Dordt


Dordt 1.0

Dordrecht, plaats in de Nederlandse provincie Zuid-Holland
Zowel in neutraal als in enigszins liefkozend gebruik als alternatief voor de plaatsnaam Dordrecht.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Dordt…

is een stad; is een plaats

      Algemene voorbeelden


      Ridders voelen zich niet meer thuis in Dordrecht. Want Dordt is geen stad meer voor graven en ridders. In welke Dordtse torenkamer moet een hedendaagse zwarte ridder een schone jonkvrouwe opsluiten, zodat de schone maagd kan worden gered door de nobele edelman?

      http://www.crabbehoff.dordt.nl/home.htm

      'De officier zal dit niet leuk vinden. Hij informeerde al fijntjes of ik het wel aankon. Ze zullen wel een hotemetoot uit Dordt sturen om de leiding over te nemen. En dan gaat de pers er nog eens dunnetjes overheen. Slachting in Betuws dorp, ik zie het al voor me. Drie moorden...'

      De hangende man, Koos van Zomeren,

      Hoe ziet Dordrecht er over tien jaar uit? Belangrijke keuzes over de ruimtelijke inrichting van de stad is door het college van B&W vastgelegd in de Structuurvisie 2020. In het Dordt van 2020 zijn nieuwe wijken gebouwd en zijn de Sportboulevard en het Gezondsheidspark vol in bedrijf.

      http://raad.waxtrapp.com/raad?waxtrapp=djldfDsHoSpSnHDiE&bid=wmqlxJsHoSpSnHDiElDNU,

      Zuidelijk van Dordt, in Nationaal Park de Biesbosch, ligt een grote bult in de polder, in de volksmond aangeduid als 'de stort van Troost'.

      http://www.biesbosch.nu

      Job had in 1921, nadat hij een stevige borrel gedronken had, een veldwachter neergestoken die hem op hinderlijke wijze met een lantaarn in zijn gezicht scheen. Hij was in Dordrecht voorgeweest en had in Goes gezeten. In later jaren hield hij de jeugd van het dorp voor de gek met de bewering dat hij heel wat gezien had van de wereld. 'Ik zij in Dordt gewiest en in Goes.'

      De hangende man, Koos van Zomeren,

      'We zijn op vrijwel alle snelle passagiersschepen in Nederland geweest en ik denk dat wij veel van hun problemen en fouten kunnen leren. Maar we hadden uiteraard liever gehad dat het tussen Dordt en Rotterdam met die Fast Ferries in één keer goed was gegaan.'

      http://www.schuttevaer.nl/

      Jaap Burger kon alleen voor zijn opgeruimde Dordtse medeburgers spreken. Wat er buiten Dordt gebeurde, ontging hem grotendeels. "Verbinding met Rotterdam is er niet, daarom waren er geen kranten vanavond, behalve een soort plaatselijke bulletins".

      NRC,

      Spreekwoorden


      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Dordt 2.0

      afbeelding

      Bron: Luctor IV
      ( CC BY-SA 3.0 )

      sportclub, sportploeg of andere vereniging uit Dordrecht
      In de voetbalsport vooral als roepnaam voor FC Dordrecht (voordien Dordrecht '90 geheten).

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Dordt…

      is een sportclub; is een vereniging; is een organisatie

          Algemene voorbeelden


          Louis van Gaal was allerminst tevreden over het optreden van Ajax op de Krommedijk tegen Dordrecht '90. Hij nam zelfs het woord "slecht" in de mond en betrok dat vooral op de tweede helft. Inderdaad was Ajax niet altijd bij de les. Dordt, laatste op de ranglijst met vooraf dertig punten minder dan de Amsterdammers, kwam binnen een kwartier verrassend op voorsprong.

          NRC,

          "Toen ik binnenkwam bij Dordt viel me meteen de goed sfeer op", probeert hij zijn voorzichtige aanpak te kenschetsen. "Ondanks zeventien nederlagen ging iedereen goed met elkaar om. Na het eten ruimde elke speler zijn eigen spullen op."

          NRC,

          In de tweede helft kreeg Dordt verschillende mogelijkheden om het tamme Ajax een punt te ontfutselen.

          NRC,

          Volgens Breetveld is een streekderby als deze vaak te hard en speelde mee, dat een aantal spelers van Dordt, onder wie hijzelf, vroeger voor Feyenoord heeft gespeeld.

          NRC,

          Van Tiggelen blijkt door de plotselinge overwinningsroes van Dordt niet op andere gedachten gebracht.

          NRC,

          De strafschop werd voor Dordt benut door Admodikoro.

          NRC,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen