5-3-2


5-3-2 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

als zeer verdedigend beschouwd spelsysteem met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers, dat ook geschikt is voor snel uitgevoerd countervoetbal, omdat de linker- en rechterback geacht worden mee in de aanval te gaan
In vrij gebruik, maar soms ook op te vatten als een verkorting van 5-3-2-systeem.

Semagram (extra betekenisinformatie)


5-3-2…

is een spelsysteem; is een systeem

      Algemene voorbeelden


      Ronald Koeman kan goed begrijpen dat Louis van Gaal overweegt het systeem van het Nederlands elftal aan te passen. De bondscoach denkt erover met Oranje de variant van Feyenoord te gaan hanteren: 5-3-2.

      http://www.vi.nl/nieuws/koeman-adviseert-van-gaal-532-is-de-sleutel-tot-succes.htm,

      Wanneer je het 5-3-2 van Nederland gaat vergelijken met het klassieke 4-3-3, dan zijn er wat verschillen. Het aantal spitsen en de manier waarop zij spelen, is anders. Waar je vroeger met twee vleugelaanvallers aan de aftrap verscheen, sta je nu met twee centrumspitsen opgesteld, die worden bediend door een 'tien', de meest aanvallende middenvelder. Wanneer je aan de bal bent in het 5-3-2 systeem, zijn jouw backs de enige spelers die de ruimte op de flanken invullen, maar zij zullen niet zo diep spelen als vleugelaanvallers. Je speelt dus meer door het midden.

      http://www.nieuwslog.nl/1236582-verschil-5-3-2-en-4-3-3-systeem-hoe-gebruikt-louis-van-gaal-het-voor-oranje/,

      Als de spitsen goed ondersteund worden, dan kan je met de 5-3-2 / 3-5-2 gemakkelijk doelpunten uit goed combinatiespel maken, zelfs al zijn je spelers niet zo bedreven in aanvallen als dat ze zijn met het tegenhouden van de aanval van de tegenstander.

      http://fm.manutd.nl/de-3-5-2-formatie/,

      De bondscoach heeft een basisplaats in gedachten voor Dirk Kuyt, maar volgens De Telegraaf gaat hij niet als aanvaller spelen in een 4-3-3-systeem, maar als linksback in een 5-3-2.

      http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=217616,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • 5-3-2 hanteren
      • 5-3-2 spelen

      "Maar we weten natuurlijk wel dat Fer goed kan koppen, en dat hij langer is dan de meeste Chilenen", vervolgde Van Gaal, die tijdens dit WK het voetbal volgens de principes van de Hollandse School overboord gooide. Niet het Nederlandse 4-3-3, maar het defensievere 5-3-2 wordt door de leider van Oranje gehanteerd.

      http://www.telegraaf.nl/telesport/wk-voetbal-2014/22775656/__Van_Gaal___Dat_is_ook_geluk___.html,

      Voor Lens wacht een rol centraal in de aanval, als vervanger van de geschorste Robin van Persie, en aanvaller Dirk Kuijt vervangt verdediger Bruno Martins Indi. Dat betekent dat Oranje niet 5-3-2, maar 4-3-3 gaat spelen.

      http://nos.nl/wk2014/artikel/664867-oranje-maakt-zich-op-voor-433.html,

      De formatie die Nederland speelde was geen 5-3-2 maar 3-5-2.

      http://www.powned.tv/nieuws/wk/2014/06/robben_532_is_superieur.html,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen