Arubaan


Arubaan 1.0

iemand die afkomstig is uit Aruba; inwoner van Aruba

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Arubaan…

is een persoon

  • [Ras] maakt deel uit van de inheemse, indiaanse bevolkingsgroep, het blanke, Europese ras van voornamelijk Nederlanders of van de zwarte bevolking die vooral afstamt van Afrikaanse slaven
  • [Plaats] woont doorgaans op Aruba
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Aruba; is geboren in Aruba
  • [Taal] spreekt meestal Nederlands of Papiaments

Algemene voorbeelden


Feest was het gisteravond op het Arubahuis, het kantoor van de Gevolmachtigde minister van Aruba mr. Mito Croes, in Den Haag. De Arubanen vierden de ondertekening van een Koninklijk Besluit dat bepalend is voor hun staatkundige toekomst. Het stelt de rijkswet in werking die de onafhankelijkheidsdatum voor Aruba - 1 januari 1996 - uit het Statuut voor het Koninkrijk schrapt.

NRC,

De Nederlandse samenleving is een mengelmoes van mensen uit allerlei culturen, onder andere Surinamers, Antilianen, Arubanen, Afrikanen, Turken en Marokkanen.

http://www.nutritext.nl/Eetculturen.htm,

1. Ik ben Arubaan maar heb grotendeels in het buitenland gewoond. - Als Arubaan kan u ten alle tijden zonder problemen naar uw geboorteland terugkeren, werken en wonen. 2. Ik ben Arubaan, woonachtig in het buitenland en ben met een niet in Aruba geboren Nederlander getrouwd. - Als Arubaan heeft u niets nodig. Uw echtgeno(o)t(e) krijgt van rechtswege een verblijfsvergunning.

http://www.arubahuis.nl/pr.html

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • Arubanen en Antillianen
  • Antillianen en Arubanen
  • Surinamers, Antillianen en Arubanen

Bovendien biedt de koninkrijksband zekerheid over de staatkundige toekomst. "Die stabiliteit is erg belangrijk voor het bedrijfsleven. Het is een van de redenen waarom de economie relatief goed draait, vooral op Aruba. En waarom Arubanen en Antillianen na een verblijf in Nederland nu weer terug willen."

NRC,

Bij globale beschouwing valt op dat de opvattingen van Surinamers, Antillianen en Arubanen en autochtonen veelal een tamelijk vergelijkbaar beeld te zien geven. De Turken en Marokkanen lijken qua opvattingen meer op elkaar dan op de andere categorieën.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

De Arubaanse regering heeft onlangs toegezegd meer Antillianen en Nederlanders toe te laten en te streven naar remigratie van in Nederland wonende Arubanen.

NRC,

Er werken nog te weinig Antillianen en Arubanen bij de kustwacht, zowel in de Antillen als op Aruba.

De Telegraaf,

Antillianen en Arubanen hebben een Nederlands paspoort en zijn dus Nederlanders.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding