Atjeher


Atjeher 1.0

iemand die woont in de Indonesische provincie Atjeh; iemand die geboren is in Atjeh; iemand die afkomstig is uit Atjeh; ook: iemand die woonde, geboren is of afkomstig is uit het voormalige sultanaat Atjeh

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Atjeher…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Atjeh, een provincie van het huidige Indonesië in het noorden van het eiland Sumatra
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Atjeh; is geboren in Atjeh

    Algemene voorbeelden


    In een nieuwe anti-guerrilla campagne van 1990-1992 kwamen volgens organisaties voor de mensenrechten naar schatting 2.000 mensen om. Sinds deze bloedige onderdrukking kan de beweging onder de bevolking op enige sympathie rekenen. Veel Atjehers vinden bovendien dat de centrale regering eenzijdig profiteert van de aardgasopbrengsten uit de provincie.

    NRC,

    In het Tropenmuseum staat dit gipsmodel van een houten beeld, dat in de leeszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen te vinden is. Het beeld is rond 1922 gemaakt door L.J. Vreugde en stelt een Atjeher met een boorbeitel voor.

    https://berternste.wordpress.com/2013/11/21/koloniaal-verleden-atjeher-in-petroleumindustrie/,

    De Atjehers die na de vechtpartij werden teruggestuurd, zijn inmiddels teruggekeerd in hun gebied van herkomst. In de haven van Lhokseumawe arriveerden 545 gedeporteerden.

    http://www.volkskrant.nl/binnenland/indonesische-illegalen-moeten-allemaal-naar-huis-maleisie-stuurt-atjehers-terug~a465075/,

    Sinds het leger de commandant Abdullah Syafi'ie van de Beweging voor een Vrij Atjeh (Gam) twee maanden geleden doodschoot, heeft het Indonesische leger de jacht op de rebellen opgevoerd. De Atjeeërs zitten ingeklemd tussen dit geweld.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2799699/2002/03/22/Klem-tussen-leger-en-rebellen.dhtml,

    Veruit de meeste Atjeeërs spreken en verstaan ook Maleis/Indonesisch, de taal die in beide landen als lingua franca gebruikt wordt. In het op culturele onafhankelijkheid gebrande Atjeh geniet het Atjehs echter wel officiële status.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Atjehs,

    Tijdens een workshop over de nieuwe Atjese grondwet zegt Abdul in de pauze dat als genoegdoening aan de Atjeeërs, Nederland aan elke Atjeeër een auto moet geven. Die auto's moeten dan niet via de overheid in Jakarta verdeeld worden, maar via Surya Paloh de beroemde Atjeeër die eigenaar is van Metro TV, het grootste commerciele TV station van Indonesië.

    http://www.hivos.nl/dut/Users/Members/Lieselotte/Lieselotte-Heederik/Voor-elke-Atjeeer-een-auto,

    De sharia was een cadeautje van president Abdurrahman 'Gus Dur' Wahid aan Atjeh, waar destijds nog een bloedige burgeroorlog woedde. De Atjeeërs stonden bekend als vrome moslims, en de sharia zou ze misschien wat milder stemmen, moet het idee geweest zijn.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/977396/2010/01/06/Stokslagen-in-Atjeh-worden-netjes-verpakt.dhtml,