Armeens


Armeens 1.0

van Armenië; uit Armenië; in Armenië; behorend bij Armenië; kenmerkend voor Armenië

Algemene voorbeelden


Het Filmfestival Rotterdam en de verwante distributeur IAF/NFM hebben al sinds jaren de Armeense en Georgische cinema in de armen gesloten.

NRC,

Op dat ogenblik waren de Armeniërs en Azeri's in felle gevechten gewikkeld om het gebied Opper-Karabach. Ter-Ogannysan verwittigde het vaderland, dat prompt twee hoge officieren van de Armeense geheime dienst stuurde.

De Standaard,

Ook helpen Russische eenheden met het bewaken van de Armeense grenzen.

http://www.atlcom.nl/,

Toen in mei 1994 een bestandsakkoord werd getekend in afwachting dat de "groep van Minsk" in het conflict rond Opper-Karabach bemiddelde, was een vijfde van het grondgebied in Armeense handen.

De Standaard,

Volgens het ministerie van defensie in de Azerische hoofdstad Bakoe zouden drie Armeense helikopters, gesteund door artillerie, Azerische posities hebben beschoten in de buurt van de stad Kubatly.

NRC,

De schorsing van de Dasjnak-partij werd in januari bevestigd door het Armeense Hooggerechtshof, zij het slechts op grond van het lidmaatschap van buitenlanders en niet wegens enig gevaar voor de staatsveiligheid.

NRC,

Marsden begrijpt al vlug dat de Armeense ziel wordt gekenmerkt door dubbelzinnigheid, wat vooral tot uiting komt in de verhouding tot het verloren land en het waanzinnige lijden dat de Armeniërs te beurt viel.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • Armeense aanvallen
  • een Armeens bombardement
  • het Armeense offensief

Ankara heeft - evenals Baku - de Veiligheidsraad van de VN inmiddels verzocht om in een spoedzitting de Armeense aanvallen in Azerbajdzjan te bespreken.

NRC,

Het Armeense offensief tegen Azerbajdzjan is voorlopig bij Fizuli tot staan gebracht.

NRC,

Turkije heeft het afgelopen weekeinde de humanitaire hulp aan Armenië zo goed als stopgezet in een reactie op de Armeense aanvallen op Azerbajdzjaanse dorpen buiten de omstreden enclave Nagorny Karabach.

NRC,

Het ministerie heeft laten weten dat Azerische troepen de Armeense aanvallen op Fizuli en Jebrail hebben afgeslagen, nadat de streek daar onder een zwaar Armeens bombardement had gelegen.

NRC,

  • een Armeense antropoloog
  • een Armeense bas
  • een Armeense bouzoukibouwer
  • een Armeense componist
  • een Armeense concertpianist
  • een Armeense historicus
  • een Armeense monnik
  • een Armeense musicus
  • een Armeense zakenman

De kandidaten zijn niet meer verplicht liederen van Belgische componisten in hun repertoire op te nemen. Dit keer moeten ze een lied uit hun vaderland of het land waar ze wonen aanbieden. Zo hoorden we liederen van Belgische, Armeense, Canadese, Amerikaanse, Litouwse, Bulgaarse, Poolse, Nederlandse, Spaanse en Russische componisten.

De Standaard,

De clan van president Dzjochar Doedajev had de hand gelegd op de lokale olieproductie, en wou die beter laten renderen. Om spoed achter de zaken te zetten, huurden de broers Oetsjev de Armeense zakenman Gagic Ter-Ogannysan in als adviseur-tolk.

De Standaard,

Het drama van de wereld waarin de schrijver opgroeide, wordt al duidelijk bij het begin van de roman, die opent met een epigraaf uit Het boek der Smarten van de Armeense monnik Nare Katzi uit de 10de eeuw.

De Standaard,

Turkse bronnen geven 200.000 slachtoffers toe; Armeense historici schatten het aantal op anderhalf miljoen.

In rook opgaan; Nestor, het mes van de profeet, August Thiry,

Bessarabië, dat begin negentiende eeuw bij het gebied werd gevoegd, bracht klezmermuzikanten in contact met Roemeense zigeuner ensembles en Odessa en Kishinev waren steden die aan of dichtbij de havens van de Zwarte Zee lagen, waardoor Armeense en Griekse en wellicht ook Turkse musici de klezmer ensembles konden ontmoeten.

http://www.joods.nl/~jmf/

Het concert werd onder meer verzorgd door een Armeense concertpianist die momenteel met zijn gezin in het opvangcentrum Nijeveen verblijft.

Meppeler Courant,

Manolis Pappos dus. Bezeten van de bouzouki. Man die de stiel afkeek bij de Armeense bouzoukibouwer Jozef Tersiyasian, waar de groten van het instrument binnenwipten. Sinds '81 beroeps en te horen op de platen van de allergrootsten.

De Standaard,

De Armeense bas Barseg Tumanyan maakte als Assur veel meer indruk dan zijn collega-bas Stafenao Rinaldi Miliani in de rol van Oroe en hij bleek zelfs een volbloed-Rossinizanger.

NRC,

De Armeense bas Souren Chahidjanian, zoals bij alle vorige optredens in een streng Mao-jasje gekleed, liet een veel mooier uitgebalanceerde en inniger versie van Gott sei mir gnädig uit Mendelssohns Paulus horen dan Robert Gierlach.

De Standaard,

In een gesprek met de Engelse journalist Simon Kuper vertelt de Armeense antropoloog Levon Abramian dat een voetbalclub onder het communisme de enige gemeenschap was waarvoor je zelf kon kiezen.

De Standaard,

  • de Armeense bevolking
  • de Armeense gemeenschap
  • Armeense gemeenschappen
  • het Armeense volk

Demirel stemde twee maanden geleden in met de wens van de internationale gemeenschap om de Turkse grenzen open te stellen voor humanitaire hulp aan de Armeense bevolking, die wordt geteisterd door honger en kou en de economische blokkade door de Azeri.

NRC,

Overigens mag de herinnering aan deze door de wereld toegelaten misdaad jegens het Armeense volk - en de recente "etnische zuivering" te Bakoe en omgeving - aanleiding geven tot enige terughoudendheid in het oordelen over het optreden nu.

NRC,

Ofschoon Aaron zich Rus noemt, woonde hij meer dan twintig jaar in Armenië. Hij voelt zich erg verwant met het Armeense volk - "altijd op de vlucht, net als wij" - en heeft zijn zoon zelfs Tigran genoemd, naar een Armeense koning.

http://www.bijeen.nl/actueel.phtml?itid=101,

De geschiedenis van het Armeense volk heeft zich altijd afgespeeld in de schaduw van de glorierijke verledens van machtiger beschavingen.

De Standaard,

In plaats van rechtstreeks koers te zetten naar de voormalige Sovjetstaat verkoos hij de lange weg, via de verschillende Armeense gemeenschappen in Europa en het Nabije Oosten.

De Standaard,

De gedenksteen is bedoeld ter nagedachtenis aan de voorouders van de Armeense gemeenschap in Assen, die in de periode 1910-1920 zijn omgekomen.

ANP,

De in ballingschap levende Don Askarian, van wie volgende maand Avetik in de filmtheaters verschijnt, doet zich zelfs gelden als een gevaarlijke fanaticus, wiens poëtische films zo dienst zouden kunnen doen als kunstzinnige inspiratie voor een oorlog met de Turken, die, zoals bekend, in 1915 een bloedbad aanrichtten onder de Armeense bevolking.

NRC,

De Armeense bevolking was verspreid over heel Oost-Turkije.

In rook opgaan; Nestor, het mes van de profeet, August Thiry,

  • Armeense christenen
  • Armeense joden

In landen met een dominante islamitische cultuur werden de minderheden dhimmis of milets genoemd, 'beschermelingen', zoals Armeense Christenen en joden.

NRC,

Bij tientallen, bij honderden kwamen ze de grens over. De Oostjoden, uit Rusland en Polen, Hongarije en Roemenië. De Asjkenazische Joden van de Oostzee, uit Letland en Litouwen. De Armeense Joden. Eeuwig op de vlucht, uit landen waar ze verplicht waren jodenhoed of jodenlap te dragen, gedwongen in getto's te wonen, trokken ze verder, naar het vrije Holland, voegden zich bij de daar gevestigde Spaanse en Portugese Joden aan de kust van de Noordzee.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

  • Armeense cognac

Terwijl onder Gorbatsjov alkohol peperduur was, werd de fles onder president Jeltsin veel goedkoper: een kilo worst kost drie keer meer dan een fles vodka. Tien jaar geleden was dat net omgekeerd. Het is voor niemand een geheim dat de president zelf liefhebber is van Armeense cognac en andere sterke drankjes.

De Standaard,

  • de Armeense duduk

De Armeense duduk (uitspraak 'Doe-DOEK') is een dubbelriet aerofoon (blaasinstrument) met een cilindrische boring, gemaakt uit Armeens abrikozenhout, en een groot dubbelriet, wat ghamish genoemd wordt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Duduk,

Een idioglot riet wordt niet met de lippen gespannen, maar zit geheel in de mond of in een windkap. De traditionele idioglotten hebben allemaal een vrij penetrante klank, maar Katja maakt ook een nieuw type van een vingerdikke stok. De toon van dit nieuwe model (wel een hele mond vol riet) doet denken aan de Armeense duduki.

http://www.katjas.myweb.nl//

  • Armeense eenheden
  • Armeense zelfverdedigingseenheden
  • Armeense militairen
  • een Armeense militie
  • Armeense milities
  • het Armeens Nationaal Leger
  • Armeense officieren
  • Armeense soldaten
  • Armeense troepen

Suret Guseinov, voormalig commandant van de Azerbajdzjaanse troepen in de christelijke enclave Nagorny-Karabach die in februari dit jaar wegens de vele nederlagen tegen de Armeense "zelfverdedigingseenheden" echter door de regering in Baku is ontslagen.

NRC,

Volgens Azerbajdzjan hebben de Armeense troepen Azerische posities gebombardeerd in de buurt van de grens met Iran.

NRC,

De oorlog tegen de Armeense troepen uit de enclave Nagorny Karabach is uitgelopen op een complete militaire vernedering.

NRC,

Berichten "doorzenden" die van twijfelachtig allooi zijn, allerhande kettingbrieven over zieke kinderen, het droevig lot van Armeense soldaten [...]. Wie de evolutie ivm nieuwe virussen in België van meer nabij wil opvolgen kan dit doen door regelmatig de volgende site te raadplegen of zich daar in te schrijven.

http://www.mdf.be/netiquette.htm

Toch liet Armenië ook na de onafhankelijkheid Russische troepen op zijn grondgebied. Die troepen kregen talrijke Armeense officieren, die uit andere streken van de ex-Sovjet-Unie naar het nieuwe moederland terugkeerden.

De Standaard,

Milities als het ANA (Armeens Nationaal Leger) hadden vanaf 1990 Sovjet-depots leeggehaald.

De Standaard,

Het Azerbajdzjaanse ministerie van veiligheid deelde mee een gesprek te hebben opgenomen van Armeense militairen die elkaar gelukwensten met het neerhalen van het toestel, dat zij voor een Azerbajdzjaans vliegtuig aanzagen.

NRC,

Hij was ook in Moskou om de opmars van de Armeense militie in Azerbajdzjan met de Russen te bespreken en de aansluiting van Baku bij het GOS voor te bereiden.

NRC,

In de Karabach-oorlog namen de Armeense milities het, net als hun tegenstrevers, niet altijd nauw met het oorlogsrecht.

De Standaard,

De Armeense eenheden trokken zich in de bergen terug om een nieuwe kans af te wachten.

NRC,

  • een Armeense enclave

Opper-Karabach, de Armeense enclave in Azerbeidzjan, is een andere bron van zorg.

De Standaard,

Manukjan had een leidende rol in de strijd tegen Azerbeidzjan om Opper-Karabach, een hoofdzakelijk Armeense enclave in die buurrepubliek.

De Standaard,

Op honderd kilometer hemelsbreed van de hoofdstad Tbilisi ligt Tsjetsjenië, op iets meer dan 200 kilometer naar het oosten roert de Armeense enclave Opper-Karabach zich, 250 kilometer westwaarts wachten de Abchazische separatisten.

De Standaard,

  • de Armeense hoofdstad
  • de Armeense stad
  • Armeense steden

Naast Spaans kampioen Miguel Illescas zijn nu ook de Nederlanders Loek van Wely, John van der Wiel en Paul van der Sterren (Nl.) samen met de Engelsman Wells (Eng.) geplaatst voor het WK-interzonetornooi in mei volgend jaar in de Armeense hoofdstad Jerevan.

De Standaard,

Aan het elfrondig tornooi Zwitsers nemen 46 schakers deel. De zonetornooien zijn een eerste kwalifikatie voor het Fide-wereldkampioenschap in 1997. De vijf eersten zijn geplaatst voor het interzoneel tornooi dat volgend jaar in de Armeense stad Erevan wordt gehouden.

De Standaard,

De Azeri's hebben tegengesproken Armeense steden te hebben aangevallen.

NRC,

Duizenden betogers hebben woensdagavond het parlementsgebouw in de Armeense hoofdstad Jerevan bestormd.

De Standaard,

  • een Armeense kerk
  • de Armeense kerk
  • de Armeense patriarch

De Armeense kerk die gesticht is in de eerste eeuw door twee Apostelen van onze Heer Jezus Christus, St. Thaddeus en St. Bartholomeus, is een van de vijf oudste Oosters-Orthodoxe kerken.

http://www.armeensekerk.org/,

In de buurt van de Istiklal Cadessi, de hoofdstraat die het plein Taksim verbindt met de Galatabrug in Istanbul, ligt - moeilijk te vinden voor wie het niet weet - een Armeense kerk.

De Standaard,

De Armeense patriarch Tarmouni (Libanon) zei: "Lokale Kerken zijn geen afdelingen van Rome."

http://www.katholieknederland.nl/archief/rkkerk/media/kerkelijke-documentatie/index_ambt_van_bisschop_12146.html,

We zijn ook sterk betrokken bij het wel en wee van de vele christelijke Kerken uit het Midden-Oosten en het hele Middellandse Zeegebied. Ik denk onder meer aan de Koptische, Syrische en Armeense Kerken die in een heel andere politieke, culturele en sociale context leven dan de Europese.

De Standaard,

In Calendar acteert Egoyan voor het eerst in zijn leven. Hij speelt een fotograaf van Armeense afkomst die een kalender met Armeense kerken moet maken.

NRC,

  • het Armeense monument

Gemeentevoorlichter Maarten Ton zegt in Nieuwsblad van het Noorden dat de Turken een hausse aan korte e-mailberichten verzonden met mededelingen als 'ik ben tegen het Armeens monument'.

ANP,

De mailbommen waren protesten tegen het Armeens monument dat eerder dit jaar in Assen werd ingezegend.

ANP,

  • Armeense nationalisten
  • Armeense opstandelingen

Het Turkse sultanaat richt de Koerdische Hamadya Cavalerie op, ongeregelde hulptroepen die worden ingezet tegen Armeense nationalisten.

In rook opgaan; Nestor, het mes van de profeet, August Thiry,

Moetalibov kreeg de schuld voor de opeenvolgende Azerbeidzjaanse nederlagen tegen de Armeense opstandelingen in het gebied Opper-Karabach.

De Standaard,

Bovendien, aldus Ter-Petrossian, is Turkije een belangrijke lidstaat van de Navo. Daar hij uit was op goede relaties met het Westen, was dat een bijkomend argument voor een Turks-vriendelijke politiek. Daarmee ging hij in tegen de traditioneel meer russofiele Armeense nationalisten van Dasjnak (Armeense Revolutionaire Federatie), de belangrijkste oppositiebeweging.

De Standaard,

  • de Armeense onafhankelijkheid

De aantasting van de democratie in Armenië begon met de moord, op 17 december, op Ambartsoem Galastian, zakenman, oud-burgemeester van Jerevan en een van de elf leden van het nationalistische Karabach-Comité dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd om de Armeense onafhankelijkheid.

NRC,

  • de Armeense overlevenden
  • Armeense slachtoffers

Over de resterende vluchtelingen zegt Marsden in één zin boekdelen: "En degenen die zowel de Seltsjoeken als sjah Abbas overleefden en die hun heil niet zochten buiten de grenzen van het Ottomaanse rijk, die niet omkwamen tijdens de pogroms van de jaren negentig van de negentiende eeuw, en ook die van 1909 overleefden, maar die in de dorpen bleven wonen, werden in 1915 bijeengedreven, een duister zijstraatje van de geschiedenis in geduwd en vermoord". Door de Turken. De Armeense overlevenden verspreidden zich over Oost-Europa en het Nabije Oosten.

De Standaard,

De Turks Islamitisch Culturele Federatie (TICF) die nauw verwant is aan de ISN en eveneens deel uitmaakt van het Turkse beheersinstrumentarium, speelt in dit kader een belangrijke rol bij de mobilisering van de Turken in Nederland. Dit bleek bijvoorbeeld bij de beroering rond de voorgenomen plaatsing van een gedenksteen in Assen voor Armeense slachtoffers uit het begin van de twintigste eeuw.

http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/jaarverslag_bvd_00. pdf,

  • de Armeense premier
  • de Armeense president
  • de Armeense regering
  • de Armeense staat

Bewakers van de Armeense premier beantwoordden het vuur en doodden de Turk die had geschoten. De gouverneur liep daarbij verwondingen op. De Armeense premier liep slechts lichte verwondingen op. Maar defensieminister Sarkisjan en het derde lid van de Armeense delegatie werden vrij zwaar gewond.

De Standaard,

Dasjnak leidde de nationalistische strijd een eeuw geleden en creëerde in 1918 een onafhankelijke Armeense staat die het twee jaar uithield.

De Standaard,

Er is nog een maatregel van de Armeense regering die door waarnemers - en de Amerikaanse regering - wordt gezien als een inbreuk op de democratie: Armenië is opgehouden met het relayeren van de Armeense uitzendingen van het Amerikaanse radiostation Radio Liberty (waarvoor het van de Amerikanen 80 dollar per dag voor kreeg).

NRC,

Armeens president schakelt oppositie uit. President Levon Ter-Petrosjan van Armenië stuurde donderdag tanks en troepen de straat op in de hoofdstad Jerevan. Hij liet politieke tegenstanders arresteren met het verwijt dat die met geweld de macht probeerden te grijpen.

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Armeens 2.0

tot de Indo-Europese talenfamilie behorende taal die (vooral) in Armenië gesproken en geschreven wordt; soms ook gebruikt voor: Oudarmeens

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Armeens…

is een taal

      Algemene voorbeelden


      Na de voorstelling bood hij Aznavour zijn verontschuldigingen aan. De zanger, zelf geboren in Parijs als kind van Armeense ouders, toonde weinig begrip voor de frustraties van zijn toehoorders. Volgens de Engelstalige krant The Gazette dreigde hij bij een volgend optreden in Montreal uitsluitend nog in het Armeens te zingen.

      De Standaard,

      Onverstoorbaar zingen en praten de voorgangers door, in het Armeens, dus ook door veel Turken en Irakezen niet begrepen.

      NRC,

      Ook toen het Nieuwe Testament werd geschreven, werd in wijde kring Grieks gesproken. Toch bleek het nodig beide delen van de Bijbel door te vertalen in een aantal "grote" talen van die tijd: Syrisch, Koptisch, Armeens, Georgisch, Gotisch, Ethiopisch, Latijn.

      http://eke.dse.nl/De%20taal%20Esperanto.html

      Leider Richard Hagopian zingt uit volle borst, zowel in het Armeens als in het Turks, en begeleidt zichzelf daarbij heel ruig op luit.

      NRC,

      Het Armeens [...] is de Indo-Europese taal die in Armenië door de overgrote meerderheid van de bevolking gesproken wordt. De taal wordt ongeveer door 6 miljoen mensen gesproken, niet alleen in Armenië, maar ook in Nagorno-Karabach en de Armeense Diaspora, zoals Frankrijk en de Verenigde Staten. Het Armeens heeft een eigen alfabet, ontwikkeld door St. Mesrop Masjtots.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Armeens,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Armeens 3.0

      ( Gezegd van woorden, zinnen, letters, het alfabet e.d.)
      behorend tot het Armeens, de taal die in Armenië gesproken en geschreven wordt; van het Armeens; in het Armeens

      Algemene voorbeelden


      Zorg dat je in ieder geval het Armeense woord voor 'Bedankt' beheerst. Een nonchalant uitgesproken 'Sjnorhakaloetsjoen!' zorgt altijd voor een verraste blik en een glimlach.

      http://www.blinireizen.nl/reizen/info-armenie/,

      Het Armeens alfabet is bedacht door de monnik Mesrop Masjtots in 405. In de beginperiode bestond het Armeense alfabet uit 36 letters, in de 12e eeuw zijn er twee letters aan toegevoegd.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Armeni%C3%AB,

      De schrijfwijze is min of meer fonetisch omdat onze schrijfmachine geen Armeense letter tekens bevat.

      http://www.onderdale.be/documenten/Anker%20-%20mei%202008.pdf,

      Leer de basisbeginselen van de taal met veel gevarieerde Armeense woorden en zinnen, en uitspraakvergelijking. Deze interactieve taalcursus op CD-Rom, kan gemakkelijk thuis gevolgd worden op de PC, Laptop of Mac.

      http://www.talendomein.nl/armeens/taal-leren/cursus-armeens.php