EHBO


EHBO 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

eerste hulp bij ongelukken
Ook wel verklaard als: eerste hulp bij ongevallen.

Algemene voorbeelden


Alle roeiers, stuurlieden, instructeurs en coaches moeten weten wat te doen bij omslaan. Het verdient aanbeveling op de hoogte te zijn van reddend zwemmen en EHBO.

http://www.ctromp.nl/

EHBO is dat doen, wat nodig is om verdere schade voor een slachtoffer van een ongeval of acuut zieke te voorkomen, tot er deskundige hulp is gearriveerd.

http://clubnet.zeelandnet.nl/ehboshhk/custom.html

De eerste voorzitter, Dr C.B. Tilanus Jr., greep tot zijn dood in 1943 elke gelegenheid aan om de EHBO te propageren. Hij kan worden beschouwd als de grondlegger en pionier van de EHBO in ons land.

http://www.crosswinds.net/~ehbo/frame.htm

Mevrouw Palmen had veel ervaring in EHBO en hielp tijdens de Nijmeegse Wandelvierdaagse.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • EHBO toepassen

Meer dan de helft van de verkeersdoden sterft binnen enkele minuten na het ongeval. Als er dus nog geen hulpdiensten aanwezig zijn. Op dat ogenblik kunnen er dus levens gered worden als een voorbijganger EHBO kan toepassen.

http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/kits/011001/ehbo.html

  • EHBO kennen

Er waren verschillende dokters in het publiek, en sommige mensen (zoals ikzelf) die EHBO kenden.

http://users.tijd.com/~tdn51922/eerbetoon.htm,

met substantief ervoor


  • een cursus EHBO

Het Belgische Rode Kruis vindt dat één op vijf mensen iemand moet kunnen reanimeren (het hart weer op gang brengen als het door een ongeval is stilgevallen), een drukverband aanleggen of een zwaar verbrande verzorgen. Daarom stelt het Rode Kruis voor om een cursus EHBO (Eerste Hulp Bij Ongevallen) te geven als iemand zijn rijbewijs wil halen.

http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/kits/011001/ehbo.html

( (vooral) in Nederland)
  • Koninklijke Nederlandse Vereniging (voor) EHBO

Bram Brand, kaderinstructeur bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor EHBO werd woensdagavond in Hotel Waanders in de bloemetjes gezet.

Meppeler Courant,

In de "Centrale Commissie" waren vertegenwoordigd de landelijke organisaties, die op dat moment het leeuwendeel van de cursussen verzorgde, nl. de Kon. Nederlandse Vereniging EHBO, het Groene Kruis, het Wit-Gele Kruis, het Nederlandse Rode Kruis, de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen, de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en de overheid.

http://www.crosswinds.net/~ehbo/frame.htm

in voorzetselgroep


  • kennis van EHBO

Stuur je kandidatuur naar VJH-reizen met vermelding van reis-, jeugdherberg- en groepservaring. Ook je kennis van EHBO, kaartlezen en koken in groep niet vergeten te vermelden.

http://www.jeugdherbergen.be/N/TL-home.htm

  • EHBO bij hitteslag
  • EHBO bij koortsstuipen
  • EHBO voor blaren
  • EHBO voor verwondingen

EHBO bij hitteslag. Het komt er hier op neer dat het lichaam sterk gaat opwarmen in een hete omgeving. Het meest voorkomende voorbeeld is een jong kind dat achtergelaten wordt in de wagen in volle zon of een jong kind dat in de kinderwagen gelegd wordt op het strand.

http://www.9maand.com/,

EHBO bij koortsstuipen. In tegenstelling tot hitteslag, waar de hoge lichaamstemperatuur te wijten is aan een oorzaak buiten het lichaam, komt het er bij koortsstuipen op neer dat de oorzaak van een verhoogde lichaamstemperatuur te wijten is aan een inwendige oorzaak.

http://www.9maand.com/,

In de zomer kun je met minder toe dan in de winter - trekkerstentje of in de zomer een bivakzak - slaapzak en matje - brander, brandstof, pan en andere spullen voor het koken - veldfles of waterzak - zaklamp - zitmatje, stuk plastic of stukje isolatiemateriaal - wandelkaart van het gebied en (voor de liefhebbers) een kompas - goed ingelopen schoenen en goede wandelsokken - [...] - toiletspullen (zoek naar kleine monstertjes bij de drogist) en wc-papier - EHBO voor blaren en verwondingen - eten voor de dagen dat je meeloopt.

http://www.rugzaklopers.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


EHBO 1.1

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

EHBO als schoolvak, leervak, studieonderdeel of opleiding

Algemene voorbeelden


Na het gemeenschappelijk eerste jaar maken we je wegwijs in de anatomie, pathologie en EHBO. Je leert de medisch-administratieve praktijk kennen, en je volgt seminaries en studiebezoeken. Zowel de medische opleiding als de taalvaardigheid komen in de stage van het derde jaar aan bod.

http://www.khk.be/khk/brochures/pdf/Handelswet_Bedrijfsk/Handelswet_Bedrijsk.pdf

Buiten mijn activiteiten als lesgever EHBO, monitor CPR en student verpleegkunde ben ik bovenal ook moeder.

http://www.9maand.com/,

Naast de zwembad- en openwaterproeven, dit is het praktisch gedeelte, worden er theorielessen gegeven, o.a. enkele natuurkundige wetten, die noodzakelijk dienen gekend te zijn, en toepassing hebben op onze duiksport. Ook het gebruik van het materiaal, zoals fles, ontspanner, reddingsvest, dieptemeter, kompas, duiktabellen enz. zijn als elementaire kennis vereist. Daarnaast hebben we een gedeelte EHBO, dat zo aantrekkelijk mogelijk onderricht wordt.

http://www.demanta.be/commissies/duikonderricht.htm

Na schooltijd dragen aparte buitenschoolse centra zorg voor leer- en ontwikkelingsgebieden als kunstzinnige vorming, sport, muziek, dans, maar ook voor verkeersles, EHBO, seksuele voorlichting en excursies naar musea, bedrijven en dergelijke.

http://www.gymnasiumnu.nl/,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • EHBO geven (aan iemand)

In de cursus 2002-2003 wordt weer EHBO gegeven aan groep 7 en 8.

http://www.jvanstolbergschool.org/index2.htm

met substantief ervoor


  • een diploma EHBO
  • een eenheidsdiploma EHBO

Wat het brevet betreft, lijkt in België het niveau "helper" een aanvaarde en aanvaardbare standaard: het staat voor 40 lesuren EHBO en een geslaagd examen. Het Nederlandse equivalent hiervan zou een "eenheidsdiploma EHBO" met een "aantekening reanimatie" en een "aantekening verbandleer" zijn. Hier lijkt een geldig "eenheidsdiploma EHBO" - met 24 lesuren en een examen - echter aan de ongeschreven norm te beantwoorden.

www.psy.kuleuven.ac.be/copp/-hov1997agora.pdf,

De werving en selectie van nieuw personeel gebeurt door deskundige leiding aan de hand van de volgende aannamecriteria: leeftijd 20 tot 38 jaar, schoolopleiding op MAVO-niveau, blanco strafregister, in het bezit zijn van tenminste het basisdiploma beveiligingsbeambte, diploma EHBO en hartreanimatie of bereid zijn deze diploma's te halen. Onze werknemers zijn stabiel, hebben een groot verantwoordelijksheidgevoel en een goed analytisch vermogen.

http://www.bbd.nl/,

Ruim 300.000 mensen in Nederland zijn in het bezit van het enige van staatswege erkende eenheidsdiploma EHBO.

http://www.ehbo.nl/Informatie.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


EHBO 2.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

post, afdeling van een ziekenhuis waar eerste hulp bij ongelukken wordt verleend; ook: post bij sportwedstrijden, festiviteiten, evenementen e.d. waar gediplomeerde EHBO'ers zonodig eerste hulp bij ongelukken verlenen

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Aan de onderkant van de eikel loopt een klein riempje naar de voorhuid toe; dit riempje is soms wat te kort bemeten en kan soms tijdens een geslachtsgemeenschap (nogal eens de eerste) inscheuren. Dit bloedt nogal en leidt vaak tot een nachtelijk bezoek aan de EHBO.

http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

Twintig schaatsters moesten in het ziekenhuis blijven. De EHBO had het erg druk, vooral in de avonduren bij Bartlehiem en op de Bonkevaart. Men had veel overwerk aan het verzorgen van botbreuken, bevriezings- of uitputtingsverschijnselen.

http://www.drf.nl/sport/11steden/1997/default97.htm

Ik heb elk optreden vanuit de pit probleemloos bekeken. Tijdens Lenny Kravitz werd ik duizelig [...], maar ik hoefde maar aan een van die Security gasten te vragen of ik eruit mocht en het was geregeld. Ze tilden mij er zo overheen en vroegen [...] wat ik voelde om zeker te maken dat ik niet langs de EHBO moest.

http://www.mojo.nl/verslagen/index.asp

Van de zieke partybezoekers die hulp hebben gehad (58%), kreeg zestig procent hulp van vrienden, ongeveer een kwart (26%) werd opgevangen door de EHBO of werd door ander personeel (3%) of omstanders (3%) geholpen.

http://www.fss.uu.nl/cvo/exerp.htm

Wanneer u gebeten bent door een eekhoorn is het verstandig een tetanusinjectie te halen bij uw huisarts of de EHBO van een ziekenhuis.

http://www.xs4all.nl/~teledier/ehbo/index.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de EHBO bemannen
  • de EHBO bemensen

Overdag is er een speciale verpleegkundige voor de EHBO, maar 's avonds en 's nachts moeten we zelf de EHBO bemannen, en dat is natuulijk best spannend!

http://edwardenmaike.waarbenjij.nu/Bericht/?edwardenmaike/Australi%EB/Foto's+Mission+Beach/&subdomain=edwardenmaike&module=site&page=message&id=2158234,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen