AIVD


AIVD 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, geheime dienst van Nederland
Voor 29 mei 2002 Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) genoemd. De Belgische tegenhanger van de AIVD is de Dienst voor de Veiligheid van de Staat, in de wandeling ook Veiligheid van de Staat of De Staatsveiligheid genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De AIVD…

is een geheime dienst; is een organisatie

  • [Functie] dient om de veiligheid van de staat en zijn ingezetenen te garanderen
  • [Plaats] is sinds 2007 gevestigd in Zoetermeer
  • [Tijd] werd in 2002 opgericht als opvolger van de BVD (Binnenlandse Veiligheidsdienst)
  • [Activiteit of handeling] verricht onderzoek om gegevens te vergaren over organisaties en personen die een bedreiging vormen voor de staat en treft maatregelen om de veiligheid van de staat en zijn ingezetenen te garanderen

Algemene voorbeelden


Met ingang van 29 mei 2002 zal de BVD van naam veranderen en Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heten.

http://www.aivd.nl

De AIVD heeft als nieuwe taak: 'het verrichten van onderzoek betreffende andere landen'. Mede als gevolg van de invoering van deze inlichtingentaak is de naam van de BVD veranderd in Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het verrichten van onderzoek betreffende andere landen kan alleen plaatsvinden ten aanzien van onderwerpen die door de minister-president in overeenstemming met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Defensie zijn aangewezen.

http://www.aivd.nl

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2002 is de wettelijke basis voor het optreden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), voorheen de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), voorheen de Militaire Inlichtingendienst (MID).

http://www.aivd.nl

De naam van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) wordt veranderd in Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Aangezien het wetsvoorstel bepalingen bevat die verplichtingen opleggen aan aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken en openbare telecommunicatiediensten is het wetsvoorstel op grond van de zgn. notificatierichtlijn op 30 mei 2000 gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen.

http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/jaarverslag_bvd_00. pdf,

Spionage wordt wel het oudste beroep ter wereld genoemd. Ook vandaag de dag proberen buitenlandse inlichtingendiensten en overheden in Nederland geheime informatie in handen te krijgen. Het gaat dan om zowel politieke, militaire, wetenschappelijke als economische kennis. De AIVD zet zich in voor het onderkennen en tegengaan van spionage.

https://www.aivd.nl/onderwerpen-0/spionage-0/

De AIVD houdt eveneens procedures tegen het licht voor de wijze waarop met vertrouwelijke informatie moet worden omgegaan. En wanneer die informatie in geautomatiseerde systemen is opgeslagen, kan de AIVD in overleg met de betrokken instantie overgaan tot het testen van beveiligingsmaatregelen. Ook voor adviezen over de beveiliging van personen en het geven van aanwijzingen voor de instelling van vertrouwensfuncties is de AIVD het aangewezen orgaan.

http://www.aivd.nl

Tal van zaken zijn tijdig ontdekt omdat burgers de AIVD daarop attendeerden.

http://www.aivd.nl

De 'extremistische ronselaars' beschikken in Nederland over provisorische opleidingscentra, waar rekruten, in de woorden van de AIVD, "fysiek en technisch" worden voorbereid op deelname aan de jihad.

NRC,

Om aanslagen te voorkomen doet de minister in de nota, waarmee het kabinet vrijdag instemde, een reeks voorstellen. Zo moet de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meer middelen krijgen en de mogelijkheid om databestanden van derden te doorzoeken aan de hand van door opsporingsinstanties opgestelde profielen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • aanwijzen
  • analyseren
  • berichten (over iets)
  • bevorderen
  • een onderzoek doen
  • informeren
  • mogen
  • schrijven
  • screenen
  • (veiligheids)onderzoek uitvoeren
  • vaststellen
  • gegevens verkrijgen
  • verzamelen
  • iemand vragen
  • vragen (om iets)
  • waarschuwen (voor iets)
  • zeggen

De AIVD bevordert de beveiliging van gegevens waarvan geheimhouding door het belang van de staat wordt geboden. Tevens bevordert de AIVD de beveiliging van onderdelen van overheid en bedrijfsleven die van vitaal belang zijn voor de instandhouding van het maatschappelijk leven.

http://www.aivd.nl

Een persoonlijk ultimatum dat Osama bin Laden drie maanden geleden stelde aan alle westerse landen die troepen hebben in islamitische landen als Afghanistan en Irak, liep deze donderdag af en speelt wel bijrol in het terreuralarm dat voor delen van Nederland geldt. De AIVD zegt dat dit ultimatum is "meegewogen" bij de dreigingsanalyse die tot de verhoogde waakzaamheid heeft geleid; minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes omschreef het ultimatum als een "omgevingsfactor".

http://www2.rnw.nl/rnw/nl/achtergronden/nederland/nederlandsepolitiek/act20040716_terreur.html,

De AIVD kan ook meer specifieke gegevens verkrijgen via de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en via buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

http://www.aivd.nl

De AIVD voert veiligheidsonderzoeken uit op basis van de Wet veiligheidsonderzoeken (Wvo).

http://www.aivd.nl

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt universiteiten en chemische bedrijven voor het risico dat zij gebruikt worden door atoomsmokkelaars.

Nederlands Dagblad,

Een informatieonderzoek, een zogenoemd 'WIV-artikel 6 onderzoek' (Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten), is het zwaarste middel. De dienst mag zo'n onderzoek zelf initiëren, maar in het geval van het koninklijke huis moet het feit dat het onderzoek wordt verricht, altijd worden gemeld bij de minister van Binnenlandse Zaken, die politiek verantwoordelijk is voor de dienst. Voorafgaand aan de begrafenis van Prins Claus is vorig jaar door de AIVD zo'n onderzoek gedaan naar Mabel Wisse Smit.

NRC,

'Alle belangrijke politici worden niet alleen door de BVD, de AIVD dus nu, gescreend maar ook regelmatig, eh...' 'Afgeluisterd!' zegt Chantal bitter.

De klokkenluider, Tomas Ross,

'AIVD waarschuwt voor kloof tussen moslims en niet-moslims,' kopte het persbericht en Van Hulst benadrukte dat het gaat om een kleine groep in de grotere moslim-gemeenschap.

Het Parool,

Al-Qaeda zelf opereert sindsdien steeds meer met autonoom opererende cellen, zo stelt de AIVD vast.

NRC,

In dergelijke psychologische termen analyseert de AIVD, de opvolger van de BVD, de werking van rekruteurs en hun macht over de rekruten.

Het Parool,

Financiële toezichthouders zijn nu niet verplicht om dergelijke verdachte handelingen te melden. Als de AIVD om informatie vraagt, kunnen zij zelf beoordelen of verstrekking daarvan "proportioneel is in het licht van het doel waarvoor de gegevens worden gevraagd".

NRC,

Dat in Nederland wordt geronseld voor de jihad, stond al vast nadat de AIVD daar zelf in mei over had bericht.

Het Parool,

De AIVD heeft in de afgelopen jaren meermaals terroristen aangewezen tegen wie, eenmaal aangehouden, geen steekhoudend bewijs bleek te bestaan.

http://www.xs4all.nl/~respub/artikelen/AIVDtekort.htm,

Het komt voor dat de AIVD mensen vraagt aan een onderzoek mee te werken en bijvoorbeeld informatie te verstrekken over een organisatie die de aandacht van de AIVD heeft.

http://www.aivd.nl

Deze taak houdt in dat de AIVD overheidsinstellingen en vitale bedrijven informeert over de veiligheidsrisico's en adviseert over noodzakelijke beveiligingsmaatregelen.

http://www.aivd.nl

Veel van de gegevens die de AIVD verzamelt, komen uit openbare bronnen zoals de media, wetenschappelijke publicaties of voor iedereen toegankelijke databestanden.

http://www.aivd.nl

De AIVD mag brieven openen, na toestemming van de rechter.

Brabants Dagblad,

De AIVD verzamelt gegevens over personen en organisaties die een bedreiging kunnen vormen voor de samenleving.

http://www.aivd.nl

Jihadistische terroristen blijven het Westen en dus ook Nederland de komende jaren onverminderd bedreigen. Daarvoor waarschuwt de AIVD in de publicatie 'De Erfenis van Syrië'.

https://nos.nl/teletekst#109,

Eén element in de nieuwe terrorismewetgeving betreft het strafbaar stellen van werving voor de jihad. Wat het, door moslims in Nederland, ronselen voor de jihad betreft is de AIVD in feite de enige die met stelligheid zegt dat dit gebeurt. De dienst heeft een tiental wervers aangewezen dat, ondanks een langdurig justitieel onderzoek, vrijgesproken werd. De AIVD schreef ook een nota over de veronderstelde werving. Die nota is een aaneenrijging van veronderstellingen.

http://www.xs4all.nl/~respub/artikelen/AIVDtekort.htm,

met bijwoord ervoor


  • aldus de AIVD

Een opvallend groot deel van die mujahedeen, aldus de AIVD, is getrouwd met een islamitische, of tot de islam bekeerde vrouw met Nederlandse nationaliteit.

NRC,

In het rapport worden de twee Nederlandse mannen van Marokkaanse komaf genoemd die begin dit jaar aan de grens van Kasjmir zijn gedood. Duidelijke voorbeelden van in Nederland gerekruteerde jihad-aanhangers, aldus de AIVD.

NRC,

met substantief ervoor


  • de inlichtingendienst AIVD
  • de veiligheidsdienst AIVD
  • de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD
  • de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD

Remkes is verantwoordelijk voor de politie en voor de inlichtingendienst AIVD.

Nederlands Dagblad,

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD moet in de toekomst een zogeheten veiligheidsonderzoek kunnen verrichten naar kandidaat-Kamerleden en kandidaat-bewindslieden.

ANP,

Uit uitlatingen van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zou kunnen worden afgeleid dat zowel eigen inlichtingenwerk als tips van buitenlandse collega-diensten tot het verhoogde alarmniveau hebben geleid.

http://www2.rnw.nl/rnw/nl/achtergronden/nederland/nederlandsepolitiek/act20040716_terreur.html,

In het advies wordt verder voorgesteld om betere informatieuitwisseling mogelijk te maken tussen de veiligheidsdienst AIVD (voorheen de BVD) en financiële toezichthouders.

NRC,

Over de aansturing van en de controle op de inlichtingendienst AIVD is de afgelopen maanden weer veel te doen geweest.

http://www.xs4all.nl/~respub/artikelen/AIVDtekort.htm,

in voorzetselgroep


  • iets aan de AIVD melden

Maar anders dan voor politiefunctionarissen geldt voor MOT-medewerkers geen wettelijke verplichting om verdachte handelingen aan de AIVD te melden.

NRC,

  • door de AIVD

Bij een beveiligingsonderzoek wordt onderzocht of iemand die tot de hofhouding toetreedt een gevaar is voor de koningin en haar gezin. Ook dat onderzoek is voor de aankondiging van de verloving uitgevoerd, door de AIVD.

NRC,

In februari 2002 werd alsnog een waardetransport in Haarlemmerliede overvallen. Behalve door de AIVD wordt de bende overvallers sinds vorige maand ook op de korrel genomen door een speciaal, bovenregionaal rechercheteam dat valt onder Fred Teeven, sinds kort officier van justitie bij het landelijk openbaar ministerie.

Het Parool,

Het Kabinet van de Koningin zal zonder toestemming van Algemene Zaken geen onderzoek meer kunnen laten doen door de binnenlandse veiligheidsdienst (AIVD) naar nieuwe leden van de koninklijke familie.

NRC,

  • contact opnemen met de AIVD

Wanneer zich opvallend veel studenten uit deze landen zich aanmelden voor cursussen of stageprojecten, kan het beste contact worden opgenomen met de AIVD.

Nederlands Dagblad,

  • klachten over de AIVD

De Commissie van Toezicht oefent achteraf toezicht uit op de rechtmatigheid van de uitvoering van zowel de nieuwe Wiv als de Wet veiligheidsonderzoeken. Verder adviseert zij de betrokken minister bij de behandeling en beoordeling van klachten over de AIVD, die bij de Nationale ombudsman zijn gedeponeerd.

http://www.aivd.nl

  • het doel van de AIVD
  • de taken van de AIVD
  • de baas van de AIVD
  • de directeur van de AIVD
  • de man van de AIVD
  • de speurders van de AIVD
  • het adjunct-hoofd van de AIVD
  • het hoofd van de AIVD
  • het pand van de AIVD
  • onderzoek van de AIVD
  • een rapport van de AIVD
  • op aanwijzing van de AIVD

Wanneer een partij-ideologie wordt gezien als bedreigend voor het landsbelang, de orde, veiligheid en vreedzaamheid in de samenleving, wordt de rol van infiltranten groter. Het doel van de AIVD wordt dan het uitschakelen van de organisatie die de gevaarlijke ideologie aanhangt.

http://www.vooraan.net/index.php?mk=3=00000000000000000015,

Uit onderzoek van de AIVD blijkt dat mensen in Nederland zich niet erg bewust zijn van spionagerisico's. Zij realiseren zich vaak onvoldoende dat ook in Nederland waardevolle informatie aanwezig is waarover buitenlandse inlichtingendiensten graag zouden beschikken.

https://www.aivd.nl/onderwerpen-0/spionage-0/

De AIVD probeert in samenwerking met veiligheidsdiensten uit andere westerse landen de vorming van deze heimelijke netwerken in het westen, te voorkomen of zo nodig te ontmantelen, aldus het hoofd van de AIVD, S. van Hulst gisteren bij de presentatie van het rapport.

NRC,

Hij bladert door tot aan de pagina met de personalia van de man die die avond voor de commissie moet verschijnen: het adjunct-hoofd van de AIVD, de vroegere BVD, mr. Jacques de Klerk, een oude rot die alle strubbelingen en reorganisaties heeft overleefd.

De klokkenluider, Tomas Ross,

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil de rekrutering van jihadstrijders fel bestrijden. Dat moet zonder dat hierdoor in de samenleving een diepe etnisch-religieuze kloof ontstaat tussen moslims en niet-moslims. Dat zei hij maandag in een reactie op het rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over de rekrutering van jongeren voor de gewelddadige islamistische strijd.

ANP,

De baas van de AIVD, Van Hulst, verklaart dat het levensgevaarlijk is in Nederland, dat er minstens honderd zeer extreme moslimjongeren rondlopen.

http://www.antenna.nl/ravage/archief2003/2003archief/0903ar07.htm,

Ook het pand van de AIVD zelf, in Leidschendam, heeft aanvullende bewaking gekregen.

http://www2.rnw.nl/rnw/nl/achtergronden/nederland/nederlandsepolitiek/act20040716_terreur.html,

Chantal ziet aan Marions bleke gezicht dat ze die stem net als zij heeft herkend. Die man van de AIVD die met zijn vrouw in Groot Warnsborn logeerde!

De klokkenluider, Tomas Ross,

In deze rubriek wordt uitgelegd wat de vier taken van de AIVD zijn.

http://www.aivd.nl

Maar De Vries is bang voor andere zaken. 'Als we nu iets over de formatie hadden gezegd, wat dan? Of als ze dit eens doen met de minister van Binnenlandse Zaken en de directeur van de AIVD?' In het verleden werden ook de toenmalige ministers Borst en Netelenbos slachtoffer van belletjetrekken door Jensen.

de Volkskrant,

Voorts mogen de speurders van de AIVD woningen binnengaan en telefoongesprekken afluisteren, computersystemen kraken en gegevens over mobiele telefonie opvragen.

Brabants Dagblad,

Recent zijn op aanwijzing van de AIVD in Nederland verschillende personen gearresteerd die deel uitmaken van dergelijke internationale netwerken van islamitische strijders.

NRC,

  • volgens de AIVD

Volgens de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn er aanwijzingen dat al-Qaeda ook hier aanslagen voorbereidt.

http://www.groene.nl/2004/0429/jb_terror.html,

Volgens de AIVD komt het met enige regelmaat voor dat landen die werken aan de ontwikkeling van een atoombom, grondstoffen of technische kennis proberen te halen in Nederland.

Nederlands Dagblad,

Bij bedrijven moet volgens de AIVD een lichtje gaan branden als ze een order binnenkrijgen van een van de verdachte landen.

Nederlands Dagblad,

Sommige in Nederland opererende rekruteurs onderhouden volgens de AIVD nauwe banden met Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden, overigens zonder dat duidelijk is of zij expliciet in opdracht van dit netwerk handelen.

NRC,

  • voor de AIVD

Ook de registers van het Meldpunt ongebruikelijke transacties (MOT) moeten makkelijker toegankelijk worden voor de AIVD.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • AIVD en MIVD

In de Wiv zijn taken en bevoegdheden opgenomen die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van AIVD en MIVD in deze tijd.

http://www.aivd.nl

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen