ABVV


ABVV 1.0

(business, economie en financiën; (vooral) in België)

Algemeen Belgisch Vakverbond, Belgische socialistische vakbond

Semagram (extra betekenisinformatie)


De ABVV…

is een werknemersorganisatie; is een vakbond

      Algemene voorbeelden


      Het ABVV, het Algemeen Belgisch Vakverbond [...]. Meer dan honderd jaar oud, maar moderner en enthousiaster dan ooit. Met zo'n 1,4 miljoen leden en duizenden militanten, actief in privébedrijven en in de openbare sector. Je kent ze wel, de mannen en vrouwen met rode hesjes in acties en betogingen. Met passie en inzet ijveren ze voor solidariteit, rechtvaardigheid, gelijkheid en een kwalitatieve leef- en werkomgeving, dag in, dag uit, ook minder opvallend in allerlei advies- en beheersorganen.

      http://www.abvv.be/code/nl/fram024.htm

      Een andere "core business" van het ABVV, het verdedigen van de belangen van de werknemers, op de werkplek, binnen de sectoren en in allerlei overlegorganen. Bouwen aan een syndicale macht tegenover de patroons, meewerken aan een betere maatschappij voor iedereen. Het ABVV als "socialistisch constructiebedrijf". En zo lang het kapitalisme niet wijzer wordt, valt dat bedrijf niet stil.

      http://www.abvv.be/code/nl/fram024.htm

      Van bij zijn oprichting, in 1898, koos het ABVV voor solidariteit, rechtvaardigheid, gelijkheid en democratie. Deze waarden blijven de rode draad in onze doelstellingen en acties.

      http://www.abvv.be/code/nl/fram024.htm

      Een enkeling heeft nog een groene-rode vakbondsshawl om de nek geknoopt, ten teken dat de socialistische vakbond (AVBB) en de christelijk vakbond (ACV) nog steeds solidair met elkaar zijn.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen