ADIV


ADIV 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in België)

Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid, Belgische dienst die onderzoek doet naar en inlichtingen verzamelt over militaire zaken; militaire inlichtingendienst van België
Ook bekend als SGRS (Service Général du Renseignement et de la Sécurité) of kortweg SGR. De Nederlandse tegenhanger van de ADIV is de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Semagram (extra betekenisinformatie)


De ADIV…

is een geheime dienst; is een organisatie

  • [Functie] dient om de militaire veiligheid van de staat te garanderen
  • [Activiteit of handeling] verricht onderzoek naar en verzamelt inlichtingen over militaire zaken

    Algemene voorbeelden


    Rond de ADIV, de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van het leger, hangt een geheime waas. Het aantal werknemers op de dienst is niet bekend. Maar dat de dienst uitbreidt, is logisch. "We zijn aanwezig in bijna alle grote internationale conflictgebieden: Afghanistan, Kosovo, Libanon, Congo. Het is lang geleden dat er nog zoveel Belgische militairen in het buitenland zaten", zegt VLD-defensiespecialist Stef Goris.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GO4167JUS,

    Het comité verwijt de administrateur ook te weinig deel te nemen aan internationale bijeenkomsten, terwijl de Belgische Veiligheid het hardst werkte aan internationale samenwerking rond sekten. Pas toen de media berichtten over het feit dat de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) van het leger sekteleden volgde, interesseerde het Comité I zich ook in de militaire veiligheid.

    De Standaard,

    Om zoveel mogelijk overlappingen te vermijden tussen de veeleer binnenlands (en Frans) georiënteerde staatsveiligheid en de buitenlands (en Angelsaksisch) gerichte ADIV bestaat er een samenwerkingsprotocol.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Dienst_Inlichting_en_Veiligheid,

    Het stafdepartement Inlichting en Veiligheid is één van de stafdepartementen die deel uitmaken van de Defensiestaf. Het wordt geleid door de onderstafchef Inlichtingen en Veiligheid (Assistant Chief of Staff Intelligence and Security - ACOS IS). De ACOS IS hangt zo rechtstreeks af van de Chef van Defensie (CHOD). Hij is eveneens de chef van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV). Zijn bevoegdheidsdomein is inlichtingen en militaire veiligheid.

    http://www.mil.be/is/subject/index.asp?LAN=nl&FILE=&ID=213&PAGE=3&MENU=0

    Vanzelfsprekend onderhouden de Belgische Veiligheid van de Staat en de militaire Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) contacten met een aantal buitenlandse inlichtingendiensten, zowel op formele als op informele basis.

    http://www.mo.be/artikel/buitenlandse-inlichtingendiensten-belgie,

    Via een openbaar examen hoopt de ADIV twaalf commissaris-analisten (op universitair niveau) en acht inspecteurs (op niveau hoger onderwijs) te vinden. Veel jongeren zien zo'n job als 'spion' overigens wel zitten. Eind 2003 kwamen er maar liefst 6.500 kandidaten naar een congrespaleis van de Heizel voor de preselecties voor een soortgelijke job bij de Staatsveiligheid.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GO4167JUS,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • een medewerker van (de) ADIV
    • het budget van de ADIV
    • het hoofd van (de) ADIV

    'De militaire inlichtingendienst tracht in de mate van het mogelijke op de hoogte te zijn van de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten', zegt vice-admiraal Michel Hellemans, hoofd van ADIV.

    http://www.mo.be/artikel/buitenlandse-inlichtingendiensten-belgie,

    Komen de inlichtingen ook terecht bij gerechtelijke overheden? 'Dat is niet makkelijk te controleren', zegt Jean-Claude Delepière, voorzitter van het Comité-I. 'Maar als je de regel van de derde dienst afschaft, isoleer je je misschien van de rest. Dan gaan je inlichtingenbronnen opdrogen en dat kunnen wij ons niet permitteren', aldus een voormalige medewerker van ADIV.

    http://www.mo.be/artikel/buitenlandse-inlichtingendiensten-belgie,

    In tegenstelling tot de staatsveiligheid is er geen openheid betreffende het budget van de ADIV. De dienst is ook actief in het buitenland en dan vooral in de oude koloniale gebieden en de landen waar militairen deelnemen aan operaties voor peace making en peace keeping.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Dienst_Inlichting_en_Veiligheid,

    met substantief ervoor


    • de (militaire) inlichtingendienst ADIV

    Michel Hellemans, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, wil meer personeel en meer middelen voor zijn dienst als de nieuwe wet op de bijzondere inlichtingenmethoden (BIM-wet) er komt. Hij zegde dat dinsdag in de Kamercommissie Justitie, waar hij ook verklapte dat zijn dienst nu 619 personeelsleden heeft.

    http://www.vandaag.be/binnenland/20867_militaire-veiligheid-heeft-619-personeelsleden.html,