Ambonees


Ambonees 1.0

van Ambon; uit Ambon; in Ambon; van de Ambonezen; bij de Ambonezen

Algemene voorbeelden


Wist je dat de Molukkers in Nederlands-Indië anak mas genoemd werden? "Gouden kinderen", de bevoorrechten. Ze gingen door het vuur voor de Hollanders. Er is een verhaal over een Ambonese sergeant [...]. In de Tweede Wereldoorlog tijdens de bezetting werd die man door de Japanners voor de keus gesteld: de rood-wit-blauwe vlag bespuwen, of sterven. Hij liet zich onthoofden.

Morgenster, Jaap Scholten,

Voor hij het wist was hij benoemd tot voorzitter van de Ambonese vereniging op Makasser.

NRC,

Eens [...] vertelde ze hem met wie ze het eerst had gevreeën. Het was een Ambonees meisje geweest, een heel lenig Ambonees meisje.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Ambonees 2.0

iemand die behoort tot het Ambonese volk; iemand die afkomstig is uit Ambon; inwoner van Ambon
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Ambonees…

is een persoon

  • [Groep] behoort tot het Ambonese volk
  • [Plaats] woont doorgaans op het Molukse eiland Ambon, dat deel uitmaakt van Indonesië, maar een groep Ambonezen, m.n. KNIL- militairen en hun gezinnen, is na de Tweede Wereldoorlog geëmigreerd naar Nederland
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Ambon; is geboren op Ambon
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is meestal christelijk, minder vaak moslim

Algemene voorbeelden


Verondersteld wordt dat het revolutionaire geweld alleen al op Java (afgezien van de duizenden Bersiap-slachtoffers onder Nederlanders, Indische Nederlanders, Ambonezen en Chinezen) aan enkele tienduizenden Indonesiërs het leven heeft gekost.

NRC,

Er is een verhaal over een Ambonese sergeant. In die tijd werden de Molukkers nog Ambonezen genoemd. In de Tweede Wereldoorlog tijdens de bezetting werd die man door de Japanners voor de keus gesteld: de rood-wit-blauwe vlag bespuwen, of sterven. Hij liet zich onthoofden.

Morgenster, Jaap Scholten,

In Barneveld bij de velgenfabriek heb ik als assistent-bedrijfsleider veel geleerd. Ik werkte onder anderen met Ambonezen samen, zoals ik bij Scania collega's had van verschillende nationaliteiten.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen