Aswoensdag


Aswoensdag 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

woensdag na carnaval die het begin vormt van de veertigdaagse vastentijd, volgend op Vastenavond (dinsdag)
Zo genoemd omdat de priester op rituele wijze een kruis van as, het askruisje, op het voorhoofd van de kerkgangers aanbrengt of over de kruin van de kerkgangers strooit. De as is het restant van palmtakken die een jaar eerder op Palmzondag verbrand werden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Aswoensdag…

is een woensdag; is een dag

  • [Functie] luidt de veertigdaagse vastentijd in en vormt het einde van de carnavalstijd
  • [Ordening of volgorde] volgt op Vastenavond (dinsdag)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de dag waarop een priester een askruisje aanbrengt op de voorhoofd van kerkgangers of as over hun kruin strooit

    Algemene voorbeelden


    Ik zei niet dat ik heimwee had naar huis en naar mijn moeder, mijn broertjes en zusjes, naar het feest van Maria-Lichtmis, als het kindeke Jezus wordt aangekleed, het feest van het Kruis met al dat vuurwerk dat vrolijk en doodeng is, naar Aswoensdag als het hele dorp met een askruisje op het voorhoofd loopt, naar de Stille Week als alle joden met hun witte baard en hun grote neus en hun zwarte jas naar buiten komen om de christenen te plagen, naar alles, het kerstfeest, het driekoningenfeest, alles miste ik.

    De grens van glas, Carlos Fuentes,

    De vasten- of veertigdagentijd is een tijd van boete en inkeer, en van voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen. Om het begin van deze periode duidelijk te markeren worden tijdens een liturgische viering op Aswoensdag de palmtakken, die overgebleven zijn van de Palmzondagviering van het jaar ervoor, verbrand en gewijd. Vervolgens wordt met de as een kruisje getekend op het voorhoofd van de gelovigen. Daarbij klinken de woorden: 'Bedenk, mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren.' Deze woorden, afkomstig uit Genesis 3, benadrukken de vergankelijkheid van het aardse leven, de kruisvorm daarentegen wijst op eeuwig leven.

    http://www.rknieuws.net/rorate/scripts/lt_index.php

    Geliefde broeders en zusters, Vandaag, Aswoensdag, beginnen wij de weg van de Vasten: een weg die veertig dagen duurt en ons naar de vreugde leidt van het Pasen van de Heer. Op deze spirituele weg, zijn we niet alleen want de Kerk begeleidt en steunt ons meteen met Gods Woord, dat een programma bevat van spiritueel leven en boetedoening, en met de genade van de Sacramenten.

    http://www.rkdocumenten.nl/index.php?docid=3431,

    Wie vanaf Pasen wil terugrekenen naar Aswoensdag, moet er rekening mee houden dat in de zogenaamde veertigdagentijd (de vasten) de zondagen niet meetellen als vastendagen en men bijgevolg 46 dagen moet terugtellen. Pinksteren, dat oorspronkelijk 50 dagen na Pasen viel, wordt nu door de Christenen op de zevende zondag na Pasen gevierd.

    http://www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli006.html

    Alzo belanden we op "Aswoensdag". In de jaarcyclus van de Rooms-katholieke kerk is de tijd van boete en versterving begonnen. Mensen worden herinnerd aan de vergankelijkheid. "Gedenk o mens, dat gij van stof en as zijt, en tot stof zult wederkeren", zo luidt een deel van tekst die priesters uitspreken wanneer zij op Aswoensdag met de duim het askruisje drukken op het voorhoofd van de kerkganger.

    http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

    Dat askruis op aswoensdag, de dag na vette dinsdag als alle kookpotten werden leeggemaakt, luidde het begin in van zeven magere weken.

    De Standaard,

    Op Aswoensdag volgde het askruisje. De koster had voor de mis oude palmtakjes, die op Palmzondag het jaar ervoor waren gewijd, verbrand en de gitzwarte as ervan op een schaal gelegd. Na de wijding van de as en de besprenkeling ervan met wijwater tekende de ene pastoor het askruisje met zijn vinger op het voorhoofd van zijn parochianen, de ander wilde zich de vingers niet vies maken zo vlak voor de mis. Die gebruikte een wijnkurk waarin een kruisje was gesneden. Hij stempelde.

    http://www.kdc.kun.nl/roomsch/roomsch.html

    Gemiddeld wordt er maandelijks drie weekeinden eucharistie gevierd en één weekeinde zijn er vieringen van woord en communie. Feestdagen en speciale vieringen die buiten de weekeinden gevierd worden (zoals Allerzielen, Aswoensdag, boeteviering, oudejaarsavond, Tweede paas-/kerst-/pinksterdag, Hemelvaartsdag etc.) zijn gebedsvieringen.

    http://www.bethlehemparochie.nl/

    Het onderzoek naar de moord op Jeu de Hoerenloper was nog geen maand aan de gang of De Bende van Venlo sloeg toe bij Sjeng en Ferda van Rijn aan de Klagenfurtlaan. Rechercheur en wijkhoofd Pierre Hafmans kreeg de leiding over het 'as-team' - dat zo genoemd werd naar aswoensdag, de dag na carnaval waarop het echtpaar was gevonden.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen