Absurdistan


Absurdistan 1.0

(schertsend)

(fictieve benaming voor een) land dat of plaats die er - naar het oordeel van de spreker of schrijver - absurde gewoonten, zeden, wetten, gebruiken e.d. opna houdt; land of plaats vol absurditeiten
Het woord is niet alleen schertsend, maar heeft vaak ook een uitgesproken pejoratieve (negatieve) bijklank.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Absurdistan…

is een fictief land; is een fictieve plaats; is een land; is een plaats

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is fictief; houdt er absurde gewoonten, zeden, wetten, gebruiken e.d. opna

    Algemene voorbeelden


    Absurdistan is de van reële namen (zoals Pakistan en Afghanistan) afgeleide aanduiding van een fictief land, dat van absurditeiten aan elkaar hangt [...]. In de New York Times verschijnt het woord voor het eerst op 30 augustus 1990 in een artikel over Rusland: Moskou als hoofdstad van Absurdistan.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Absurdistan,

    Voor zijn oeuvre ontving de gisteren overleden dichter, schrijver en essayist Gerrit Komrij talrijke prijzen. Woonachtig in Portugal bleef hij graag terugkeren naar Nederland, zijn 'Absurdistan', dat hem omarmde terwijl hij het liefdevol verketterde.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3352/boeken/article/detail/3282611/2012/07/06/Gerrit-Komrij-1944-2012-dichter-van-Absurdistan.dhtml,

    Verdient Tilburg het predikaat Absurdistan? Dat is de vraag die Ingrid Luycks aan de orde stelt in de eerste editie van een reeks essays over het Tilburgse kunstleven, een initiatief van Bureau Cultuurmakelaar Tilburg.

    http://www.telexpress.nl/?p=76

    De Verenigde Arabische Emiraten zijn de grootste bouwput ter wereld. Dubai was nog geen veertig jaar geleden een klein zanderig vissersdorp, nu is het een metropool, het Absurdistan van de Golfregio.

    http://www.sica.nl/content/nl-dubai-het-absurdistan-van-de-golfregio,

    'België Absurdistan' is een ironisch boek over België van de hand van Rik Vanwalleghem.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Absurdistan,