5G


5G 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; techniek en technologie; neologisme)

vijfde generatie binnen een door de International Telecommunication Union (ITU) opgestelde standaardenlijst die betrekking heeft op mobiele telefonie; 5th Generation; Fifth Generation; Vijfde Generatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


5G…

is een netwerkgeneratie; is een generatie

  • [Ordening of volgorde] is de generatie die volgt op 4G
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] maakt zeer snel mobiel internet mogelijk
  • [Waardering] zou volgens sommigen door straling van antennes schadelijk zijn voor de gezondheid
  • [Gelijkheid] heeft een veel grotere netwerkcapaciteit dan 4G en snellere verbinding met een netwerk dan 4G

Algemene voorbeelden


Europees commissaris Neelie Kroes heeft in een brief aan de Brusselse regering uitgehaald naar de strenge stralingsnormen in het Hoofdstedelijk Gewest. Dat meldt De Standaard en wordt door de woordvoerder van Kroes bevestigd. Door de strenge stralingsnormen is de uitrol van supersnel 4G-internet in Brussel (voorlopig) onmogelijk. Sinds enkele jaren ligt de stralingsnorm in Brussel op maximaal 3 volt per meter. Daarmee gaat het gewest een pak verder dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie en Europa aanbevelen. Europees commissaris Neelie Kroes pikt dit niet langer nu die norm de introductie van het nieuwe 4G-netwerk in de weg staat [...]. De Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) zoekt al enkele weken naar een oplossing voor het probleem, zonder evenwel aan de stralingsnorm te raken. De gsm-operatoren vrezen dat een oplossing in dat geval onmogelijk is. Ondertussen heeft Europa aangekondigd 50 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van 5G, de opvolger voor 4G.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/130304_kroes_4G,

Supersnel internet is handig om even snel een film te downloaden. Verder is er nog geen baanbrekende toepassing die zo veel snelheid nodig heeft. Bij 5G is er minder vertraging ('latency') bij het verbinden met het netwerk. Een webpagina laadt daardoor sneller en een liedje op Spotify begint eerder te spelen.

https://www.consumentenbond.nl/mobiel-abonnement/wat-is-5g-en-wat-kun-je-ermee,

Voor een hoge dekkingsgraad zijn voor 5G meer antennes nodig dan voor de voorganger 4G. Nederlandse gemeenten hebben met het Rijk en mobiele operators in het Antenneconvenant afgesproken dat antennes voor dekking van mobiele netwerken zonder vergunning mogen worden geplaatst.

https://nl.wikipedia.org/wiki/5G

Hoewel de aangekondigde introductie van 5G is aangegrepen door een groep wetenschappers om de Europese Commissie te waarschuwen voor gezondheidsrisico's,[73] lijkt er vooralsnog geen reden te zijn om de gezondheidsrisico's van 5G anders te beschouwen dan die van elektromagnetische velden die al langer gebruikt worden voor mobiele communicatie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/5G

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems of leenwoord
Vroegste datering 2013
Brontaal Engels
Vorm in brontaal 5G
Betekenis in brontaal idem