AWBZ


AWBZ 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland)

Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, verplichte, collectieve ziektekostenverzekering voor Nederlanders en niet-Nederlanders die in Nederland een inkomen genieten, bedoeld als verzekering tegen de kosten van onverzekerbare medische risico's en langdurige zorg die individueel niet door de zorgverzekering vergoed worden en vooral bedoeld voor chronisch zieken en gehandicapten

Semagram (extra betekenisinformatie)


De AWBZ…

is een wet

  • [Geheel] behoort tot de zogeheten volksverzekeringen
  • [Functie] is bedoeld als een verzekering tegen de kosten van onverzekerbare medische risico's en langdurige zorg die individueel niet door de zorgverzekering vergoed worden
  • [Tijd] is sinds 1 januari 1968 van kracht
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een verzekering die verplicht en collectief is; is voor de overheid uiterst duur en vrijwel onbetaalbaar geworden, omdat steeds meer mensen een beroep op een AWBZ-vergoeding doen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is van toepassing op alle Nederlanders en op niet-Nederlanders die een inkomen in Nederland genieten; is vooral bedoeld voor chronisch zieken en gehandicapten, maar wordt tegenwoordig door vele mensen benut, onder wie een grote groep hulpbehoevende ouderen

Hoofdsemagram: wet


Algemene voorbeelden


In 1968 ingevoerd als een wet die de hulp voor geestelijk gehandicapten en krankzinnigen regelde, is de AWBZ uitgegroeid tot een volksverzekering voor veel meer dan zorg alleen: van woonlasten tot gehoorapparaten, van spelletjesmiddagen tot wc-papier.

de Volkskrant,

We worden steeds ouder en stellen hogere eisen aan onze kwaliteit van leven. De collectieve rekening daarvoor bedraagt inmiddels 27 miljard euro per jaar. Zo is de AWBZ geworden wat de WAO twintig jaar geleden was: een nauwelijks te temmen beest dat de staatsruif leeg eet en daarbij zo gulzig is dat er steeds minder overblijft voor andere zaken als onderwijs, defensie of sociale zekerheid.

de Volkskrant,

Officieel wordt de AWBZ gebruikt om 'onverzekerbare zorg' voor Nederlanders te bekostigen, zoals opname in een verpleegtehuis of de zorg voor gehandicapten. Juist omdat het gaat om de zorg voor de 'zwakkeren in de samenleving' is het vrijwel onbespreekbaar dat hierop bezuinigd wordt, zo blijkt onder meer uit onderzoek van TNS NIPO in februari.

de Volkskrant,

Verzekerd op grond van de AWBZ is iedere Nederlands ingezetene met uitzondering van ingezetenen die langer dan drie maanden buiten Nederland werken, anders dan voor een Nederlandse werkgever.

http://www.zvn.nl/index.html

Voor de AWBZ wordt ook een procentuele premie geheven. Deze bedraagt in 2001 10,25% en is een onderdeel van de loonheffing over de eerste belastingschijf. Deze premie wordt geheel door de werkgever/uitkeringsinstantie ingehouden.

http://www.zvn.nl/index.html

Omdat de premies voor de volksverzekeringen, waaronder de AWBZ, alleen over de eerste schijf verschuldigd zijn, leidt het (gedeeltelijk) achterwege laten van de inflatiecorrectie ertoe, dat bij een bepaalde loonontwikkeling de belasting- en premieplichtigen eerder in de tweede of derde schijf terechtkomen.

NRC,

De AWBZ moet leiden tot zorggarantie: aanspraak is aanspraak.

http://www.anbo.nl/

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • besteden
  • betalen
  • financieren
  • vergoeden
  • verzekeren

Momenteel verzekert de AWBZ de kosten voor psychiatrische hulpverlening; hulp door een thuiszorgorganisatie en door de RIAGG's en gezinsverzorging; verpleging in zwakzinnigeninrichtingen; inrichtingen voor zintuiglijk gehandicapten; verpleeghuizen; dagverblijven voor gehandicapten; gezinsvervangende tehuizen; het Dorp in Arnhem vanaf de dag van opname. Ook verzekert de AWBZ verblijf in ziekenhuizen als dit langer dan een jaar duurt.

http://www.zvn.nl/index.html

Bijzondere bijstand kan onder andere ook worden gegeven voor (kostbare) medische verrichtingen, die niet door de AWBZ worden vergoed.

Meppeler Courant,

De kosten van de Woon Werk Projekten worden vergoed door de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).

http://www.effatha.nl/wwp/

Aan huishoudelijke hulp besteedt de AWBZ vijf keer zoveel als het complete kunstenbudget.

http://www.google.nl/search?q=cache:jtZ0SSeb69gJ:www.nrc.nl/opinie/artikel/print/1082437217681.html+concertgebouworkesten+site:.nl=nl=lang_nl,

De AWBZ financiert bijna 40% van alle zorg.

Het Financieele Dagblad,

Hulp bij RIAGG Amersfoort Omstreken wordt vergoed door de AWBZ, een algemene wet die bijzondere ziektekosten betaalt. Iedereen in Nederland is via deze wet verzekerd. De AWBZ betaalt dan ook de kosten van uw behandeling.

http://www.riaggamersfoort.nl/index.htm

De AWBZ verzekert iedereen tegen de kosten van verstrekkingen als geneesmiddelen, psychiatrische hulp, pleegzorg, zwakzinnigenzorg, hulpmiddelen en revalidatie.

NRC,

als object bij een werkwoord


  • de AWBZ handhaven
  • de AWBZ herzien
  • de AWBZ uitbouwen
  • de AWBZ uitvoeren

Vanaf 2013 voeren de zorgverzekeraars de AWBZ uit, in plaats van de huidige zorgkantoren.

http://nl.wikipedia.org/wiki/AWBZ,

Voorts is de aanpak van de wachtlijstenproblematiek aangescherpt, wordt de AWBZ herzien en een nieuw dienstenstelsel in het kader van maatschappelijke zorg ontwikkeld.

http://www.minvws.nl/images/VVO-2442838B_tcm10-41695.pdf,

De raad stelt voor de AWBZ als volksverzekering te handhaven, maar deze meer toe te spitsen op zware medische risico's en langdurende zorgverlening.

http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_adviezen_200012,

Toenmalig staatssecretaris Simons wilde de AWBZ juist uitbouwen tot een brede ziektekostenverzekering die de plaats kon innemen van ziekenfondsen en particuliere verzekeringen.

NRC,

Er is veel energie gestoken in het omvormen van de traditionele verbindingskantoren tot zorgkantoren die de AWBZ op uniforme, transparante, doelmatige, concurrentievrije en klantvriendelijke manier uitvoeren.

http://www.zvn.nl/index.html

De AWBZ wordt bovendien uitgevoerd door particuliere ziektekostenverzekeraars en uitvoerende organen van publiekrechtelijke ziektekostenregelingen voor ambtenaren.

http://www.healthlaw.nl/index.html,

in voorzetselgroep


  • declareren bij de AWBZ
  • een declaratie bij de AWBZ

Volgens een onderzoek bedingen verzekeraars soms kortingen bij de leveranciers, terwijl ze de volle prijs declaren bij de AWBZ.

Meppeler Courant,

Ze declareren bij de AWBZ het standaardtarief en ze kopen met korting in.

NRC,

Vanmiddag zou een van de grootste verzekeraars, Zilveren Kruis (1,2 miljoen verzekerden), de resultaten bekendmaken van een intern onderzoek naar mogelijke onoirbare praktijken bij de declaratie van hulpmiddelen bij de AWBZ.

NRC,

  • door de AWBZ betaald worden
  • door de AWBZ vergoed worden

De Dienst- en Hulpverlening van de SPD wordt betaald door de AWBZ.

http://www.spdgroningen.nl/jaarverslag/Jaarverslag.htm

Het gaat daarbij om aanvullende thuishulp die niet door de AWBZ wordt vergoed maar toch wordt gevraagd door verzekerden.

NRC,

  • opnemen in de AWBZ
  • onderbrengen in de AWBZ

In 1989 werden kunst- en hulpmiddelen uit het ziekenfondspakket en de particuliere verzekering gehaald en in de AWBZ opgenomen, wat inhield dat alle bij het AWBZ gedeclareerde kosten aan de verzekeraars werden vergoed.

NRC,

In het hoofdartikel 'De rekening van de AWBZ' [...] stond dat de financiering van de medische hulpmiddelen in het kader van het Plan-Simons voor de gezondheidszorg is ondergebracht in de AWBZ.

NRC,

De gezinsbegeleiding behoort tot een zorgvorm die zal worden opgenomen in de AWBZ.

http://www.cyberear.com/nsdsk/

  • ingevolge de AWBZ
  • krachtens de AWBZ
  • volgens de AWBZ

Ook bij een geschil over een verstrekking of vergoeding ingevolge de AWBZ moet u eerst advies vragen bij de Ziekenfondsraad.

http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder72.htm

Een feit is dat veel senioren bescheiden zijn. Ze bagatelliseren hun problemen en doen zichzelf daarmee tekort. Zuinig met stroom zitten ze thuis slechtziend en wel te schemeren, luxe hulpmiddelen - alles vergoed volgens de AWBZ - hoeven ze ook al niet.

NRC,

Aanleiding is een vorige week gepubliceerd rapport waarin wordt gesteld dat een aantal niet met name genoemde zorgverzekeraars volledige bedragen voor medische hulpmiddelen declareren bij de AWBZ-kas, terwijl zij van de leveranciers kortingen hadden gekregen. Zij zijn volgens de AWBZ verplicht die kortingen door te geven aan hun verzekerden.

NRC,

Deze regeling [...] wordt uitgevoerd door de Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR). Op grond van deze regeling kan de PUR een vergoeding verstrekken in de kosten van maximaal 90 behandelingen psychotherapie aan diegenen die thans problemen ondervinden in verband met hetgeen (een van) de ouders of andere opvoeders tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt [...]. Deze vergoeding kan worden toegekend indien is voldaan aan een vijftal voorwaarden. Op vergoeding van de behandeling mag geen aanspraak bestaan krachtens de Awbz of een niet op grond van die wet geregelde ziektekostenverzekering; de aanvrager moet na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog zijn geboren en woonachtig zijn in Nederland.

http://www.pur.nl/nederlands/algemeen/index_algemeen.htm

De kosten van beschermd en begeleid zelfstandig wonen worden door de overheid gefinancierd krachtens de AWBZ.

http://www.ribwdh.nl/index.htm

  • naar de AWBZ overhevelen
  • overheveling naar de AWBZ

Het is de bedoeling om uitsluitend de bejaardenzorg naar de AWBZ over te hevelen en de woonkosten van bejaarden buiten de sociale ziektekostenverzekering te laten.

NRC,

Wij mogen de Eerste Kamer dankbaar zijn dat zij de overheveling van de huisartsenhulp naar de AWBZ destijds heeft verhinderd.

NRC,

In tegenstelling tot wat de heer G.J. van O. in NRC Handelsblad van 16 maart beweert, geloof ik niet alleen maar weet ik wel zeker dat de overheveling van de medicijnen naar de AWBZ (in ieder geval voor zeer velen) een grote kostenstijging heeft teweeggebracht.

NRC,

De medische hulpmiddelen werden door Simons' voorganger, staatssecretaris Dees (VVD) in het kabinet Lubbers II op 1 januari 1989 overgeheveld naar de AWBZ.

NRC,

  • (niet) onder de AWBZ vallen

Sinds 1 januari 1996 vallen de medicijnen niet meer onder de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).

http://www.freya.nl/

Wel kan er ruimte zijn voor servicepakketten die in het verlengde liggen van de AWBZ-zorg, die naast verpleging, verzorging of hulpmiddelen iets extra's bieden, zoals bijvoorbeeld SOS-diensten, boodschappendiensten, maaltijdservice of zorgproducten voorzover die niet onder de AWBZ en de ziekenfondswet vallen.

http://www.anbo.nl/

De kosten die betrekking hebben op zorg en dienstverlening moeten vallen onder de AWBZ.

http://www.anbo.nl/

'De van deur-tot-deur-service van de busmaatschappij en het gewone openbaar vervoer moeten gewoon gebruikt blijven worden in de gevallen waarin er voorheen een beroep op werd gedaan. En datzelfde geldt voor het vervoer dat valt onder de AWBZ'.

Meppeler Courant,

  • een beroep doen op de AWBZ
  • op basis van de AWBZ

Het regresrecht geeft de uitvoeringsorganen AWBZ het recht om de kosten van een uitkering of verleende zorg te verhalen op degene die door onrechtmatig handelen veroorzaakte dat een verzekerde een beroep moest doen op de AWBZ.

http://www.healthlaw.nl/index.html,

Abortus in een kliniek wordt vergoed op basis van de AWBZ.

http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

Een deel van deze vormen van respijtzorg is opgenomen in het verstrekkingenpakket op basis van de AWBZ.

http://www.mantelzorg.net/

"Iedere Nederlandse ingezetene heeft recht op zorg en kan een beroep doen op de AWBZ."

Het Parool,

Het hangt van het soort hulpmiddel af, of u een beroep moet doen op de AWBZ of de WVG.

http://www.hcg-online.nl/

  • uit de AWBZ bekostigen
  • uit de AWBZ financieren
  • uit de AWBZ halen
  • uit de AWBZ gaan
  • uit de AWBZ moeten
  • uit de AWBZ verdwijnen
  • uit de AWBZ vergoeden

Afzonderlijk wordt nu melding gemaakt van de opnamen, verpleegdagen en dagbehandelingen van de afdeling psychiatrie. Dit houdt verband met de gewijzigde financiering hiervan. Dit wordt nu bekostigd uit de AWBZ.

http://www.dz.nl/,

In 1983 woedde een korte discussie over de pil in het fonds, maar pas tien jaar later, in augustus 1993, heropende Tweede-Kamerlid Netelenbos (PvdA, tegenwoordig staatssecretaris van onderwijs) de discussie door bij de opening van een drogistencongres te stellen dat de pil uit de AWBZ moet en voortaan door de drogist kan worden verkocht.

NRC,

Het zijn voorzieningen die worden gefinancierd uit de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

NRC,

Geconcludeerd moet worden dat op de collectieve lasten uiteindelijk hoogstens een marginale besparing gehaald zal worden als de pil uit de AWBZ verdwijnt.

NRC,

Iets dat daarbij tot nadenken stemt is dat, wanneer de kunst- en hulpmiddelen of de geneesmiddelen uit de AWBZ gaan en weer particulier verzekerd worden, dit soort gedrag geen fraude meer wordt genoemd maar winstmaximalisatie zal heten.

NRC,

De AWBZ-premie gaat volgend jaar fors omlaag, omdat voorzieningen als medicijnen en kunst- en hulpmiddelen uit de AWBZ worden gehaald.

NRC,

Met de geneesmiddelen, revalidatie, audiologische hulp en erfelijkheidsonderzoek worden de hulpmiddelen volgend jaar uit de AWBZ gehaald, zo heeft Borst nu besloten.

NRC,

"Dit voorstel is het faillissement van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) omdat het betekent dat er uiteindelijk vrijwel geen nieuw medicijn meer uit de AWBZ wordt vergoed."

NRC,

  • modernisering van de AWBZ
  • de uitvoering van de AWBZ
  • het fonds van de AWBZ
  • de kas van de AWBZ
  • de (centrale) pot van de AWBZ

Hoewel de Klachtencommissie van de vroegere Ziekenfondsraad is opgeheven, heeft de opvolger van de Ziekenfondsraad, het College voor zorgverzekeringen te Amstelveen, nog steeds een taak waar het gaat om het toezicht op de uitvoering van de Ziekenfondswet en de AWBZ.

http://www.zvn.nl/index.html

Zorgvragers moeten direct antwoord krijgen op vragen wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de AWBZ, hoe klachtenprocedures geregeld zijn, welke zorg gewaarborgd is en hoe de regiovisie en het beleid van een zorgkantoor op elkaar zijn afgestemd.

http://www.anbo.nl/

Met eigen risico's valt wel iets te sturen, maar uiteindelijk gaat de rekening voor het recept naar het ziekenfonds of de particuliere verzekeraar. Die krijgen - nu nog - de kosten van geneesmiddelen vergoed uit de centrale pot van de AWBZ, maar als binnenkort de geneesmiddelen daar weer uitgehaald zijn, levert dat nog steeds geen marktwerking op.

NRC,

De Modernisering van de AWBZ beoogt het onderscheid tussen de verschillende AWBZ-sectoren op te heffen ("ontschotting") en daarmee de keuzevrijheid van de zorgvragers te vergroten.

http://www.vgn.org/Actuele%20thema's/Jeugd/Visiedocumentzonderbijlage.pdf

Slechts één ziektekostenverzekeraar, Nuts in Den Haag, heeft volgens de Ziekenfondsraad bewust kortingen onthouden aan de kas van de AWBZ.

NRC,

Vrijwel alles wat verzekeraars bij de kas van de AWBZ declareren, wordt vergoed en dat werkt onwenselijke praktijken in de hand.

NRC,

De raad maakte vanochtend bekend dat één op de vijf ziektekostenverzekeraars kortingen op kunst- en hulpmiddelen niet of niet geheel aan het fonds van de AWBZ heeft doorgegeven.

NRC,

  • financiering vanuit de AWBZ
  • vergoeding vanuit de AWBZ

Financiering vanuit de AWBZ van de hulp die op die locaties wordt gegeven door mensen (met name uit de maatschappelijke dienstverlening en voorzieningen gelieerd aan de cliëntenbeweging) die het vertrouwen genieten van de dak- en thuisloze psychiatrische patiënten.

http://www.basisberaad.nl/basisberaad/index.html

Denk hierbij aan vergoeding door uw ziektekostenverzekering, maar ook door bijvoorbeeld uw werkgever, vergoedingen die u vanuit de AWBZ of van uw gemeente heeft ontvangen (bijv. via de Wet Voorzieningen Gehandicapten of via de Bijzondere Bijstand).

http://www.pasnederland.nl/autisme/voorzieningen/belastingaftrek.php

  • via de AWBZ vergoeden
  • via de AWBZ verhalen
  • via de AWBZ verzekerd zijn

Als de psychotherapeut in een instelling werkt, wordt de therapie altijd vergoed via de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

http://www.vgt-gedragstherapie.nl/nvp.html

Er dient duidelijkheid te worden verschaft over de hoeveelheid feitelijke hulp waarvoor men via de AWBZ verzekerd is en hoe snel deze beschikbaar is.

http://www.anbo.nl/

De kosten zijn te verhalen via de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).

Provinciale Zeeuwse Courant,

met substantief ervoor


  • (de) premie AWBZ

De premie AWBZ wordt berekend over uw premie-inkomen. Het premie-inkomen is gelijk aan het wereldinkomen uit werk en woning. Het inkomen waarover u premie AWBZ betaalt heeft een maximum. Dit maximumpremie-inkomen bedraagt € 33.863 in 2012. Het premiepercentage voor de AWBZ is 12,15%.

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/uitkering_pensioen_en_lijfrente/pensioen_uit_duitsland/premie_volksverzekeringen_en_bijdrage_zvw_betalen/hoe_wordt_de_premie_awbz_berekend

Dit tarief bestaat uit 7,05 procentpunt belasting en 10,40 procentpunt premie AWBZ en AWW.

NRC,

Eerstgenoemde cijfer wordt voor de premies AWBZ en AAW gecompenseerd door de overhevelingstoeslag ad 11,4 procent over het loon.

NRC,

  • de (collectieve) verzekering AWBZ
  • de volksverzekering AWBZ

De volksverzekering AWBZ - voor de langdurige zorg - blijft ook in de toekomst met inkomensafhankelijke premies gefinancierd.

http://www.e-stem.nl/,

Voor zorg die samenhangt met langdurige verzorging van mensen die ziek zijn, bestaat de collectieve verzekering AWBZ.

http://www.e-stem.nl/,

Als de partij alsnog een verlaging wil bereiken tot 35 procent dan zouden allerlei zaken die Simons via de volksverzekering AWBZ wil vergoeden zoals de geneesmiddelen, daar weer uitgehaald moeten worden.

NRC,

  • zorgkantoor AWBZ

Onder regie van de provincie wordt een bestuurlijk platform verslavingszorg opgezet, waarin naast de budgethouders (zorgkantoor AWBZ, centrumgemeente, justitie) ook belanghebbende partijen vertegenwoordigd zijn (cliënt; zorgaanbieders; woningcorporatie; CWI, politie, jeugdzorg enz).

http://www.rvz.net/Samenvat/Werk99/verslsam.htm,

gevolgd door als


  • de AWBZ als volksverzekering

De raad stelt voor de AWBZ als volksverzekering te handhaven, maar deze meer toe te spitsen op zware medische risico's en langdurende zorgverlening.

http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_adviezen_200012,

Binnen de AWBZ-verstrekkingen kan voorts gedacht worden aan hogere eigen bijdragen voor ouderen. Dit spoor is echter alleen begaanbaar als deze eigen bijdragen aansluiten bij de specifieke (kwaliteits)behoeften die bij ouderen leven, bijvoorbeeld op het gebied van wonen en welzijn. Indien dit onvoldoende het geval is, zullen hogere eigen bijdragen ertoe leiden dat ouderen het collectief gefinancierde aanbod mijden. Dit zou de legitimiteit van de AWBZ als volksverzekering niet ten goede komen.

http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_rapporten_9909_1,

met ander, nevengeschikt substantief


  • (de) AWBZ en (de) Ziekenfondswet
  • ziekenfonds en AWBZ
  • (de) Ziekenfondswet en (de) AWBZ

Hij noemt pakketverkleining van de sociale verzekeringen tegen ziektekosten (ziekenfonds en AWBZ) daarom alleen aanvaardbaar, wanneer zij geldt voor iedereen.

NRC,

Ook buiten het terrein van de Ziekenfondswet en de AWBZ om zal de Nationale ombudsman onderzoeken uit eigen beweging starten, wanneer hem blijkt dat ook andere bestuursorganen dan zorgverzekeraars geen rechtsmiddelenverwijzing als voorgeschreven in de artikelen 3:45 en 6:23 van de Algemene wet bestuursrecht bij de bekendmaking of de mededeling van hun besluiten opnemen.

http://www.ombudsman.nl/jaarverslag2001/jv2001.pdf,

Voor de wettelijke verzekeringen ingevolge de Ziekenfondswet en de AWBZ geldt dat de verzekerde in beginsel aanspraak heeft op verstrekkingen, respectievelijk zorg 'in natura'.

http://www.zvn.nl/index.html

Met andere woorden: moeten de twee compartimenten in het huidige stelsel, de AWBZ en de Ziekenfondswet, worden geïntegreerd of zijn er redenen om de twee compartimenten in stand te houden.

http://www.rvz.net/Samenvat/Werk99/carecure.htm,

Bij de schotten als gevolg van het verschil tussen AWBZ en Ziekenfondswet gaat het om verschillen in eigen bijdrage, verschillen in financieel risico voor de verzekeraar en verschillen in poortwachterfunctie.

http://www.rvz.net/Samenvat/Werk99/carecure.htm,

De gedragsregels hebben betrekking op alle partijen waarmee wij als zorgverzekeraar te maken hebben: in de eerste plaats u als verzekerde en klant (die via Ziekenfonds of AWBZ recht heeft op zorg in natura, of aan wie de kosten worden vergoed op grond van een particuliere polis); vervolgens de overheid (waarvan wij de regels moeten naleven); de collega-verzekeraars (waarmee geconcurreerd wordt); en de zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, specialisten of thuiszorg-instellingen (die op basis van prijs en kwaliteit worden ingeschakeld).

http://www.zvn.nl/index.html

De Ziekenfondsraad wil dat het kabinet de premies voor ziekenfonds en awbz verhoogt om het dekkingstekort in beide kassen op te vullen.

Meppeler Courant,

Het betreft het stelsel van zorgverzekeringen zoals verankerd in de Ziekenfondswet en AWBZ.

http://www.healthlaw.nl/index.html,

Zo stelt VWS voortaan de regelingen vast voor de subsidies op grond van de Ziekenfondswet en AWBZ.

http://www.healthlaw.nl/index.html,

Vanaf volgend jaar hoeven voor kinderen tot 18 jaar geen nominale premies Ziekenfondswet en AWBZ meer te worden betaald.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen