Algerijns


Algerijns 1.0

van Algerije; uit Algerije; in Algerije; behorend bij Algerije; kenmerkend voor Algerije

Algemene voorbeelden


Algerijnse, Marokkaanse, Tunesische, Jordaanse en Palestijnse journalisten en intellektuelen publiceerden gisteren in de krant Jerusalem Post in een grote advertentie een dringende oproep tot vrede.

De Standaard,

Van de zes atleten is Venuste Niyongabo de bekendste. De 22-jarige afstandsloper is de grootste concurrent voor de Algerijnse 1.500 meter-specialist Noureddine Morceli.

De Standaard,

Gas en olie vertegenwoordigen ongeveer 95 procent van de totale Algerijnse export, en zijn zo van levensbelang voor het Algerijnse bewind.

NRC,

De combinatie met lamsvlees is in vele landen gangbaar, en onderstaande versie is Algerijns. U kunt gewone (= zoete) gedroogde abrikozen gebruiken, maar er zijn ook zure, donkergekleurde abrikozen, die dit gerecht heerlijk fris maken.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2503497/2001/06/20/Algerijns-kalfsvlees-met-abrikozensaus.dhtml,

Maar liefst 13 mede door het fonds geproduceerde films beleven dit jaar hun festivalpremière, waaronder ook de al weken met veel succes in Nederlandse filmhuizen lopende Algerijnse film Bab El-Oued City.

NRC,

Binnenkort beginnen er onderhandelingen tussen de EU en Algerije over een associatieverdrag zoals de EU er al heeft met Israël, Tunesië en Marokko. Dit kan leiden tot belangrijke Europese steun voor de heropwaardering van de Algerijnse industrie en economie.

De Standaard,

De oefenwedstrijd tegen de Algerijnse selectie won Gent met 2-0.

De Standaard,

Regisseur Tony Gatlif, telg uit Algerijns zigeunergeslacht, heeft als een groot filmisch alchimist de verbinding tussen de cinema en het ruige leven van de verpauperde zigeuners in Roemenië tot stand weten te brengen.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

De voorzitter van de Algerijnse voetbalbond Rachid Haraigue is zaterdagmorgen bij zijn huis doodgeschoten.

Meppeler Courant,

"Algerijnse zaken moeten door de Algerijnen zelf worden opgelost", zei het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • Algerijns aardgas
  • Algerijns gas

Het was Waterschoot die Herman had overtuigd om, op betrekkelijk hoge leeftijd, in de politiek te stappen: 'Uw budgettaire kwaliteiten tegen de kwalen van mijn budget.' Nooit verlegen om een spel met woorden. Toen zijn eerste regering viel, over een aandelenschandaal en een affaire met Algerijns aardgas, had hij de malaise een week laten aanslepen tot op de eerste dag van de herfst.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Distrigas sloot lange-termijnovereenkomsten voor de levering van Noors en Algerijns gas.

De Standaard,

Reuzentankers voeren nog minstens tot 2020 grote hoeveelheden Algerijns gas aan.

De Standaard,

Distrigas heeft een bevoorradingscontract van Algerijns gas via LNG-tankers waarvan het bestaande contract loopt tot 2006.

http://www.creg.be/pdf/PI/creg-ipg2001nl.pdf,

Niet alleen is er sinds jaren een belangrijke aanvoer per schip van Algerijns aardgas, maar er loopt ook een pijplijn met Noors gas dat tot in Madrid mensen verwarmt.

http://www.seafront.be/

Een van die bedrijven is Distrigas. Dat voert jaarlijks 4,5 miljard kubieke meter Algerijns aardgas in, op een totaal verbruik van 11 miljard kubieke meter.

De Standaard,

  • de Algerijnse ambassade
  • de Algerijnse ambassadeur

Een telefoontje naar de Marokkaanse, Tunesische, Turkse en Algerijnse ambassade leert het: haast alle migranten willen in hun vaderland worden begraven.

De Standaard,

Yediot Ahronot meldt tevens dat de Algerijnse ambassadeur bij de VN onlangs zijn Israëlische ambtgenoot heeft voorgesteld Algerijnse joden die naar Israël zijn geëmigreerd zonder belemmering Algerije te laten bezoeken.

NRC,

Algerije heeft Israël voorgesteld gezamenlijk de islamitische terreur te bestrijden, zo heeft de Israëlische krant Yediot Ahronot vandaag gemeld. De Algerijnse ambassadeur in Wenen zou een dergelijk verzoek aan zijn Israëlische collega daar hebben voorgelegd.

NRC,

De Belgische regering heeft de Algerijnse ambassadeur ontboden om meer uitleg te vragen over wat er met Bouasria gebeurd is na zijn aankomst in het land.

De Standaard,

  • een Algerijnse asielzoeker
  • Algerijnse asielzoekers

Nadat in Algerije meer dan honderd buitenlanders werden vermoord, raadden vele Westerse landen hun burgers aan om dat land te mijden. Ze gaan ervan uit dat het leven van hun burgers daar bedreigd wordt en dat de veiligheid er niet langer verzekerd is. Diezelfde staten weigeren echter onder ogen te zien dat het leven van de Algerijnse asielzoekers, die hun vaderland ontvluchtten, niet meer veilig is.

De Standaard,

Dood Algerijnse asielzoeker blijft Brussel achtervolgen. "België heeft de droeve eer te worden vermeld in een internationaal Amnesty-rapport", berichtte Amnesty Vlaanderen-voorzitter Wim Taelman gisteren. In het rapport beschrijft Amnesty de geweigerde asielaanvraag van de Algerijn Bouasria Ben Othman, die in juli vorig jaar door ons land werd uitgewezen. In november overleed Othman in verdachte omstandigheden, tijdens een ondervraging door de Algerijnse politie.

De Standaard,

  • de Algerijnse autoriteiten
  • het Algerijnse bewind
  • de Algerijnse overheid
  • de Algerijnse regering
  • het Algerijnse regime
  • de Algerijnse staat

Zowel de Algerijnse autoriteiten als de belangrijkste moslim-extremistische groepering in Algerije hebben gisteren een grootscheeps legeroffensief tegen de rebellen bevestigd dat eerder deze week door Algerijnse kranten werd gemeld.

NRC,

Niemand kan de Algerijnse staat het recht en de plicht ontzeggen om diegenen die moorden begaan, verkrachten, geweld plegen en andere misdaden begaan, voor de rechter te brengen.

De Standaard,

We zagen boven al, dat een Algerijnse semi-publiekrechtelijke entiteit met eigenlijk maar weinig attributen van zelfstandigheid, toch zijn eigen vermogen als afgescheiden van dat van de Algerijnse staat zag respecteren.

http://www.law.rug.ac.be/proces/ipr/rechtspersonen.htm

Deze publikatie roept op tot gewapende strijd tegen het Algerijnse regime.

De Standaard,

Ook de Franse minister van binnenlandse zaken, Charles Pasqua, die nog het dichtst bij het Algerijnse regime staat, heeft gezegd dat het kabinet niet op de hoogte was van Mitterrands plannen.

NRC,

"Het is een van de belangrijkste projecten en dit toont hoe wij voortgaan met de uitvoering van het vredesproces", zei Arafat nadat zijn met 13 zitplaatsen uitgeruste Fokker, een geschenk van de Algerijnse regering, in de autonome Palestijnse zone was geland.

De Standaard,

Gisteren erkende hij op een bijeenkomst met zijn collega's van de EU in Brussel dat Mitterrand het kabinet niet vooraf had ingelicht over zijn initiatief van vrijdag, dat woedend is afgewezen door de Algerijnse regering.

NRC,

Hoewel dat plan niet doorging, bereikten de kapers ten dele de door hen gedefinieerde doelen. Zij stierven èn zij veroorzaakten grote schade aan de geloofwaardigheid van de Algerijnse overheid.

NRC,

De Algerijnse overheid maakte maandag bekend dat moslimrebellen in het dorp Douaouada, ten westen van Algiers, achttien mensen vermoordden.

De Standaard,

Gas en olie vertegenwoordigen ongeveer 95 procent van de totale Algerijnse export, en zijn zo van levensbelang voor het Algerijnse bewind.

NRC,

Waarnemers zijn van oordeel dat het Algerijnse bewind de toenadering tussen Israël en de PLO begroet als een versterking van de krachten in het Midden-Oosten die zich verzetten tegen het moslim-fundamentalisme.

NRC,

Volgens waarnemers halveerde het aantal gewelddaden. Wat de Algerijnse autoriteiten ertoe aanzette het geweld als een uitstervend randfenomeen te gaan beschouwen.

De Standaard,

Nadat er woensdag opnieuw een of twee bomautos ontploften met ten minste drie doden, gaven de Algerijnse autoriteiten toe dat ze niet in staat zijn de golf van aanslagen met bomwagens te stoppen.

De Standaard,

  • de Algerijnse bevolking
  • de Algerijnse burgerbevolking
  • Algerijnse burgers
  • de Algerijnse gemeenschap
  • de Algerijnse maatschappij
  • de Algerijnse samenleving
  • het Algerijnse volk

Vele van de ondertekenaars van het pact zijn nauwelijks representatief voor de Algerijnse bevolking.

De Standaard,

Hij uit zijn respect voor de islam en het Algerijnse volk dat hij dierbaar liefhad.

De Standaard,

Veiligheidshalve uitte hij twijfels of de kapers inderdaad waarachtige moslims en van de GIA zijn. Want volgens hem hadden zij de belangen van het Algerijnse volk niet gediend.

NRC,

"De toekomst van de Algerijnse Kerk baart ons minder zorgen dan de toekomst van de Algerijnse samenleving."

De Standaard,

De opmerkingen van de jonge officieren laten zien in welke mate de Algerijnse samenleving in nog geen drie jaar tijd is gepolariseerd.

NRC,

De krant Liberté schreef dat zonder de aanwezigheid van deelnemers die de verschillende geledingen van de Algerijnse maatschappij vertegenwoordigen, het doel van nationale verstandhouding niet kan worden bereikt.

De Standaard,

Voorlopig dreigt eerder de import van een rampzalig soort Noordafrikaans mengsel van armoe en agressieve islam. Het niet-fundamentalistische deel van de Algerijnse gemeenschap in Frankrijk ziet die ontwikkeling met zorg aan; deze nieuwe burgers van Frankrijk zijn hun vaderland niet ontvlucht om opnieuw te worden verscheurd door conflicterende loyaliteiten.

NRC,

Het Franse opportunisme is dus groter dan dat van de Duitsers. Bovendien werpt Frankrijk zich graag op als de hoeder van de Arabische belangen in Europa. De grote Algerijnse gemeenschap in Frankrijk is daaraan niet vreemd.

http://www2.rnw.nl/rnw/nl/achtergronden/europa/eur030319.html,

Nawijn wilde vooral kijken naar Frankrijk, waar een grote Algerijnse gemeenschap leeft.

Haagsche Courant,

Hoewel tal van Algerijnse burgers door terroristische groeperingen worden bedreigd, is het moeilijk voor hen asiel te krijgen in een EU-land.

http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

Er leven ongeveer 620.000 Algerijnse burgers in Frankrijk.

De Standaard,

Deze groepering wijst anders dan de GIA geweld tegen de Algerijnse burgerbevolking af en beperkt zich tot aanslagen op militaire, politieke, economische en publicitaire doelwitten.

http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/jaarverslag_bvd_00. pdf,

Het eerste punt is daarom het geven van legitimiteit aan de president, wat het hoopt te realizeren door verkiezingen. Hierbij spekuleert de regering op de oorlogsmoeheid van de Algerijnse bevolking.

De Standaard,

De voorbije jaren hebben velen hun leven geofferd voor vrijheid en democratie, voor een betere samenleving: journalisten, politiemannen, jonge militairen ook. Ze zijn allen onschuldige slachtoffers van een drama dat de hele Algerijnse bevolking traumatiseert.

De Standaard,

  • de Algerijnse burgeroorlog
  • de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog
  • de Algerijnse oorlog

De waarschuwing kwam er na één van de bloedigste weken in de nu al vijf jaar durende Algerijnse burgeroorlog.

De Standaard,

Constantin Melnik, tijdens de Algerijnse oorlog (1954-1962) één van de chefs van de Franse geheime diensten, drukt de hand van advokaat Mourad Oussedik, die in die jaren FLN-strijders verdedigde.

De Standaard,

Zo stelde de militair de Gaulle zich na beëindiging van de Algerijnse oorlog in de kwestie van de dienstweigeraars liberaler op dan de ex-revolutionair Malraux.

NRC,

Haraïgue, die indertijd door de Franse koloniale autoriteiten ter dood was veroordeeld wegens zijn rol in de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog, was de tweede hoge voetbalfunctionaris die de dood heeft gevonden in de strijd om de macht tussen autoriteiten en moslim-extremisten.

NRC,

Het verhaal speelt zich af in Zitouna, een afgelegen Algerijns dorpje. Op zichzelf teruggeplooid, bleek het immuun voor historische gebeurtenissen als de wereldoorlogen, de Franse kolonisatie en de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog.

De Standaard,

Daarop vroeg ik het woord en wees erop dat de Franse socialisten zich in de Algerijnse burgeroorlog al te lang op een oorlogszuchtig standpunt hadden geplaatst, in plaats van te proberen het conflict op een vreedzame manier op te lossen.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

De hoofdrolspelers in de Franse politiek lopen dus op eieren om het gevaar van een naar Frankrijk overslaande Algerijnse burgeroorlog niet op hun naam te krijgen.

NRC,

  • een Algerijns dorp
  • een Algerijns dorpje
  • Algerijnse dorpen
  • de Algerijnse stad
  • de Algerijnse garnizoensstad
  • de Algerijnse havenstad

Amper ben je bekomen van alweer een Algerijns dorp dat is uitgeroeid, of je krijgt een getuigenis te lezen over vrouwen die glas in hun dinges gestopt krijgen.

Over de opkomst en het verval van de dynamo; Een zekere rilling, Kamiel Vanhole,

Vijftien mensen zijn vrijdagmorgen omgekomen bij de ontploffing van een bomauto, in de buurt van de markt in de Algerijnse stad Boufarik.

De Standaard,

Inwoners van de Algerijnse stad Medea hebben woensdagavond met schoppen, hakken en knuppels een groep extremistische moslims verdreven.

De Standaard,

Maurice El Médioni was in de jaren 40 en 50 bekend als pianist in het Café Oran in de gelijknamige Algerijnse havenstad.

De Standaard,

Een Algerijnse journalist is gisteren vlakbij de Algerijnse havenstad Oran vermoord.

NRC,

In de Algerijnse garnizoenstad Blida zijn minstens tien mensen om het leven gekomen bij een bomaanslag, zo riep de Marokkaanse radio donderdag om.

De Standaard,

Gewapende moslimfundamentalisten hebben vorige week bij twee massamoorden in Algerijnse dorpen ten zuiden van Algiers op klaarlichte dag bijna veertig mensen afgeslacht.

De Standaard,

Het verhaal speelt zich af in Zitouna, een afgelegen Algerijns dorpje.

De Standaard,

  • de Algerijnse fundamentalisten
  • de Algerijnse moslimextremisten
  • de Algerijnse moslimfundamentalisten
  • Algerijnse terroristen
  • de Algerijnse fundamentalistische moslimbeweging
  • de Algerijnse fundamentalistische moslimorganisatie
  • de Algerijnse fundamentalistische terreurgroep
  • een Algerijnse fundamentalistische terreurbeweging

De betrekkingen tussen Parijs en Algiers waren vrij goed zolang Charles Pasqua minister van Binnenlandse Zaken was en op Franse bodem jacht maakte op al dan niet vermeende Algerijnse fundamentalisten.

De Standaard,

Frankrijk schroeft de veiligheidsmaatregelen terug die werden ingevoerd na de aanslagenreeks door vermoede Algerijnse terroristen.

De Standaard,

De Britse politie heeft begin dit jaar een zestal Algerijnse terroristen gearresteerd die van plan waren een aanval met het dodelijke zenuwgas sarin uit te voeren op het Europees Parlement in Straatsburg.

De Telegraaf,

De Belgische minister van justitie, Melchior Wathelet, heeft gegronde aanwijzingen dat moslim-fundamentalisten in België bezig waren een aanslag voor te bereiden. Dat heeft Wathelet gisteren verklaard na de arrestatie, gisteren, van twaalf Algerijnse moslim-fundamentalisten die vermoedelijk betrokken zijn bij een Algerijnse fundamentalistische terreurbeweging, de Gewapende Islamitische Groep (GIA).

NRC,

Een vete tussen Algerijnse moslim-fundamentalisten heeft tot bloedige gevechten geleid, die aan zeker 25 islamitische strijders het leven hebben gekost.

De Standaard,

Bij een aanslag van Algerijnse moslimextremisten op een bus even bezuiden Algiers werden gisterochtend twintig mensen gedood en zeven gewond.

De Standaard,

Een Marokkaanse rechtbank heeft zaterdag drie Algerijnse moslim-extremisten, onder wie twee met de Franse nationaliteit, ter dood veroordeeld wegens moord op twee Spaanse toeristen en enkele andere aanslagen in 1993 en 1994.

NRC,

Twee leiders van de Algerijnse fundamentalistische terreurgroep Gia zijn door hun eigen guerrillastrijders vermoord.

De Standaard,

Volgens de autoriteiten is de bom geplaatst door sympatizanten van de Algerijnse fundamentalistische moslimbeweging.

De Standaard,

De namen van de opgepakte mensen blijken op te duiken in het onderzoek naar Ahmed Zaoui, die beschouwd wordt als één van de kopstukken van de Algerijnse fundamentalistische organisatie GIA in Europa.

De Standaard,

Dat Mimouni een natuurlijke dood zou sterven hadden nog maar weinigen verwacht. Hij stond al jaren op de doodslijsten van de Algerijnse fundamentalisten.

NRC,

Juist deze Pasqua voert een eigen Afrika-politiek, die geen enkel overleg met Algerijnse fundamentalisten toelaat.

NRC,

  • de Algerijnse hoofdstad
  • de Algerijnse hoofdstad Algiers

Bij de explosie van twee autobommen in de buurt van de Algerijnse hoofdstad, Algiers, zijn zondagavond twaalf doden en 35 gewonden gevallen.

De Standaard,

Door een autobom zijn tenminste tien mensen gedood en twintig gewond in een voorstad van de Algerijnse hoofdstad Algiers.

De Standaard,

Dankzij het vroege uur heeft de bomexplosie van gistermorgen in een voorstad van de Algerijnse hoofdstad Algiers alleen vele gewonden, maar geen doden geëist.

NRC,

De vier waren door de gevangenen gegijzeld, zo heeft vandaag het ministerie van justitie in de Algerijnse hoofdstad gemeld.

NRC,

  • een Algerijnse jongeman
  • een Algerijnse jongen
  • een Algerijnse man
  • een Algerijnse moeder
  • een Algerijnse vader
  • de Algerijnse vrouw
  • Algerijnse jongeren
  • Algerijnse kinderen
  • Algerijnse mannen
  • Algerijnse vrouwen

Ik knikte naar de jongens van school: aan het orgel zat een klasgenoot van Damien, een jongen met een Lennonbrilletje. En aan het drumstel een Algerijnse jongen die nog niet zo lang bij ons op school zat.

Bas, Annie Van Keymeulen,

Door actief te zijn in een Internationale, leren we de wereld te bekijken door de bril van de Russische mijnwerker, de Chinese student, de Mexicaanse indiaan, de Algerijnse vrouw, de Europese arbeiders.

http://www.sap-pos.org/nl/index.htm

Zich kleden zoals ze zelf willen, is voor Algerijnse vrouwen een eresaluut aan het vrouw-zijn.

De Standaard,

Morad Bouchakour (1965, Algerijnse vader, Nederlandse moeder) kreeg de foto-opdracht en stortte zich in het feestgewoel.

http://www.rnw.nl/cultuur/html/feest021224.html,

Ze was het kind van een Algerijnse vader en een Duitse moeder.

Na de siësta, Paul Koeck,

Uit een relatie van een Algerijnse man en een Somalische vrouw is op 10 maart 1998 hier te lande een kind geboren.

http://www.iji.nl/index.cfm

De Egyptenaar Mohamed Atta overnachtte in juli een paar dagen aan de Spaanse kust en probeerde tevergeefs een Algerijnse man in de gevangenis van Tarragona te bezoeken.

NRC,

De Britse politie houdt meer dan voorheen rekening met een gifaanslag, na de aanhouding, zondag, van zes Algerijnse mannen en de vondst van een kleine hoeveelheid van het dodelijke gif ricine in Londen.

NRC,

Drie Algerijnse kinderen zijn gisterenmorgen om 3 uur op een vliegtuig naar hun geboorteland Algerije gezet.

De Standaard,

Met cd-roms, Internet-servers, een reuzengroot boek, film- en televisiebeelden, faxen en een schitterend decor kan hij/zij anderhalf uur in de huid kruipen van het Ruandees meisje dat haar land ontvlucht wegens de etnische slachtpartijen, van de Algerijnse jongeman die de Gia-terreur beu is of van de Russische wetenschapper die droomt van een carrière in het Westen.

De Standaard,

Een (hele rustige) Algerijnse jongen zat van de vijf maanden meer dan twee maanden in de isoleer, een keer omdat hij tijdens het sporten te hard met de bal aan het spelen was.

http://www.euronet.nl/~stil/

Hamid Bouchnak is bijvoorbeeld een van de grootste artiesten in raï, popmuziek die wortelt in de verlangens en frustraties van Marokkaanse en Algerijnse jongeren.

Trouw,

Algerijnse jongeren interesseren zich totaal niet voor de Franse politiek.

NRC,

  • het Algerijnse leger
  • Algerijnse militairen
  • de Algerijnse strijdkrachten

Een vroegere stafchef van het Algerijnse leger, generaal Mustafa Beloucif, is gisteren door een krijgsraad in Blida tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verduistering van staatsgeld.

NRC,

De Algerijnse strijdkrachten hebben - zo zeggen nu ook bronnen binnen het Franse opperbevel - met nieuwe militaire tactieken, die zij van de Fransen hebben geleerd, alsmede met moderne, door Frankrijk geleverde wapens de afgelopen tijd grote winst geboekt.

NRC,

In hun bezit waren video's van onthalsde Algerijnse militairen en andere bloederige terreuracties.

NRC,

De arrestaties vonden vroeg in de morgen plaats tijdens razzia's in de Franse hoofdstad en de buitenwijken in het onderzoek naar de aktiviteiten van Algerijnse militanten op Franse bodem.

De Standaard,

Zijn uitspraak volgt op aanhoudende berichten in de Algerijnse media over spectaculaire successen van het Algerijnse leger tegen de Gewapende Islamitische Groep (GIA), waarbij volgens de laatste cijfers 2.800 GIA-strijders zouden zijn gedood.

NRC,

Het Islamitisch Heilsfront (Fis) beschuldigt er het Algerijnse leger van 300 burgers te hebben gedood in een dorp in de streek van Tlemcen.

De Standaard,

  • de Algerijnse luchtvaartmaatschappij

Door een staking van haar lijnpiloten moest de Algerijnse luchtvaartmaatschappij Air Algérie zondag haar twee vluchten uit Brussel afgelasten.

De Standaard,

Het verkeer op Parijs werd twee jaar geleden door de Algerijnse luchtvaartmaatschappij gestaakt uit woede over een Frans besluit om de vluchten om veiligheidsredenen te verplaatsen van de luchthaven Orly, ten zuiden van Parijs, naar Charles de Gaulle, ten noorden van Parijs.

De Standaard,

  • de Algerijnse minister
  • de Algerijnse president
  • het Algerijnse ministerie

De voormalige Algerijnse minister, die gisteravond vanuit Parijs deze woorden sprak, rekent zich duidelijk niet tot de machthebbers.

NRC,

De Algerijnse president, Liamine Zeroual, heeft zondag zijn kabinetschef Ahmed Ouyahia benoemd tot premier.

De Standaard,

Op 9 februari 1992 riep de toenmalige Algerijnse president, Mohamed Boudiaf, voor twaalf maanden de noodtoestand uit om een einde te maken aan de golf van aanslagen van radicale moslims.

De Standaard,

De Franse president Jacques Chirac moet de Nobelprijs voor de vrede krijgen als hij erin slaagt een oorlog in Irak te voorkomen. Dat is de mening van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, die zich dinsdag op de Franse radio vol lof uitliet over Chirac, die momenteel een bezoek brengt aan Algerije.

ANP,

Het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zaterdag aangekondigd dat de staat "niet langer de excessen in de berichtgeving" van kranten die "het spel van de terroristische propaganda spelen" kunnen dulden.

De Standaard,

Het Algerijnse ministerie van gezondheid heeft een crisiscentrum ingericht en roept bloeddonors op zich te melden.

NRC,

"Er zijn nog slechts enkele groepjes over, die in afgelegen gebieden nog bloedbaden kunnen aanrichten, bloedbaden die het bewijs van hun mislukking vormen", zo zei de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Ataf, woensdag op een persconferentie in Brussel.

De Standaard,

De Algerijnse minister van defensie, generaal bd Liamine Zéroual, is vandaag beëdigd als staatshoofd voor een overgangsperiode van drie jaar die moet leiden naar een normale situatie in het nu door politiek geweld geteisterde Algerije.

NRC,

Op 22 oktober feliciteerde de Algerijnse minister van industrie en energie Abdessalam de Iraakse Revolutionaire Raad.

NRC,

  • de Algerijnse onafhankelijkheid

En Charles de Gaulle werd een staatsman, niet eens zozeer omdat hij het verzet tegen Vichy-Frankrijk had geleid, maar omdat hij in geduld en verbetenheid zichzelf zozeer had vereenzelvigd met Franse grandeur dat hij alleen een burgeroorlog in 1958 kon voorkomen en een hele schare Fransen onder die grandeur-vlag kon verzoenen met de Algerijnse onafhankelijkheid.

NRC,

Net zoals het de hoofdfiguur in de roman overkwam, werd Rabah Belamri blind in het jaar van de Algerijnse onafhankelijkheid.

De Standaard,

  • de Algerijnse oppositie
  • de Algerijnse oppositiegroepen

De princiepen van het "platform van Rome", dat begin vorig jaar in de Italiaanse hoofdstad door de Algerijnse oppositie, onder bemiddeling van de Sint Egidius-gemeenschap, werd ondertekend, blijven voor het FFS nog altijd geldig.

De Standaard,

Ongeveer 10.000 mensen, aldus schattingen van lokale journalisten - 150.000 volgens de Algerijnse staatstelevisie - van wie sommigen gewapend met een reusachtige Algerijnse vlag, hebben gisteren in Algiers gedemonstreerd tegen een vredesplan van de Algerijnse oppositie en voor de regering in haar strijd tegen moslim-extremisten.

NRC,

De leiders van Algerijnse oppositiegroepen, waaronder het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS), zijn gisteren in Rome aangekomen voor besprekingen over de politieke crisis in hun land.

NRC,

Het "vredesaanbod" aan de autoriteiten dat Algerijnse oppositiegroepen, waaronder het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) vorige week in Rome overeenkwamen, werd gisteren zowel door de GIA als door het Leger van Islamitische Redding (AIS, beschouwd als gewapende arm van het FIS) afgewezen.

NRC,

  • de Algerijnse opstand
  • de Algerijnse opstandelingen
  • de Algerijnse opstandelingenbeweging

Parijs was ervan overtuigd dat de Algerijnse opstand, die op 1 november 1954 begon, het werk was van Nasser.

De Standaard,

De Israëliërs beoogden de terroristische fedayeen aan de Egyptische grens uit te schakelen, de Britten wilden de nationalisatie van het Suezkanaal door de Egyptische president Nasser ongedaan maken, de Fransen wensten met dezelfde Nasser af te rekenen wegens diens steun aan de Algerijnse opstand.

NRC,

Toen Sartre de Algerijnse opstandelingen te hulp kwam en de overheid erover dacht hem deswege aan te klagen, heeft president De Gaulle gezegd: 'Een Voltaire arresteert men niet.'

Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

De Algerijnse opstandelingen worden vanuit of via West-Europa gefinancierd en bewapend.

NRC,

Franse moordcommando's hebben aan het eind van de jaren '50 in Duitsland leden van de Algerijnse opstandelingenbeweging FLN en drie Duitse helpers gedood, zo schrijft het Duitse weekblad Focus in een voorpublikatie die zaterdag openbaar is gemaakt.

De Standaard,

  • het Algerijnse persbureau
  • het Algerijnse persagentschap

Het Algerijnse persbureau APS meldde zaterdag dat veiligheidsagenten gedurende de afgelopen week ongeveer twintig extremisten hebben omgebracht.

Meppeler Courant,

Algerijnse veiligheidstroepen hebben bij uitgebreide operaties de voorbije zes dagen 26 moslimrebellen doodgeschoten. Dat meldde het officiële Algerijnse persagentschap APS gisteren.

De Standaard,

Ook het Algerijnse persbureau APS maakte melding van de moord.

De Standaard,

Volgens het Algerijnse persbureau APS zei Belaid dat het initiatief van Zeroual naar parlementaire en lokale verkiezingen kan leiden.

De Standaard,

  • de Algerijnse politie
  • een Algerijnse politieman

In november overleed Othman in verdachte omstandigheden, tijdens een ondervraging door de Algerijnse politie.

De Standaard,

De Algerijnse politie verdenkt gewapende islamitische fundamentalisten die het bewind willen omverwerpen.

De Standaard,

Het eerste slachtoffer, een Algerijnse politieman in burger, werd vervolgens naar de vliegtuigtrap geleid en met twee kogels door het hoofd doodgeschoten.

NRC,

  • de Algerijnse schrijfster
  • de Algerijnse schrijver
  • de Algerijnse zanger

Met Mraya van de Algerijnse zanger Abdel Ali Slimani schiet het Britse Realworld-label midden in de dansroos.

De Standaard,

Een openhartig interview met de Algerijnse schrijfster, Malika Mokkedem, die in 1977 haar land ontvluchtte.

De Standaard,

De Algerijnse schrijver en econoom Rachid Mimouni (49) is gisteren in een ziekenhuis in Parijs aan hepatitis overleden. Hij gold als de grootste levende Algerijnse schrijver.

NRC,

De Algerijnse schrijver Hakim Traïdia (°1956) is gefascineerd door verhalen. Dat is de schuld, nou ja, van zijn oma die vroeger, tijdens lange winteravonden, de jonge Hakim en diens broer Karim de spannendste verhalen vertelde.

De Standaard,

De Algerijnse zanger Cesar Ferhat, die aan boord van het gekaapte toestel was, had al eerder gezegd van andere passagiers te hebben gehoord dat "ze vuurwerk boven Parijs wilden maken".

NRC,

Op TMF en andere Europese zenders luisteren we naar liedjes van de Algerijnse zanger Cheb Khaled en de Turkse zanger Tarkan en dagelijks worden we geconfronteerd met de meest vreselijke verhalen van vluchtelingen uit Irak en Iran.

http://www.kun.nl/tcmo/pr/index.htm

  • Algerijnse wijn

"In 1976 arriveerde hier een eerste lading met 91 kisten, elk met 12 flessen Algerijnse wijn."

De Standaard,

"En wanneer de fundamentalisten aan de macht komen, dan mogen we het helemaal vergeten om hier nog Algerijnse wijn te verkopen."

De Standaard,

In 1984 schreef Herman de Coninck een relativerend reclametekstje voor de Algerijnse wijnen van de Wereldwinkels.

Morgen weer op de Groenplaats; Hoera ik heb een uitgever; Vanuit de kroeg; De sportziel van Satan; Schrijvers in de reclame, Johan Vandenbroucke,

  • de Algerijnse woestijn

In 1977 vertrokken ze voor Oxfam-België op missie voor zes maanden naar het Sahrawi-vluchtelingenkamp Dakhla in de Algerijnse woestijn.

http://www.oxfamsol.be/nl/docs/NL40%20jaar.pdf,

Godsdienstwetenschappers, in de eerste betekenis die we eraan gegeven hebben, bestuderen het fenomeen van de godsdienst immers van buiten af, als waarnemer aan de zijlijn, en hoeven in beginsel geen belijder te zijn van de godsdienst die zij bestuderen - zoals ook de Westerse culturele antropoloog geen Papoea onder de Papoea's van Nieuw-Guinea is, noch Berber met de Berbers in de Algerijnse woestijn.

http://www.kuleuven.ac.be/rzl/lb/cursus/cursustekst.htm

Tijdens zijn vlucht vrijdag over de Algerijnse woestijn brak hij al een record door meer kilometer onafgebroken in een luchtballon af te leggen dan ooit tevoren.

De Standaard,

met eigennaam


  • het Algerijnse FIS
  • het Algerijnse Front van Islamitische Redding
  • het Algerijnse Front voor Islamitische Redding
  • het Algerijnse Islamitisch Heilsfront

Het Islamitische Leger van Nationale Redding (AIS), de gewapende arm van het Algerijnse FIS, heeft vandaag verzekerd de "oorlog" die het vrijdag aan Frankrijk heeft verklaard, niet op Frans grondgebied te willen voeren.

NRC,

"Frankrijk ziet een potentiële terrorist in elke moslim", zei de rector van de Parijse moskee, Dalil Boubekeur, nadat de Franse autoriteiten in augustus 1994 een reeks vermeende sympathisanten van het Algerijnse Islamitisch Heilsfront (FIS) hadden opgepakt en twintig van hen zonder enige vorm van proces naar Burkina Faso gedeporteerd.

De Standaard,

Het Algerijnse Islamitisch Heilsfront (Fis) beschuldigt België ervan verantwoordelijk te zijn voor de dood van een Fis-lid.

De Standaard,

Duitsland heeft Rabah Kebir, voorzitter van het uitvoerend comité van het fundamentalistische Algerijnse Front van Islamitische Redding (FIS), verboden om in de Bondsrepubliek politieke activiteiten te ontwikkelen.

NRC,

Maar de vertegenwoordiger van het Algerijnse Front van Islamitische redding (FIS), Anwar Haddam, verklaarde dat de moslims aan hun principes kunen vasthouden zònder confrontatie met het Westen.

NRC,

Tot nu toe hebben de Duitse autoriteiten de aanwezigheid van Algerijnse moslim-extremisten op Duits grondgebied getolereerd. Zo verblijft Rabah Kébir, een woordvoerder van het Algerijnse Front voor Islamitische Redding (FIS), in Duitsland.

NRC,

( GIA staat voor Frans "Groupements Islamistes Armés" ('de gewapende islamitische groepen').)
  • de Algerijnse GIA
  • de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep
  • de Algerijnse Gewapende Islamitische Groepen
  • de Algerijnse Islamitische Gewapende Groep

Tegen het eind van '95 slaagden de Franse veiligheidsdiensten erin een netwerk van moslim-extremisten op te rollen. Het net was georganiseerd door de Algerijnse fanatieke GIA (Gewapende islamitische groepen) die Frankrijk zijn relaties met het Algerijnse bewind verwijt.

De Standaard,

Het vermoeden bestaat dat de aangehouden verdachten deel uitmaken van de Algerijnse Islamitische Gewapende Groep (GIA).

NRC,

Op de zwarte lijst prijken verder de namen van elf kopstukken uit Bin Ladens organisatie 'Al Qaeda' (De Basis) en tien aan de terreurchef gelieerde bewegingen, zoals de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA), de Egyptische Islamitische Jihad en de Filippijnse groep Abu Sayyaf.

De Telegraaf,

Dat lijkt een nogal ruime schatting, ook al worden daarbij beruchte organisaties als de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep, de Egyptische Jihad en Gama'a en het Filippijnse Abu Sayyaf meegeteld.

NRC,

De Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) heeft zaterdag gedreigd met represaillemaatregelen als België de moslims die vorige week door de Belgische autoriteiten zijn gearresteerd niet vrijlaat.

NRC,

Inmiddels werd nog bekend dat de Franse veiligheidsdiensten hun waakzaamheid al verscherpt hadden toen in september klandestien verspreide blaadjes van de fanatieke Algerijnse GIA (gewapende islamitische groepen) weer opriepen tot "strijd tegen Frankrijk dat openlijk de goddelozen steunt".

De Standaard,

Eenzelfde legitimatie voor ongebreideld geweld valt waar te nemen bij de Algerijnse GIA en een afsplitsing daarvan, de GSPC, die nu al ruim acht jaar dood en verderf zaait onder de eigen bevolking.

http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/rapp_terrorisme_positionering_bvd_4-01. pdf,

Het gebruik van een gasfles deed aan de Algerijnse GIA (groupements islamistes armés) denken.

De Standaard,

  • de Algerijnse Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat (GSPC)

Ook in Nederland bevinden zich vertakkingen van dergelijke netwerken, zoals de Algerijnse Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat (GSPC) en het Al Qa'ida-netwerk.

http://www.aivd.nl

Dergelijke standpunten kunnen worden aangetroffen onder leden van - in Nederland overigens zeer kleine - radicaal-islamitische groeperingen als de Egyptische Islamitische Jihad (EIJ) en de Algerijnse Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat (GSPC).

http://www.aivd.nl

In dit kader trok een drietal leden van de Algerijnse Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat (GSPC) de aandacht, van wie niet uitgesloten kon worden dat zij een aanslag tegen, of tijdens, het EK 2000 aan het voorbereiden waren.

http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/jaarverslag_bvd_00. pdf,

  • de Algerijnse Sahara

Gevreesd wordt dat dit voorjaar vooral in de Algerijnse Sahara, in het zuidoosten van Marokko, op de kustvlakten van Soedan en in Saoedi-Arabië, Yemen en Oman grote zwermen sprinkhanen tot ontwikkeling komen.

NRC,

Franse reisorganisaties hebben inmiddels besloten alle reizen naar de Algerijnse Sahara die voor de kerstperiode waren georganiseerd, te annuleren in verband met de aanslagen, aldus zegslieden in Parijs.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen