Cubaan


Cubaan 1.0

iemand met de Cubaanse nationaliteit; iemand die behoort tot het Cubaanse volk; iemand die afkomstig is uit Cuba; inwoner van Cuba
In het meervoud ook in toepassing op het volk, en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Cubaan…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Cuba of is vaak ook uit onvrede met de politieke situatie in communistisch Cuba of om de betere levensomstandigheden geëmigreerd, vooral naar het zuiden van de Verenigde Staten
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Cuba; is geboren in Cuba
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Cubaanse nationaliteit; is Cubaans staatsburger
  • [Taal] spreekt Spaans of de Caraïbische variant daarvan

Algemene voorbeelden


Castro herhaalde zijn oproep aan Washington tot het nemen van "snelle, efficiënte en ernstige" stappen om de Amerikaanse asielpolitiek te veranderen. Vorige week heeft Castro na vier veerbootkapingen gedreigd de grenzen te openen voor Cubanen die het land willen verlaten. Een stroom vluchtelingen zal de VS overspoelen, als het Amerikaanse asielbeleid niet wordt gewijzigd, aldus Castro. De VS geven tot nu toe vrijwel iedere Cubaan politiek asiel.

NRC,

De grote doorbraak van Davidoff kwam er met de Tweede Wereldoorlog. Zino slaagde er in om een overeenkomst te sluiten met de Cubanen die vanaf toen hun sigaren onder de bescherming van Davidoff in het neutrale Zwitserland zouden opslaan.

De Standaard,

De Cubanen zijn vrijer geworden in hun gedragingen en gedachtegoed; discussies over het "regime" worden niet meer gemeden.

http://users.compaqnet.be/bftp/content/nieuwsbrieven/nov02.doc.

Liefst acht rechtstreekse opslagpunten voor Havana waren er voor Maaseik in de derde beurt duidelijk te veel aan. Na de 1-2-nederlaag tegen de Cubanen moet Flanders morgenmiddag als eerste de mat op tegen de Russen uit Belgorod.

De Standaard,

Filmpje: Cubaan geeft scheids een doodschop.

http://filmpjes.blog.nl/sport/2008/08/24/filmpje-cubaan-geeft-scheids-een-doodschop,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding