Bask


Bask 1.0

afbeelding

Bron: dantzan
( CC BY-SA 2.0 )

iemand die behoort tot het Baskische volk; iemand die afkomstig is uit Baskenland; inwoner van Baskenland
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Bask…

is een persoon

  • [Uiterlijk] heeft in het geval van een man als stereotiep hoofddeksel een alpino of Baskenmuts
  • [Herkomst of oorsprong] behoort tot een volk met een mysterieuze oorsprong dat niet wordt gerekend tot de Germanen of de Kelten
  • [Plaats] woont doorgaans in Baskenland, dat bestaat uit de westelijke uitlopers van de Pyreneeën in Noord-Spanje en zuidwestelijk Frankrijk
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Baskenland; is geboren in Baskenland
  • [Taal] heeft een eigen Baskische taal, het Euskara, die voor zover bekend niet verwant is met enige andere taal
  • [Houding] streeft naar onafhankelijkheid, los van Spanje en Frankrijk. Dit streven heeft geleid tot de ETA, afkorting voor Euskadi Ta Askatasuna (Baskenland en Vrijheid), een terroristische organisatie die aanslagen pleegt in de hoop dat de Spaanse regering een onafhankelijk Baskenland zal erkennen.

Algemene voorbeelden


Witschge zorgde in de 42ste minuut voor 2-0, na samenspel met de Bask Beguiristain.

NRC,

Niemand die precies vertellen kan waar ze vandaan komen, die Basken. Maar hun identiteit ontlenen ze op de eerste plaats aan het Euzkara, de Baskische taal die los staat van de grote Indo-europese familie waar zo goed als alle andere moderne Europese talen bijhoren.

De Standaard,

De Basken worden beschouwd als onafhankelijkheidsstrijders en dat lijkt een bijzonder goede reden om uit Baskenland weg te blijven.

De Standaard,

Als het om Basken gaat, moet men een politiek van confrontatie voeren. Die politiek culpabiliseert de hele Baskische natie omdat ze onvoldoende afstand neemt van terroristen. Het terrorisme aldaar moet worden uitgeroeid door de Basken klein te houden.

http://www.storme.be/Spaanseverk.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een Franse Bask

Als een soort aap in een kooi - supporters vergapen zich aan de Franse Bask en vragen een handtekening, terwijl de camera's zich op hem richten - zit hij wel een kwartier lang zwijgend op de motorkap van de ploegleiderswagen van sponsor Gan.

NRC,

  • een Spaanse Bask

De Spaanse Basken Luis Moreno (34) en diens echtgenote Raquel Garcia (33) verblijven als EU-burgers sinds maart 1992 in ons land.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen