Australiër


Australiër 1.0

iemand met de Australische nationaliteit; iemand die behoort tot het Australische volk; iemand die afkomstig is uit Australië; inwoner van Australië
In het meervoud ook in toepassing op het volk en meestal in het meervoud ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Australiër…

is een persoon

  • [Ras] behoort tot het blanke ras van oorspronkelijk vooral Europese immigranten of tot de inheemse bevolkingsgroep van de Aboriginals
  • [Plaats] woont doorgaans in Australië
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Australië; is geboren in Australië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Australische nationaliteit; is Australisch staatsburger
  • [Taal] spreekt meestal Engels

Algemene voorbeelden


Meer dan de helft van de Australiërs wil de Britse vorst niet langer als staatshoofd. Dat blijkt uit een opiniepeiling die woensdag in de krant The Australian verscheen. Slechts 36 percent van de ondervraagden zei nog onder de Britse kroon te willen vallen. Premier Paul Keating wil, indien zijn Labourpartij volgend jaar de verkiezingen wint, de republiek uitroepen.

De Standaard,

Van de 18 miljoen Australiërs behoort 1,5 % tot de aboriginals.

De Standaard,

Australië plaatste zich als laatste voor het olympische tornooi in Atlanta. De Australiërs wonnen het tweede kwalificatieduel tegen Canada met 5-0. Het eerste treffen was op 2-2 geëindigd.

De Standaard,

Adam en Eva mogelijk Australisch. Adam en Eva zouden even goed Australiërs als Afrikanen kunnen zijn. Een analyse van het oudste DNA-materiaal toont aan dat de moderne mens niet alleen afstamt van Afrikaanse voorouders, zo hebben Australische wetenschappers dinsdag gemeld.

Gazet van Antwerpen,