Azerbeidzjaans


Azerbeidzjaans 1.0

van het in Oost-Europa gelegen land Azerbeidzjan (Republiek Azerbeidzjan); uit Azerbeidzjan; in Azerbeidzjan; behorend bij Azerbeidzjan; kenmerkend voor Azerbeidzjan

Algemene voorbeelden


Moetalibov kreeg de schuld voor de opeenvolgende Azerbeidzjaanse nederlagen tegen de Armeense opstandelingen in het gebied Opper-Karabach.

De Standaard,

Iran leverde Armenië onder meer gas en olie om het Azerbeidzjaanse embargo te verlichten.

De Standaard,

Pastoor J. Janssen heeft contacten uitstaan met de interkerkelijke organisatie Inlia. Deze organisatie bemiddelt tussen gemeenten en maatschappelijke organisaties voor hulp aan legale asielzoekers die zonder voorzieningen komen te staan. Het is nog onduidelijk wat de organisatie voor de familie Kazarjan kan doen, want er is nog geen contact geweest met de gemeente Bergen. En die moet wel voor de kosten opdraaien. Tot die tijd, is het voor de gezinsleden roeien met de riemen die ze hebben. Zo kreeg de familie wel tal van potten groenten, maar tot gistermiddag had ze geen opener. Een oplettende Bergense kwam die later alsnog brengen, inclusief een aardappelschilmesje. En de knakworsten zijn zeker een lief gebaar, maar of de Azerbeidzjaanse familie die nu ook zo lekker vindt?

De Limburger,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • het Azerbeidzjaanse deel, gedeelte (van de Kaspische Zee)

De kustlijn strekt zich uit over 800 km en de lengte van het breedste gedeelte van het Azerbeidzjaanse deel van de Kaspische Zee bedraagt 456 km.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

Vorig jaar stelden de Amerikanen hun veto tegen Iraanse deelname aan het olieconsortium dat olie gaat ontginnen in het Azerbeidzjaanse deel van de Kaspische Zee.

De Standaard,

Washington stelde onder meer een veto tegen Iraanse deelname aan een consortium dat olievelden in het Azerbeidzjaanse gedeelte van de Kaspische Zee gaat uitbaten.

De Standaard,

  • de Azerbeidzjaanse enclave
  • de Azerbeidzjaanse exclave

Bovendien ligt Iran geografisch nu eenmaal veel gunstiger dan Turkije, dat slechts een klein stuk gemeenschappelijke grens heeft met de Azerbeidzjaanse enclave Nachitsjevan.

De Standaard,

Nachitsjevan op zich is al een exclave van Azerbeidzjan. Karki is ca. 19 km2 groot en wordt geheel omgeven door de Armeense provincie Ararat. Het is dus tevens een Azerbeidzjaanse enclave in Armenië. De facto is het onderdeel van de provincie Ararat. Sinds de oorlog in Nagorno-Karabach in 1992 heeft Armenië Karki bezet.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Karki_(Azerbeidzjan),

De Azerbeidzjaanse exclave Nachitsjevan grenst aan Iran in het zuid- en zuidwesten, Turkije in het westen en Armenië in het noordoosten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

  • een Azerbeidzjaans gebied
  • de Azerbeidzjaanse grenzen
  • het Azerbeidzjaanse grondgebied
  • Azerbeidzjaanse provincies

Alijev werd wegens "slechte gezondheid"de laan uitgestuurd en wachtte in de enclave Nachitsjevan, een Azerbeidzjaans gebied tussen Armenië en Turkije, betere tijden af.

De Standaard,

De totale lengte van de Azerbeidzjaanse grenzen bedraagt 2648 km, waarvan 1007 km met Armenië, 756 km met Iran, 480 km met Georgië, 390 km met Rusland en 15 km met Turkije.[

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

De presidentiële partij speelt vooral het feit uit dat Alijev na een zeer woelige periode stabiliteit bracht en de wapens in de oorlog met de Armeniërs tot zwijgen bracht. Die vrede is echter broos, een vijfde van het Azerbeidzjaanse grondgebied is bovendien in Armeense handen.

De Standaard,

De oorlog om Opper-Karabach is nu al twee jaar bevroren, maar ver van opgelost. Armenië bezet een groot deel van het Azerbeidzjaanse grondgebied. Maar sinds Kroatische troepen vorige zomer met gemak de Serviërs uit de Krajina verdreven, zijn ze in Jerevan erg voorzichtig geworden en mikken ze op een diplomatieke oplossing.

De Standaard,

De Armeense milities veroverden niet alleen het omstreden gebied Opper-Karabach, maar ook zeven Azerbeidzjaanse provincies errond, zodat ze op 12 mei 1994, toen een bestand werd gesloten, een vijfde van het Azerbeidzjaanse grondgebied bezetten.

De Standaard,

  • de Azerbeidzjaanse hoofdstad

De ministers van Buitenlandse Zaken van Iran en van Azerbeidzjan, Ali Akbar Velayati en Gassan Gassanov, zijn openlijk in botsing gekomen.Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Iraanse minister Velayati aan de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe.

De Standaard,

In september 1994 werd in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe een oliekontrakt gesloten waarbij het Russische Lukoil slechts tien percent kreeg in een consortium voor de uitbating van enkele rijke olievelden.

De Standaard,

  • Azerbeidzjaanse jurken
  • Azerbeidzjaanse muziekinstrumenten
  • Azerbeidzjaanse volksmuziek
  • het Azerbeidzjaanse tapijt

Azerbeidzjaanse nationale en traditionele jurken zijn de chokha en papakhi.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

De bekendste vormen van Azerbeidzjaanse traditionele volksmuziek zijn mugham, meykhana en ashiq.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

Meykhana is traditionele Azerbeidzjaanse volksmuziek. Meykhana onderscheidt zich van andere traditionele muziek door verschillende mensen die improviseren rond een bepaald thema. Het is vergelijkbaar met rapmuziek.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

Onder de traditionele Azerbeidzjaanse muziekinstrumenten zijn er veertien snaarinstrumenten, acht percussie-instrumenten en zes blaasinstrumenten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

In november 2010 riep de UNESCO het Azerbeidzjaanse tapijt uit tot een meesterwerk van immaterieel erfgoed.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

  • de Azerbeidzjaanse manat

Op 1 januari 2006 werd een nieuwe munt, de nieuwe Azerbeidzjaanse manat, ingevoerd om de langdurig hoge inflatie tegen te gaan. Hierdoor stabiliseerde de economie en bracht nieuwe hervormingen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

  • de Azerbeidzjaanse olie
  • de Azerbeidzjaanse oliemaatschappij
  • Azerbeidzjaanse oliemaffia
  • Azerbeidsjaanse (olie)velden
  • de Azerbeidzjaanse oliewinning

Voorlopig stroomt de Azerbeidzjaanse olie van Bakoe via een pijpleiding door Rusland naar Novorossijsk aan de Zwarte Zee.

http://www.kijk.nl/artikel.jsp?art=339

Verscheidene sociologen en politologen proberen studies te maken voor de oliemaatschappijen die een trajekt bestuderen voor een leiding die de Azerbeidzjaanse olie naar de zee moet brengen.

De Standaard,

Exxon liet gisteren weten dat dochteronderneming Exxon Azerbaijan een belang van 5 procent overneemt van de Azerbeidzjaanse oliemaatschappij Socar in de ontwikkeling van de zogeheten Azeri- en Chiraq-velden en het Guneshli-veld.

NRC,

Minder dan twee jaar na de explosie van de Sovjetunie is Alijev, indertijd de beschermer van de zogenaamde Azerbeidzjaanse olie-maffia, in Bakoe terug aan de macht gekomen, deze keer als president van een onafhankelijke staat.

De Standaard,

Moskou raakte erg ontstemd nadat Azerbeidzjan in september 1994 een akkoord had ondertekend met een consortium waarin vooral Amerikaanse oliebelangen vertegenwoordigd zijn. Dat consortium besliste vorig jaar de olie uit de Azerbeidzjaanse velden in de Kaspische Zee zowel via een pijpleiding door Rusland als door Georgië te transporteren.

De Standaard,

Rusland eist [...] een evenredig aandeel in de Azerbeidzjaanse oliewinning uit de Kaspische Zee.

http://www.atlcom.nl/,

  • de Azerbeidzjaanse regering

De Azerbeidzjaanse regering verklaarde eind 2007 dat het al lang bestaande dispuut over het door Armenië bezette grondgebied van Nagorno-Karabach en zeven andere regio's van Azerbeidzjan vrijwel zeker tot een nieuwe oorlog zal leiden als dit conflict onopgelost blijft.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

( Vergelijk de betekenis 2.0)
  • de Azerbeidzjaanse taal
  • de Azerbeidzjaanse taalgroep

De Azerbeidzjaanse taal is verdeeld in twee varianten: het Noord-en Zuid-Azerbeidzjaans, en een groot aantal dialecten. Turkse Khalaj, Qashqa'i en Salchuq worden door sommigen erkend als afzonderlijke talen in de Azerbeidzjaanse taalgroep.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

  • Het Azerbeidzjaanse Volksfront

Het Azerbeidzjaanse Volksfront, dat in 1989 was opgericht, organiseerde in februari 1992 protestdemonstraties na de slachtpartij die Armeense milities in het stadje Chodjaly aanrichtten.

De Standaard,

  • de Azerbeidzjaanse bevolking

De Azeri's, de meerderheid van de Azerbeidzjaanse bevolking, zijn een Turks volk.

De Standaard,

  • de Azerbeidzjaanse leider
  • de Azerbeidzjaanse president
  • zijn Azerbeidjaanze collega
  • Azerbeidzjaanse burgers
  • Azerbeidzjaanse kinderen
  • Azerbeidzjaanse leiders
  • Azerbeidzjaanse maffiosi
  • Azerbeidzjaanse militairen
  • Azerbeidzjaanse worstelaars

De kiezers van de Transkaukasische oliestaat Azerbeidzjan trekken zondag naar de stembus voor de verkiezing van een parlement dat "stabiliteit" moet waarborgen. President Geidar Alijev loopt weinig risico: het gros van de oppositie plaatste zichzelf buiten spel. Alijev was in de Sovjet-periode jarenlang het hoogste gezag van deze toenmalige Sovjet-republiek. Hij maakte carrière in Moskou, maar toen Michail Gorbatsjov in 1985 aan de macht kwam, stuurde hij de Azerbeidzjaanse leider "wegens ziekte" de laan uit.

De Standaard,

De ondervoorzitter van het Iraanse parlement waarschuwde de Azerbeidzjaanse leider Geidar Alijev dat hij zich aan hetzelfde lot als Anwar Sadat kan verwachten, aldus Coppieters.

De Standaard,

In 1993 werd de Azerbeidzjaanse Turksgezinde president Elcibey verantwoordelijk gesteld voor de vernederende nederlagen tegen de Armeniërs.

De Standaard,

Washington zette de Azerbeidzjaanse president, Gaidar Alijev, vorig jaar onder druk om Iran een aandeel te ontzeggen in het consortium dat de olie exploiteert in het Azerbeidzjaanse deel van de Kaspische Zee.

De Standaard,

Sjevardnadze en zijn Azerbeidzjaanse collega Alijev sloten een overeenkomst voor de aanleg van een pijpleiding waardoor de Azerbeidzjaanse olie via Georgië naar de wereldmarkten zal kunnen, waarmee Georgië zowel diplomatiek als financieel winst maakt.

De Standaard,

In juli 2020 meldde Azerbeidzjan een schending van de wapenstilstand middels artilleriebeschietingen vanaf Armeens grondgebied op doelen in de Tovuz-regio, waarbij meerdere Azerbeidzjaanse militairen en een burger zouden zijn gedood. Armenië meldde eveneens beschietingen vanuit Azerbeidzjan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

Van de Zeeuw heeft voor zeep, shampoo en handdoeken gezorgd. Ook aan de Azerbeidzjaanse kinderen is gedacht. "Zo kwam er een meisje aan de deur, die haar knuffels kwam brengen", vertelt Suzan.

De Limburger,

Dat de relaties tussen Iran en Azerbeidzjan niet alles zijn, bleek deze zondag, toen Velayati in Bakoe de Azerbeidzjaanse leiders verweet met Israël te flirten.

De Standaard,

Azerbeidzjaanse maffiosi zijn tot ver buiten Azerbeidzjan actief in wapen- en vooral drugssmokkel.

De Standaard,

Bekende Azerbeidzjaanse worstelaars zijn Namig Abdullayev, Rovshan Bayramov, Farid Mansurov, Vitaliy Rahimov, Khetag Gazyumov en de vrouw Mariya Stadnik. Ze hebben samen zeven olympische medailles behaald.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • zowel Kazachstaans als Azerbeidzjaans

Een alternatieve Russische route voor zowel Kazachstaanse als Azerbeidzjaanse olie. Turkije is tegen, want het betekent nog meer gevaarlijke scheepvaart door de nauwe Bosporus bij Istanbul.

http://www.kijk.nl/artikel.jsp?art=339

met eigennaam


  • het Azerbeidzjaanse Karabach

Het Karabachpaard is aan te merken als het nationale dier van Azerbeidzjan: het is een bergstepperace- en rijpaard. [...]. Het paard is in de 5e eeuw vernoemd naar het plaats waar het oorspronkelijk vandaan komt, het Azerbeidzjaanse Karabach.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Azerbeidzjaans 2.0

de Azerbeidzjaanse taal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Azerbeidsjaans…

is een taal

  • [Groep] behoort tot de Turkse taalfamilie
  • [Plaats] wordt gesproken in Azerbeidzjan, maar ook in een groot gedeelte van Iran
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de belangrijkste taal in Aberbeidzjan en fungeert daar als "lingua franca"

    Hoofdsemagram: taal


    Algemene voorbeelden


    De officiële taal is het Azerbeidzjaans, dat behoort tot de Ogoezische tak van de Turkse taalfamilie. Het wordt gesproken in het zuidwesten van Azië, vooral in Azerbeidzjan en Iraans Azerbeidzjan. Het Azerbeidzjaans is nauw verwant aan het Turks, Qashqai en Turkmeens.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

    Hoewel Azerbeidzjaans (ook wel Azeri genoemd) de meest gesproken taal is in het land, wordt de taal ook door ongeveer een kwart van de bevolking van Iran gesproken. Daarnaast zijn er 13 andere talen in het land.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

    Van 1929 tot 1939 werd het Azerbeidzjaans geschreven in het uniform Turks alfabet ingevoerd door Atatürk. Tijdens de periode als socialistische Sovjetrepubliek van 1939 tot 1991 werd het geschreven in het Cyrillisch alfabet.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen