, maar jongeren die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs", aldus Van den Hoven. De leerlingen gaan dertien weken naar school en daarna 2,5 week naar huis. Gemiddeld zal een leerling twee tot drie jaar op de school verblijven.

De Telegraaf,

Etymologie


Aard herkomstinheems woord
Vroegste datering2004
Periode opkomst2006-2007
Omstandigheden opkomstDe bouw van de eerste 24 uursschool in het Friese dorpje Harich stond gepland voor 2006, maar stuitte op bezwaren van de inwoners. Het ministerie van Sociale Zaken subsidieerde de school voor 2007-2008 met 2 miljoen euro en de provincie Friesland met 4,6 miljoen euro.

24 uursschool 1.1

((vooral) in Nederland, neologisme, onderwijs algemeen, overig)

gebouw waarin een 24 uursschool gevestigd is of wordt

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


De 24-uursschool in de Friese plattelandgemeente Gaasterlân-Sleat mag gewoon worden gebouwd. Dat heeft de voorzieningenrechter in Leeuwarden bepaald, zo meldde de rechtbank dinsdag.

de Volkskrant,

Etymologie


Aard herkomstinheems woord
Vroegste datering2004