Aarlenaar


Aarlenaar 1.0

(Het Groene Boekje (2005) vermeldt ook een variant Arelaar. Deze vorm komt in oudere teksten en in het dialect nog wel voor, maar behoort nu niet meer tot het moderne algemeen Nederlands.)

iemand die afkomstig is uit Aarlen; inwoner van Aarlen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Aarlenaar…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Aarlen
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Aarlen; is geboren in Aarlen

    Algemene voorbeelden


    Zeven jaar na zijn arrestatie verschijnt kindermoordenaar Marc Dutroux op 1 maart eindelijk voor de rechter. Dat de zaak hét proces van de eeuw wordt, staat vast. Journalisten van over de hele wereld nestelen zich nu al massaal bij de rechtbank in Aarlen, ofwel 'Dutroux-city' [...]. Zeer tot afgrijzen van de Aarlenaren, die een overrompeling van hun rustige stadje door "media en ramptoeristen vrezen".

    http://nos.nl/archief/2004/nieuws/index.html#@http://nos.nl/archief/2004/nieuws/dossiers/dutroux/algemeen/achtergrondartikelen/media-aandacht.html,

    Blunder: Aarlenaar aangeklaagd voor misdrijven van naamgenoot. Voor de correctionele rechtbank in Aarlen is vandaag een man aangeklaagd voor vier zaken, waarvan uiteindelijk bleek dat er drie bedoeld waren voor een naamgenoot.

    http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/814106/2009/04/09/Blunder-Aarlenaar-aangeklaagd-voor-misdrijven-van-naamgenoot.dhtml,

    Het kan niemand zijn ontgaan dat afgelopen maandag in het Belgische Aarlen 'het proces van de eeuw' is begonnen [...]. Ouders, getuigen, advocaten, journalisten en inwoners van Aarlen worden gevolgd en komen aan het woord. Ze vertellen wekelijks over de invloed die Marc Dutroux op hun leven heeft gehad [...]. Verder eisen ook een paar Aarlenaars de 'hoofdrol' op, zoals burgemeester Guy Larcier en hotelier Kirschenbilder. De hotelier biedt de ouders van de slachtoffers gratis logies en persoonlijke bodyguards aan.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/721798/2004/03/04/Iedereen-heeft-een-mening-over-Dutroux.dhtml,

    Aarlen (Frans: Arlon; Duits en Luxemburgs: Arel) is een stad in en tevens de hoofdstad van de Belgische provincie Luxemburg. De stad telt ruim 26.500 inwoners (die Aarlenaars worden genoemd) en is daarmee de kleinste Belgische provinciehoofdstad.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Aarlen,

    Auto's uit het Groothertogdom zie je met hopen. Ofwel zijn dat zelf Luxemburgers, ofwel Aarlenaars die daar hun auto gekocht hebben.

    http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=55838795,

    Samen met zijn zoon 'overleefde' Aarlenaar Robert van Beurden zestien dagen in het Amazonegebied. Zijn survivalervaringen verwerkte hij in een expositie in het Oude Raadhuis in Beek en Donk.

    http://www.ed.nl/regio/laarbeek/overlevingstocht-door-amazone-in-expositie-1.4077857,

    Aarlenaar 1.1

    (Het Groene Boekje (2005) vermeldt ook een variant Arelaar. Deze vorm komt in oudere teksten en in het dialect nog wel voor, maar behoort nu niet meer tot het moderne algemeen Nederlands.)

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Aarlen
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Aarlenaar…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Wat een mooie wedstrijd had moeten worden voor het zevende elftal van ASV is geëindigd in een wedstrijd die in de 25e minuut werd gestaakt bij een 1-0 tussenstand (doelpunt Deninho) voor de Aarlenaren. De arbitrale dwalingen van de scheidsrechter (lid van Rhode) alias Kabouter P. verziekten de zondagmiddag voor de Aarlenaren.

        http://www.angelfire.com/bug/asv7/site004.ini,

        Een afgedwaalde bal belandde echter bij een tweetal spelers van ASV die misschien wel drie meter buitenspel stonden. Helaas werd dit niet opgemerkt en met z'n tweeën op één keeper af gaan, dat is niet houdbaar en de Aarlenaren konden de 2-2 binnenschuiven.

        http://elid2.blogspot.nl/2013/04/zaterdag-30-maart-2013-eli-d2-asv-d3-5-2.html#!/2013/04/zaterdag-30-maart-2013-eli-d2-asv-d3-5-2.html,