CBP


CBP 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland; neologisme)

College Bescherming Persoonsgegevens, onafhankelijk Nederlands overheidsorgaan dat tot taak heeft toezicht te houden op de bescherming van de privacy van Nederlandse ingezetenen
Sinds 2001 de opvolger van de Registratiekamer.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het CBP…

is een organisatie

      Algemene voorbeelden


      Het CBP houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Het CBP houdt dus toezicht op de naleving en toepassing van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de Wet politiegegevens (Wpg) en de Wet gemeentelijke basisadministratie (Wet GBA). Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

      http://www.cbpweb.nl/Pages/ind_cbp.aspx

      Politieagenten overtreden allerlei privacywetten als ze telecomgegevens opvragen. Het gebeurt regelmatig dat zij niet kunnen verantwoorden dat ze vertrouwelijke informatie hebben opgezocht. Dit blijkt uit een rapport van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dat donderdag is gepubliceerd.

      de Volkskrant,

      Het CBP controleerde in 2010 hoe politiekorpsen gebruikmaakten van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT).

      de Volkskrant,

      De FNV zal zich bij de introductie van de software, die volgende maand op de markt komt, allereerst richten tot het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het CBP (voorheen Registratiekamer) is een bestuursorgaan dat de privacy van burgers bewaakt. Voor computergebruik heeft het CBP enkele vuistregels opgesteld. Zo pleit het voor duidelijke regels die voor de werknemer toegankelijk zijn. De bescherming van de privacy op de werkplek is vastgelegd in wetten en regels.

      NRC,

      Het CBP hield steekproeven om na te gaan of de politie Haaglanden en de Nationale Recherche rechtmatig informatie hebben opgezocht. In Den Haag bleken vijf van de elf aanvragen 'in strijd met de wet', bij de Nationale Recherche negen van de elf.

      de Volkskrant,

      Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft voor de controle op e-mail en internetgebruik van werknemers een zogeheten 'raamregeling' ontwikkeld. Hiermee moet er meer duidelijkheid komen voor werkgevers over wat wel en niet kan.

      de Volkskrant,

      Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) blijft er na onderzoek bij dat de huidige afluisterpraktijken van de opsporingsautoriteiten 'onrechtmatig' zijn. Uit een gisteren gepubliceerd rapport van de privacywaakhond blijkt dat Justitie op grote schaal telefoongesprekken tussen advocaten en hun cliënten afluistert, vooral in zaken van zware criminaliteit. Advocaten zelf spreken van 'tienduizenden keren per jaar'. Justitie hanteert een 'sleepnetmethode', waarbij elk gesprek mag worden opgenomen. Het CBP acht die werkwijze in strijd met de wet.

      Nederlands Dagblad,

      In deze herziene versie is het rapport Goed werken in netwerken aangepast aan de Wet bescherming persoonsgegevens die per 1 september 2001 van kracht is. In de nieuwe wet is het College bescherming persoonsgegevens (CBP) aangewezen als de opvolger van de Registratiekamer.

      http://www.cbpweb.nl/downloads_av/AV21.pdf

      Het is doorgaans niet nodig om de loggings lang te bewaren. Als standaard bewaartermijn kan dan ook maximaal 6 maanden aangehouden worden. Indien er bijzondere redenen zijn om de gegevens langer te bewaren dan moet dat expliciet kunnen worden gemaakt en worden gemeld bij het CBP.

      http://www.cbpweb.nl/downloads_av/AV21.pdf

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2002