Arubaans


Arubaans 1.0

van Aruba; uit Aruba; in Aruba; behorend bij Aruba; kenmerkend voor Aruba

Algemene voorbeelden


Met koningin Germonice Fabias aan het hoofd trekt de negende Antilliaanse carnavalsparade zaterdagmiddag door de binnenstad van Rotterdam, onder toeziend oog van tientallen Antilliaanse, Arubaanse, Kaapverdiaanse en Rotterdamse dignitarissen op het bordes van het stadhuis.

NRC,

Het Arubaanse volkslied is samen met de vlag van Aruba in gebruik genomen op 18 maart 1976. De naam van het volkslied is 'Aruba Dushi Tera', wat zoveel betekent als 'Aruba heerlijk land' of 'Aruba zalig land'.

http://www.arubaruba.nl/aruba/volkslied/

Ik ben geboren in Oranjestad, de hoofdstad van Aruba. Het huis van mijn grootmoeder van vaders kant staat er nu nog steeds. Het is inmiddels een monument. Het huisje is typisch Arubaans en staat midden in het centrum van de stad. Het is een klein wit huisje met een felrode dak.

http://bakkenzoalsoma.blogspot.nl/2012/11/arubaanse-bananencakejes.html,

Tijdens de twee eerste van de zes Donderdag Meppeldagen is er weer kermis in de binnenstad [...]. Als bijzondere attractie wordt op de tweede DMD een Arubaanse brassband naar de stad gehaald.

Meppeler Courant,

Zo'n musicus moet natuurlijk ook iets eigens hebben en zo ontstond Sticks & Strings, een trio met gitarist Leonardo Amuedo uit Uruguay en de Arubaanse basgitarist Reno Steba.

NRC,

Als u bij de Arubaanse onderwijsinstelling bent geaccepteerd dient u de volgende bescheiden aan de Directie Openbare Orde en Veiligheid (DOOV) te overleggen, voordat u Aruba binnenkomt.

http://www.arubahuis.nl/pr.html

Verder wil de VEB inzicht in de waarde van de Arubaanse dochterbank van Orco en een andere dochter, het Amsterdamse effectenhuis ACC.

NRC,

De commissie-De Ruiter zegt zwart op wit dat de Arubaanse economie niet die door drugsgeld overstroomde witwasfabriek is waar Frits Bolkestein het over had toen hij het eiland als 'een roversnest' aanduidde.

http://www.groene.nl/1996/49/rz_aruba.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • Arubaanse jongeren
  • Arubaanse vrouwen

Er is nu ook voor gekozen om met anderen samen te werken: met Humanitas Amsterdam, met AfraBoddaert, met Kosecha (stedelijk educatief centrum voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren) en met BZO (welzijnswerk).

http://www.fiomhendrikpiersonfonds.nl/fiomprijs/prijsframe.htm,

Surinaamse, en Antilliaanse en Arubaanse vrouwen hebben vaker een betaalde baan dan Turkse en Marokkaanse.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

De stijging van de nettoparticipatie van de Turkse vrouwen was ook groot. Bij de Surinaamse en bij de Antilliaanse en Arubaanse vrouwen was de stijging in deze periode weliswaar iets minder sterk, maar toch groter dan bij de autochtone vrouwen.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

Hij meent dat het tijd wordt om het voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren moeilijker te maken Nederland binnen te komen.

NRC,

Niemand is gebaat bij de toestroom van kansarme Antilliaanse en Arubaanse jongeren naar Nederland.

http://www.e-stem.nl/

  • de Arubaanse minister
  • de Arubaanse premier

De Arubaanse minister van justitie Croes zei dat er gewerkt wordt aan een meer gezamenlijke aanpak bij de strijd tegen de drugs en de internationale criminaliteit, douanecontrole en justitiële samenwerking in burgerlijke en strafzaken.

NRC,

De toenmalige Arubaanse premier, N. Oduber, en de toenmalige oppositieleider, Eman, maakten die afspraken destijds met minister-president Lubbers en minister Hirsch Ballin in het Catshuis om de "ernstige financiële en bestuurlijke problemen" van Aruba op te lossen.

NRC,

De minister-president van Aruba de heer Nelson Oduber heeft eind november een succesvol bezoek gebracht aan Nederland. De Arubaanse premier was in Nederland samen met de minister van Justitie de heer Rudy Croes voor het bijwonen van de gesprekken tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba over een gezamenlijke aanpak van het terrorisme binnen het Koninkrijk.

http://www.arubahuis.nl/pr.html

De Arubaanse minister van Justitie, Marty Vos, kreeg van procureur-generaal Zwinkels het verwijt opzettelijk met de uitlevering te treuzelen.

De Standaard,

  • de Arubaanse overheid
  • de Arubaanse regering
  • de Arubaanse Staten
  • het Arubaanse kabinet

De Arubaanse overheid kan van haar financieringstekort van 32 miljoen gulden voor de lopende begrotingsverplichtingen slechts 15 miljoen op de lokale markt lenen.

NRC,

De gevolmachtigde minister behartigt de Arubaanse belangen in Nederland en is lid van de Rijksministerraad maar niet van het Arubaanse kabinet. Anders dan in Nederland kent Aruba geen staatssecretarissen.

http://www.overheid.aw/index.asp?nmoduleid=19&spagetype=21&nPageID=1119

De partij AVP verloor vier zetels en belandde op zes zetels in de Arubaanse Staten.

http://www.arubahuis.nl/pr.html

Ook is de Arubaanse regering bevreesd voor een Xtc smokkel naar Aruba.

http://www.arubahuis.nl/pr.html

Voorwaarde voor de Nederlandse garantie is dat de Arubaanse regering de rente en aflossing van de lening betaalt.

NRC,

De Arubaanse regering kampt volgens waarnemers in Oranjestad met een enorme achterstand in haar financiële administratie waardoor een precies inzicht in de begrotingsproblemen niet kan worden verkregen.

NRC,

De autoriteten op luchthaven Reina Beatrix hebben derhalve ook special voor het opsporen van drugstransporten waaronder Xtc extra controle ingesteld en dit met succes. De Arubaanse regering wil een dringend beroep doen op alle studenten in Nederland om niet mee te doen aan deze praktijken.

http://www.arubahuis.nl/pr.html

Minister Hirsch Ballin heeft met de Arubaanse overheid overeenstemming bereikt over een door Nederland gegarandeerde lening van 55 miljoen dollar plus een reserve van 5 miljoen dollar voor het voltooien van de "probleemhotels" op het Caraïbische eiland.

NRC,

  • een Arubaans rijbewijs

Bent u uw Arubaanse Rijbewijs kwijt? Bij verlies of diefstal, dient u een duplicaat van uw rijbewijs aan te vragen bij het Politiebureau in Aruba.

http://www.arubahuis.nl/pr.html

met ander, nevengeschikt adjectief


  • Arubaans en Antilliaans
  • Antilliaans en Arubaans
  • Antilliaans of Arubaans
  • Antilliaans, Arubaans en Nederlands
  • Nederlands en Arubaans
  • Nederlands, Antilliaans dan wel Arubaans

De auteur grijpt terug naar de taak en bevoegdheden die koning Willem I in de vorige eeuw aan de eerste Nederlandse rekenkamer had toebedeeld en die hier te lande al sinds 1927 niet meer gelden. Daar zit een tweede belemmering voor realisering van Munnekes ideaal, want Antilliaanse en Arubaanse bestuurders zullen niet gauw geneigd zijn een veel strenger regime te accepteren dan het Nederlandse.

NRC,

Betrapte Antilliaanse of Arubaanse koeriers kan de toegang tot Nederland niet worden ontzegd, ook kunnen ze niet gedwongen worden om terug te gaan naar de Antillen, aldus de minister.

NRC,

Antilliaanse, Arubaanse en Nederlandse volksvertegenwoordigers hebben een hele week met elkaar gesproken en samen werkbezoeken afgelegd.

http://www.ministerdegraaf.nl/homepage_items/kijk_naar/mijn_weblog/vrijdag_26

Tegelijkertijd zal Nederland plannen voor het versterken van de Arubaanse en Antilliaanse politiekorpsen ondersteunen, terwijl gekeken wordt of het Openbaar Ministerie versterking nodig heeft voor de bestrijding van financiële criminaliteit.

http://www.arubahuis.nl/pr.html

Destijds kwamen de Arubaanse en Antilliaanse vertegenwoordigers goed beslagen ten ijs.

NRC,

In de nieuwe Wet inburgering in Nederland zullen uitzonderingen op de inburgeringsplicht worden opgenomen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan diegenen die beschikken over Nederlandse, Antilliaanse dan wel Arubaanse diploma's op het niveau van wetenschappelijk onderwijs, hoger beroepsonderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en bepaalde vormen van voortgezet onderwijs.

http://www.inburgeringsloket.nl/contourennota.doc

De eilanden moeten niet in ruil voor een zelfstandiger positie binnen het koninkrijk, hun bevoegdheden op het gebied van wetgeving en rechtshandhaving, en hun eigen centrale bank aan Nederland overdragen want dan gaan ze er sterk op achteruit. Dat zegt de Antilliaanse minister van justitie, mr. Suzy Römer, die de afgelopen dagen met haar Nederlandse en Arubaanse collega's mr. E. Hirsch Ballin en R. Croes overleg heeft gevoerd over bestrijding van de drugs- en grensoverschrijdende criminaliteit en de jeugdcriminaliteit.

NRC,

Op grond van rapportages van Aarts en Muyale (respectievelijk een Nederlandse en een Arubaanse deskundige) concludeerde de ministerraad dat er bij de uitvoering van de afspraken op Aruba "bemoedigende ontwikkelingen" plaatshebben.

NRC,

Anders dan bij de Turken en de Marokkanen zijn in de Surinaamse bevolkingsgroep de vrouwen in de meerderheid: respectievelijk 48%, 46% en 52% van deze categorieën is vrouw. Het aandeel van de vrouwen onder de Antilliaanse en Arubaanse bevolkingsgroep is vrijwel even groot als dat van de mannen.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

  • Antilliaanse en Arubaanse zaken
  • Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken

Minister Hirsch Ballin breidt het aantal ambtenaren op zijn Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken (Kabna) met eenderde uit.

NRC,

De vaste Kamercommissie voor Antilliaanse en Arubaanse zaken, onder leiding van Paul Rosenmöller (GroenLinks), hoorde gisteren van Justitie in Willemstad dat per vlucht zo'n twintig bolletjesslikkers naar Nederland gaan.

NRC,

Daarnaast is er een vaste commissie belast met Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken.

http://www.tweede-kamer.nl/

Het voorstel hiertoe van minister-president Paula van de Nederlandse Antillen werd gisteren in het Tweede-Kamerdebat over de wijziging van het Statuut ondersteund door minister Hirsch Ballin (Antilliaanse en Arubaanse zaken) en de grote Kamerfracties.

NRC,

Minister Hirsch Ballin voor Antilliaanse en Arubaanse Zaken acht een Nederlandse overzeese provincie, bestaande uit de Bovenwindse eilanden, niet ondenkbaar.

NRC,

Vaste verbindingen


Arubaanse dandé

Zie: dande

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen