Andalusisch


Andalusisch 1.0

van Andalusië; uit Andalusië; in Andalusië; behorend bij Andalusië; kenmerkend voor Andalusië

Algemene voorbeelden


Úbeda werd een fraai voorbeeld van een monumentale stad uit de Renaissance genoemd, een synthese van de Andalusische glans en de Castiliaanse soberheid.

Na de siësta, Paul Koeck,

Het geboortehuis van Picasso is te klein om de kollektie te behuizen. Het barokke Museum voor Schone Kunsten en een groot, laat-19de-eeuws douanegebouw lijken het meest geschikt. De Andalusische deelregering heeft alvast specialisten aangesteld om verbouwing van deze gebouwen te bestuderen.

De Standaard,

Vengo geeft een zinderend beeld van het Spaanse zigeunerbestaan in de jaren zestig. Vooral de temperamentvolle flamenco-muziek maken van dit Andalusische drama een bijzondere film.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

Drie dagen flamenco, dat is drie dagen warmte, passie, Andalusisch temperament en het laaiend vuur van flamenco.

http://www.muziekkrant.com/archief/020104.asp,

Hij verdrinkt zijn verdriet in de ene Andalusische flamencobar na de andere, hierbij vergezeld door zijn gehandicapte neef, Diego.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

Ook de Baskische overheid trekt tamelijk veel geld uit voor criminologisch onderzoek. Veel daarvan loopt via het eerder genoemde Internationale Instituut voor Rechtssociologie in Oñati. Voor de Andalusische overheid geldt hetzelfde verhaal: veel loopt via het Interuniversitaire Anadalusische Instituut voor criminologie.

http://www.awt.nl/nl/,

Uit de geluidsinstallatie klinkt een Andalusisch lied over een gebroken hart, of over hoe het vroeger was in ons dorp, op zomeravonden, bij volle maan.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

Terwijl de studenten, huisvrouwen en ingebeelde zigeuners aan de andere kant van het scherm nog steeds bezig zijn de gitanoritmes uit de grond te stampen, mijmert Hermans verder over de vele pogingen om de flamenco te verweven met andere muziekgenres: 'Flamenco is zijn Andalusische wieg al lang ontgroeid. Het is planetaire muziek geworden die onvermijdelijk samen slaapt met klassieke muziek, met jazz of met rock.'

http://www.wereldwijd.be/archief/ww290-49.htm,

Viva Cádiz!, dat tijdens deze tournee bestaat uit drie dansers, een Nederlandse en een Spaanse gitarist, een Nederlandse percussionist en de zanger Manuel Palacín (die inderdaad de prachtig hese klanken uitstoot van iemand die zijn hele leven 'Andalusische stof heeft gehapt', zoals het programmaboekje het noemt), werd in 1993 opgericht door de Nederlandse danseressen Josien Locher en Harriët IJssel de Schepper.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • Andalusische bergen
  • het Andalusische hooggebergte
  • het Andalusische platteland

De bedoeling is dat hij nog twee weken in het Andalusische hooggebergte traint, voor terug te keren naar Bordeaux.

De Standaard,

De metaforen in dit 'dramatische gedicht', zoals hij Yerma noemt, zijn rechtstreeks ontleend aan de natuur op het Andalusische platteland.

NRC,

Een man kijkt terug op zijn onvoorstelbaar armoedige jeugd in de Andalusische bergen, kort na de Burgeroorlog.

NRC,

  • een Andalusische boer
  • een Andalusische danseres
  • een Andalusische filosoof
  • een Andalusische gitaarspeler
  • een Andalusische minister
  • een Andalusische plukker
  • een Andalusische stierenvechter
  • een Andalusische zigeuner

Melk uit Friesland wordt naar Spanje gereden en maakt zo Andalusische boeren werkloos.

NRC,

De uitroep van de Andalusische stierenvechter Cagancho vond hij echter geweldig: 'Engelz zpreken? Al moezt het van God!'

De grens van glas, Carlos Fuentes,

Met deze passionele en kleurrijke flamenco-film blijkt weer Tony Gatlif's fascinatie voor (dit keer Andalusische) zigeuners.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

Het hoogtepunt van het zaterdagprogramma was ongetwijfeld het optreden van Cuentos Flamencos met Wannes Van de Velde, de Andalusische gitaarspeler Rafael Sànchez en flamencozangeres Amparo Cortes.

De Standaard,

Het leven van de grootste Andalusische filosoof speelde zich af in deze roerige periode: Ibn Rushd (geb. te Cordoba in 1126; gest. in 1198, in Marrakech) stamde uit een juristenfamilie (wellicht van Iberische afkomst) en kreeg een zeer verzorgde opleiding in de religieuze zowel als profane wetenschappen; behalve (opper)rechter, zou hij ook lijfarts worden van de Almohadenheersers.

http://www.flwi.ugent.be/cie/RUG/deley20.htm,

De Spaanse choreografe Blanca Li maakte dit weekeinde haar Nederlandse debuut in het festival Cultureel Gekleurd dat tot 25 april plaats heeft in Brabant, Zeeland en Vlaanderen. De Andalusische danseres bracht er haar jongste, tweedelige choreografie Nana et Lila met acht leden van haar gezelschap.

NRC,

Het gaat om een weg van 90 kilometer in de zuidelijke deelstaat Andalusië. Dat zei de Andalusische minister van Milieu zondag de Spaanse krant El Mundo.

Utrechts Nieuwsblad,

Fruittelers weigerden de Andalusische plukkers aan de overeengekomen loonvoorwaarden te werk te stellen.

De Standaard,

  • de Andalusische cultuur

Als de Moren in 1492 van het Iberische schiereiland worden verdreven, laten zij diepgaande sporen na in de Andalusische cultuur.

http://www.bellydance.be/content.html

  • een Andalusische hengst
  • een Andalusische merrie

Zondag hebben er de ganse dag door jumpingwedstrijden plaats en vanaf 10 uur kan je kijken naar dressuurnummers, Spaanse rijkunst met Andalusische hengsten en hindernisrijden.

De Standaard,

Op de foto rechts zie je Peter op Arabella, een prachtige Andalusische merrie die in de kudde van Peter de Alfa-merrie is.

http://www.paardnatuurlijk.nl/index_js.htm?http://www.paardnatuurlijk.nl/events/040417.htm,

  • de Andalusische hoofdstad
  • de Andalusische hoofdstad Sevilla

De Andalusische hoofdstad is met zijn eindeloze hoeveelheid vlaggen, vaandels en draperieën door sommigen al vergeleken met het decor van een Weense operette.

NRC,

Op slechts een zeventigtal kilometer ten zuidwesten van de Andalusische hoofdstad Sevilla, in het deltagebied van de Guadalquivir en de Guadiamar, strekt zich een reservaat uit met brakke wadlanden, moerassen, duinpannen van stuifzand en tientallen kilometers ongerept strand.

NRC,

Ingeklemd tussen de Andalusische hoofdstad Sevilla en de Atlantische Oceaan ligt de Doñana, een van Spanjes bekendste natuurreservaten.

NRC,

  • Andalusische salade

De brasserie is langer open dan het museum, zodat er ook gedineerd kan worden. Ook niet-museumbezoekers kunnen er terecht voor de veelal Mediterraan georiënteerde lunchgerechten (Italiaanse bol met warme geitekaas voor f 12,50 of Andalusische salade voor f 9,50) en diners.

NRC,

  • de Andalusische zon

Palomino fino is de druif van sherry. Hij gedijt uitstekend onder de Andalusische zon op de witte kalkbodems rond Jerez, zonder dat irrigatie nodig is.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

De Andalusische zon maakt het gebied tot een ideale pleisterplaats voor vakantiegasten, het hele jaar door.

http://www.xs4all.nl/~bdema/lomilla/html/info_tekst_nl.html

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Andalusisch 2.0

als dialect beschouwde taalvariëteit van het Spaans die in Andalusië gesproken wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Andalusisch…

is een dialect

      Algemene voorbeelden


      Gibraltar is een anachronisme, een vreemd overblijfsel van het verleden, een monument eigenlijk voor het kolonialisme. Het staatje toont een merkwaardige mengeling van Spaanse en Engelse karaktertrekjes. Engels is de ambtelijke taal, Spaans (Andalusisch) de omgangstaal.

      http://users.pandora.be/wtcgeetbets/buitenland/gibraltar/rit14/tekst14.htm,

      Het Andalusisch wordt gesproken door bewoners van de autonome regio Andalusië. Van 711 tot ongeveer 1492 waren Arabieren en christenen die onder Arabisch bestuur leefden (Mózaraben) de bewoners van het gebied.

      https://www.las.uu.nl/~heeringa/portfolio/Spaans/Opdracht%20ATW.pdf

      Het Andalusisch is een dialect van het Spaans dat wordt gesproken in Andalusië en in de steden Ceuta en Melilla (Noord-Afrika). Het dialect dat op de Canarische Eilanden wordt gesproken lijkt zeer sterk op het Andalusisch. Ook in de zuidelijke helft van Extremadura spreekt men een dergelijk dialect.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Andalusisch,

      Het inslikken van eindlettergrepen komt echter vaker voor, ook een veelvoorkomend woord als para wordt in het Andalusisch uitgesproken als pá. De ch wordt vaker als sj uitgesproken dan als tsj. Ten slotte is de uitspraak van de j (of g voor een e of i) niet zo hard, en gaat de klank meer naar de h toe.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Andalusisch,

      Andalusisch 3.0

      ( Gezegd van woorden, uitdrukkingen, de uitspraak e.d.)
      behorend tot het Andalusisch, de als dialect beschouwde taalvariëteit van het Spaans die in Andalusië gesproken wordt; van het Andalusisch; in het Andalusisch

      Algemene voorbeelden


      Jondo is het Andalusische woord voor het spaanse "hondo" of "fondo"; dit staat voor diep, bodem of de kern. De oudste vorm van flamenco (zang) wordt ook wel aangeduid met "cante jondo".

      http://www.elflamenco.nl/02-Flamenco/Canon/Flamenco_Canon_begrippen.html

      Soleá is een Andalusische uitdrukking die verwijst naar een traditionele flamencodans waarbij de danser in z'n eentje beweegt.

      http://barcelona.blog.nl/eten-drinken/bcn-bites/2011/05/10/de-zon-op-je-bord-bij-la-solea,

      Een woord als hablado wordt uitgesproken als hablao, cansado wordt uitgesproken als cansao, en woorden die eindigen op -ada eindigen in de Andalusische uitspraak op een beklemtoonde a.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Andalusisch,