Abcoudenaar


Abcoudenaar 1.0

iemand die afkomstig is uit Abcoude; inwoner van Abcoude

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Abcoudenaar…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Abcoude
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Abcoude; is geboren in Abcoude

    Algemene voorbeelden


    Als je Abcoude binnenrijdt en je ziet de mensen zitten op het grote terras aan het riviertje de Angstel, dan weet je het al: hier heeft men niet de pest in. In het dorp heerst een gezellige drukte. Het is in trek bij toeristen, maar ook de Abcoudenaar leidt er nadrukkelijk z'n dagelijks leven.

    http://books.google.nl/books?id=Qe9PWlbNfxMC&pg=PA12&lpg=PA12&dq=Als+je+Abcoude+binnenrijdt+en+je+ziet+de+mensen+zitten+op+het+grote+terras+aan+het+riviertje+de+Angstel,+dan&source=bl&ots=1ZJyY1KymE&sig=Oa6FgHLy-r0ZfzVRQrfpLkAP5dk&hl=nl&sa=X&ei=GaO2U6-tH86o0wWXxYD4Dg&ved=0CCIQ6AEwAA#v=onepage&q=Als%20je%20Abcoude%20binnenrijdt%20en%20je%20ziet%20de%20mensen%20zitten%20op%20het%20grote%20terras%20aan%20het%20riviertje%20de%20Angstel%2C%20dan&f=false,

    Abcoudenaar Ronald de Boer verrichtte de aftrap voor een plaatselijke actie tegen plannen van het ministerie voor verkeer. Abcoude wil dat de verbrede spoorlijn Utrecht-Amsterdam verdiept wordt aangelegd: minister Jorritsma kiest voor de maaiveld-oplossing.

    http://www.europeana.eu/portal/record/2023702/70F6D60561C30BA702F06A7606D3DEAFB7B0A6E1.html,

    The Tumult. Een plek waar menig jong en creatief Abcoudenaar zich kan uiten op organisatorisch, communicatief en muzikaal vlak. Al 30 jaar is dit dan ook de drijvende kracht achter het Abcoudse jongerencentrum.

    http://www.thetumult.nl/uitgaan/villa-28

    Aankomende dinsdag start Tim Oude Elferink, een oude Abcoudenaar die vanwege zijn sport naar Scheveningen is verhuisd, op het WK beachvolleybal.

    http://www.tabakshop-abcoude.nl/nieuws.html

    Abcoudenaren in verzet tegen verkeersplan. Bewoners van Abcoude maken zich zorgen over plannen van de provincie Noord-Holland om de provinciale weg N236 op de schop te nemen.

    http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1032859/abcoudenaren-in-verzet-tegen-verkeersplan.html

    Abcoudenaars boos op gemeente. In Abcoude zijn de inwoners boos op hun gemeente. Een van de toegangswegen, de Burgemeester Des Tombeweg, wordt opnieuw geasfalteerd.

    http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/166817,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Abcoudenaar 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Abcoude
    Meestal in het meervoud.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Abcoudenaar…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        De tegenstander beschikte over een technisch begaafd team en liet dat in de eerste helft veelvuldig zien. Een schot van een Abcoudenaar werd met de voet gestopt door doelman Darryl. Even later was het wel raak. De vijandelijke rechtsbuiten trok naar binnen en haalde van een afstand van ongeer 25 meter verwoestend uit.

        http://www.fcbreukelen.nl/201011081561/senioren/5e-elftal/breukelen-5-toont-vechtlust/menu-id-136,

        FC Abcoude moet het vooral hebben van hard werken. Fraai is het voetbal niet, maar doorzettingsvermogen hebben de Abcoudenaren wel.

        http://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/hardwerkend-abcoude-pakt-winst-bij-roda23/,

        Tegen het nog ongeslagen FC Abcoude wist FC Hilversum ook de 5e overwinning op rij aan elkaar te rijgen. In een zwakke 1e helft kwam men al snel op 1-0 achter en wist het onder begeleiding van de stromende regen geen vuist te maken tegen de felle Abcoudenaren.

        http://www.fchilversum.nl/zaterdag/fc_hilversum_zaterdag_1/overzicht/id=60,