5-3-2-systeem


5-3-2-systeem 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

als zeer verdedigend beschouwd spelsysteem met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers, dat ook geschikt is voor snel uitgevoerd countervoetbal, omdat de linker- en rechterback geacht worden mee in de aanval te gaan
Ook verkort tot 5-3-2.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een 5-3-2-systeem…

is een spelsysteem; is een systeem

      Algemene voorbeelden


      In Brazilië zal Janmaat met Gregory van der Wiel moeten concurreren voor de positie rechts achterin. Het 5-3-2-systeem dat Van Gaal voor ogen heeft en waarmee Ronald Koeman succesvol experimenteerde bij Feyenoord, is Janmaat op het lijf geschreven.

      http://www.feyenoordnet.nl/nieuws/feyenoord-nieuws/11080/janmaat-ik-pas-prima-in-het-5-3-2-systeem.html,

      Robin van Persie is positief over het 5-3-2-systeem waarmee Oranje mogelijk op het WK voor de dag zal komen. Zaterdagavond werd die variant voor het eerst getest in de Amsterdam Arena tegen Ecuador.

      http://www.vi.nl/nieuws/van-persie-gelooft-in-532systeem-en-looft-clasie.htm,

      Zijn collega Louis van Gaal heeft er zijn hele WK-voorbereiding op aangepast. Het 5-3-2-systeem. En wat blijkt er na twee duels in de groepsfase? Het Nederlands elftal heeft zich glansrijk als eerste land geplaatst voor de achtste finales. Maar als je het Co Adriaanse vraagt, is het systeem mislukt. "We hebben twee keer gezien dat we bij 4-3-3 van achteruit veel makkelijker kunnen opbouwen."

      http://nos.nl/wk2014/artikel/663683-het-532systeem-is-mislukt.html,

      Het Nederlands elftal begon het WK met een 5-3-2-systeem en dat pakte tegen Spanje erg goed uit, getuige de 1-5 overwinning. Louis van Gaal zou echter overwegen om tegen Australië in een 4-3-3-systeem te gaan spelen en trainde dinsdag met Jeremain Lens in plaats van Ron Vlaar in de beoogde basiself. Volgens De Telegraaf probeert Van Gaal Australië op een dwaalspoor te brengen.

      http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=217223,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • (in, met) een 5-3-2-systeem spelen
      • (in, met) het 5-3-2-systeem spelen

      Na de fantastische overwinning op Spanje waar Oranje met het nieuwe 5-3-2-systeem speelde, was er de vraag hoe Van Gaal zijn mannen tegen Australië zou opstellen. Eerst werd er gedacht dat er als van ouds zou worden gespeeld met het 4-3-3-systeem omdat Jeremain Lens in plaats van Ron Vlaar met de beoogde basiself mee trainde.

      http://www.oranje-wk2014.nl/het-nieuwe-5-3-2-systeem-houdt-stand/,

      Het Nederlands elftal wil op het WK in een 5-3-2-systeem gaan spelen en experimenteerde tegen Ecuador voor het eerst met deze nieuwe formatie.

      http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=215672,

      Na het laatste groepsduel van Oranje tegen Chili (2-0) zijn we er eindelijk achter waarom Louis van Gaal Oranje in het 5-3-2-systeem heeft laten spelen. Tegen Spanje scoorde Nederland vijf keer, tegen Australië drie keer en tegen Chili twee keer. Juist ja, een reeks van 5-3-2. Geheim onthuld!

      http://www.ad.nl/ad/nl/4562/Voetbal/article/detail/3677283/2014/06/23/Liveblog-Eindelijk-weten-we-het-geheim-van-Oranje-achter-5-3-2.dhtml,