BES-bestuurder


BES-bestuurder 1.0

((vooral) op de Caraïbische eilanden; neologisme)

iemand die deel uitmaakt van het bestuur op Bonaire, Sint-Eustatius of Saba, die sinds 2010 de status hebben van openbare lichamen en tezamen Caraïbisch Nederland vormen; bestuurder op een van de BES-eilanden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een BES-bestuurder…

is een bestuurder; is een persoon

  • [Plaats] is werkzaam op Bonaire, Sint-Eustatius of Saba; is werkzaam op een van de BES-eilanden
  • [Activiteit of handeling] verricht bestuurlijke werkzaamheden

    Algemene voorbeelden


    Een juridisch loket bij de Nederlandse overheid zou de BES-bestuurders kunnen helpen om efficiënter te werken, vindt Ideeversa. Vragen vanuit de eilanden zouden daar centraal binnen moeten komen en beantwoord worden. Op dit moment worden vragen bij het betrokken ministerie neergelegd en is bij zowel de Nederlandse overheid als op de eilanden niet altijd duidelijker wie waarover gaat en wie welke kosten moet betalen.

    http://bearingpointcaribbean.com/onderzoek-koninkrijksrelaties-wetgevingsdruk-bes-kan-minder/,

    VNG traint BES-bestuurders. Een delegatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten vertrekt op 27 januari naar de Antillen om trainingen aan eilandsraadsleden te geven over het systeem van dualisme. Deze training vormt een onderdeel van de voorbereidingen op allerlei bestuurlijke veranderingen die op de eilanden zullen plaatsvinden. "Het is de bedoeling dat de eilanden overgaan op het systeem van dualisme", zegt Gilbert Isbella, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in de gemeenteraad van Utrecht.

    http://archief.wereldomroep.nl/caribiana/article/vng-traint-bes-bestuurders,

    Voorts is aangegeven dat de pensioengerechtigde leeftijd van BES-bestuurders (60 jaar) aanzienlijk lager is dan de in Nederland gebruikelijke pensioenleeftijd (65 jaar). Voor de verkiezingen in maart 2011 zou duidelijkheid moeten bestaan over het terugbrengen naar de reguliere basis van de Nederlandse pensioenleeftijd.

    https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vi8sg5p0ejzz,

    De week heb ik afgesloten met een bestuurlijk overleg met de BES-bestuurders waarin de belangrijkste conclusies over de voorgenomen maatregelen ten aanzien van het voorzieningenniveau gezamenlijk zijn vastgesteld. Tijdens het bestuurlijk overleg heb ik overeenstemming bereikt over de uitgangspunten voor het wetsvoorstel openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Daarmee zijn de contouren voor de inrichting van de toekomstige openbare lichamen vastgesteld.

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/34300/kst-20072008-31200-IV-B.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2008