FIFA


FIFA 1.0

afbeelding

Bron: Marcello Casal
( CC BY 3.0 )

(voetbal; sport en recreatie)

(Frans) Fédération Internationale de Football Association, de internationale voetbalbond; Wereldvoetbalfederatie; Wereldvoetbalbond

Semagram (extra betekenisinformatie)


De FIFA…

is een sportbond; is een organisatie

  • [Leden] bestaat uit zes continentale voetbalbonden, t.w. de Asian Football Confederation (AFC), de Confédération Africaine de Football (CAF), de Confederación Sudamericana de Fútbol (CONMEBOL), de Confederation of North and Central American and Caribbean Association Football (CONCACAF), de Oceania Football Confederation (OFC) en de Union of European Football Associations (UEFA)
  • [Functie] behartigt in meest ruime zin de belangen van de voetbalsport
  • [Plaats] is opgericht in Parijs en heeft haar hoofdkantoor in de Zwitserse plaats Zürich
  • [Tijd] is opgericht in 1904
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is internationaal
  • [Activiteit of handeling] organiseert grote toernooien als het Wereldkampioenschap voetbal en de Confederations Cup, stelt de regels voor het gebruik van hulpmiddelen bij de arbitrage vast en bepaalt, samen met andere organisaties, de spelregels voor het voetbalspel zelf, verzorgt het aantrekken van scheidsrechters en assistent-scheidsrechters, heeft de bevoegdheid als hoogste orgaan straffen op te leggen en stimuleert wereldwijd de voetbalsport

Algemene voorbeelden


Ook denkt de FIFA serieus aan een uitbreiding van het arbitrale trio met twee man. De twee nieuwe officials dienen elk achter een doel plaats te nemen om controversiële zaken in het strafschopgebied en rond de doellijn waar te nemen. De twee nieuwe voorstellen zijn afkomstig van de scheidsrechterscommissie van de FIFA, die zondag en maandag vergaderde op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich [...]. Op 15 maart beslist het hoofdbestuur van de FIFA in Belfast of de plannen daadwerkelijk mogen doorgaan.

Haarlems Dagblad,

Scheidsrechters hebben instructie gekregen om extra goed te letten op voetballers die vrije schoppen of penalties proberen te versieren met een snoekduik of ander theater. De FIFA erkent dat arbiters daarbij fouten kunnen maken. Na elke wedstrijd zal een disciplinaire commissie alle besluiten bestuderen.

ANP,

De FIFA gaat in 2003 proefdraaien met goalreferees.

Algemeen Dagblad,

Het bestuur van de FIFA kreeg uiteindelijk toch de meerderheid achter zich. De belangrijkste taak van het hof, dat met geld van de FIFA wordt gesteund maar onafhankelijk te werk moet gaan, is de oprichting van een commissie die als arbitragetribunaal voor voetbal (TAF) door het leven zal gaan. Onder de aangepaste regels moet het TAF gaan beslissen in conflicten, waarbij de FIFA, aangesloten bonden, clubs en spelers betrokken kunnen raken. Dit houdt in dat bij een salaris- of transfergeschil tussen speler en club, het arbitragetribunaal de zaak zal afhandelen.

NRC,

Mocht het tot een schorsing van De Boer en Davids komen, dan zal de FIFA die vermoedelijk overnemen. Het Nederlands elftal verliest dan in één klap zijn aanvoerder en vice-aanvoerder.

de Volkskrant,

Op 26 augustus wil Maradona zich in Zürich verdedigen voor het tribunaal van de FIFA, dat zijn uitsluiting van het wereldkampioenschap onderzoekt.

Meppeler Courant,

De wereldvoetbalbond denkt er ernstig over na de doelen te vergroten. Op deze manier wil de Fifa het voetbal nog aantrekkelijker maken. Secretaris Sepp Blatter van de Fifa meldde dit voornemen in een interview met het Duitse blad Stern.

De Standaard,

De afgifte van een internationaal transfercertificaat was ingevoerd door de FIFA in haar circulaire 616 (4 juni '97).

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

Voorzitter Joseph Blatter van de FIFA gaf tijdens het buitengewone congres van de wereldvoetbalfederatie uitleg over het faillissement van het sportmarketingbureau ISMM/ISL, waardoor de FIFA zo'n 75 miljoen gulden aan inkomsten is misgelopen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de internationale voetbalfederatie FIFA
  • de wereldfederatie FIFA
  • de Wereldvoetbalfederatie FIFA

Abacha maakte van zijn welkomstspeech voor de atleten ook gebruik om hard uit te halen naar de buitenlandse critici van zijn bewind. Vooral de Internationale Voetbalfederatie FIFA moest het ontgelden. De Wereldbeker 1995 voor junioren had normaal gezien doorgang moeten vinden in Nigeria. Maar vanuit politieke overwegingen stak de FIFA daar een stokje voor.

De Standaard,

De Duitse mediagroep van Leo Kirch heeft de uitzendrechten van de eindronden om de wereldbeker voetbal in 2002 en 2006 verworven. Kirch bood de wereldvoetbalfederatie FIFA een bedrag van 2,8 miljard Zwitserse frank (omgerekend 70 miljard frank).

De Standaard,

De wereldvoetbalfederatie FIFA gaat in 2003 proefdraaien met goalreferees.

Haarlems Dagblad,

Het congres van de wereldvoetbalfederatie FIFA heeft zaterdag in Buenos Aires ingestemd met de vorming van een onafhankelijk voetbalhof.

NRC,

De Engelse voetbalbond FA schorste Cantona tot 30 september. De wereldfederatie FIFA nam de straf over.

NRC,

( In combinatie met Wereldvoetbalbond zeer frequent aangetroffen.)
  • de wereldbond FIFA
  • (de) Wereldvoetbalbond FIFA

Wereldvoetbalbond FIFA ging voor het mouwloze shirt liggen, aangezien de reglementen voorschrijven dat op één van de mouwen het logo van het WK te zien moest zijn.

De Telegraaf,

Romario, door de wereldvoetbalbond FIFA uitgeroepen als beste speler van 1994, speelde afgelopen zondag zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe club in de nationale competitie.

NRC,

De wereldbond FIFA ontnam Nigeria enkele weken geleden de organisatie van het WK.

NRC,

De wereldvoetbalbond FIFA wil bij de eindronde om de wereldtitel vaste arbitrageteams introduceren.

Haarlems Dagblad,

De wereldvoetbalbond FIFA en de Amerikaanse internetprovider Yahoo! hebben een contract getekend voor de wereldkampioenschappen voetbal in 2002 en 2006.

NOS Nieuws,

De wereldvoetbalbond FIFA wil tijdens het WK streng optreden tegen de schwalbe.

ANP,

In maart 2000 bereikten de Europese Voetbalbond UEFA, de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese Unie (EU) in hoofdlijnen een akkoord over een nieuw transfersysteem.

http://www.knvb.nl/knvb1/yearlyreport20002001/yearlyreport1.sps,

De wereldvoetbalbond FIFA heeft gisteren het wereldkampioenschap voor spelers tot twintig jaar afgelast.

NRC,

Japan, Zuid-Korea en Mexico zijn de kandidaatlanden voor de organisatie van de eindronde om de wereldtitel voetbal in het jaar 2002. Dat heeft de wereldbond FIFA bekendgemaakt.

NRC,

  • de Wereldvoetbalorganisatie FIFA

De wereldvoetbalorganisatie FIFA wil, na de positieve ervaringen tijdens het WK, dat de aangesloten landen de drie-punten-regel overnemen.

Meppeler Courant,

Aanvaarding van de antidopingcode in deze vorm kan uitgelegd worden als een tegemoetkoming aan de bezwaren van de wereldvoetbalorganisatie FIFA en de internationale wielerfederatie UCI, de twee grootste tegenstanders.

NRC,

  • de Wereldvoetbalunie FIFA

De scheidsrechterskommissie van de wereldvoetbalunie Fifa schrapte de Zwitserse leidsman Kurt Röthlisberger gedurende drie maanden voor het fluiten van internationale wedstrijden.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • (de) FIFA en UEFA
  • (de) UEFA en (de) FIFA

OM wordt naar de tweede divisie gedegradeerd. Daarvoor was eerst nodig dat FIFA en UEFA OM uitsloten van ieder denkbaar bekertoernooi voor het seizoen '93-'94. Eind juni 1993 is het drama in volle omvang zichtbaar. Olympique Marseille heeft intussen de Europese beker voor landskampioenen gewonnen en dreigt op het hoogtepunt van zijn roem van de rotsen te worden geduwd.

NRC,

Aanvankelijk had Bergkamp gistermorgen samen met de andere geselecteerde spelers in het trainingskamp moeten verschijnen. Hij bleef echter evenals clubgenoot Wim Jonk en Aron Winter van Lazio Roma weg omdat hun Italiaanse clubs de Nederlanders wilden opstellen in de competitieduels van morgen. Dat zou tegen de reglementen van de UEFA en FIFA zijn.

NRC,

De Fifa en de Uefa maken al maanden ruzie. Die is vooral ontstaan door de intentie van Uefa-voorzitter Johansson om de struktuur van het voetbal te veranderen.

De Standaard,

De Fifa en de Uefa hebben de mond vol van fair-play.

De Standaard,

De eigenschappen van de nieuwe mat zijn zo positief dat de FIFA en de UEFA overwegen kunstgras toe te staan op WK- en EK-niveau.

http://www.knvb.nl/knvb1/yearlyreport20002001/yearlyreport1.sps,

Zowel de KNVB als de internationale voetbalbonden, UEFA en FIFA, zijn het oneens over de criteria waaraan een wedstrijdveld met kunstgras moet voldoen.

NRC,

De UEFA en FIFA werken al twee maanden aan een kalender waarop negen tot twaalf vaste speeldata komen te staan voor interlands.

NRC,

Zo kreeg de Commissie vooral in de tweede helft van de jaren negentig een reeks zaken te behandelen in verband met profsport en sportfederaties. Die varieerden van het IOC tot de UEFA en de FIFA, en van de organisatoren van het WK voetbal in Frankrijk tot de Formule 1.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

De Uefa en de Fifa kwamen donderdag samen om zich te beraden over het vonnis in het geval-Bosman en om hun leden richtlijnen te geven.

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


FIFA 1.1

(voetbal; sport en recreatie)

naam van een computerspel, game waarmee voetbalwedstrijden gespeeld kunnen worden
Vaak gevolgd door een jaartal dat duidt op de versie van het spel. Met ingang van 2023 is de naam FIFA vervangen door EA Sports FC.

Semagram (extra betekenisinformatie)


FIFA…

is een computerspel; is een spel

      Algemene voorbeelden


      Joehoe, FIFA 14 is aangekondigd! Een heel grote verrassing is dat niet - het zou juist verrassend zijn als Electronic Arts had besloten om FIFA dit jaar maar eens over te slaan [...]. Na de aankondiging van de aankondiging (jaja, het is weer eens zover) weten we echter dat FIFA 14 eind dit jaar zal gaan verschijnen. Middels een persbericht zijn de eerste nieuwe features van de game bekendgemaakt.

      http://www.gameliner.nl/artikelitem/19830/Preview:FIFA-14-een-eerste-analyse/,

      Het zoveelste spel uit de reeks is dan ook zo mooi dat we aan het beeldscherm moesten likken om er zeker van te zijn dat de beelden alleen eyecandy waren. Maar al dat moois kan toch niet verbloemen dat FIFA op een mogelijk belangrijker terrein, namelijk gameplay, niet kan tippen aan de verwachtingen die de graphics creëren.

      Sp!ts,

      De meeste computers of spelconsoles beschikken over zeer geavanceerde geluidschips en de spellen kunnen dan ook begeleid worden door een volledig symfonisch orkest of door de laatste nieuwe hits van Moby, Utah Saints of The Assassins, zoals in Microsoft Fifa 2001.

      http://memling.rug.ac.be/games/gamedesign.html

      We weten ook dat Electronic Arts een ontwikkelaar is die graag zijn spellen voorziet van prachtige plaatjes en FIFA 2001 vormt daarop geen uitzondering.

      Sp!ts,