Fin


Fin 1.0

iemand met de Finse nationaliteit; iemand die behoort tot het Finse volk; iemand die afkomstig is uit Finland; inwoner van Finland
In het meervoud ook in toepassing op het volk. Ook, meestal in het meervoud, in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Fin…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Finland
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Finland; is geboren in Finland
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Finse nationaliteit; is Fins staatsburger
  • [Taal] spreekt Fins en/of Zweeds

Algemene voorbeelden


Een schadeclaim van een Fin die bij een aanrijding is betrokken geweest.

http://odur.let.rug.nl/finoegristiek/

Finland, één van de tegenstanders van het Nederlands elftal in groep E, heeft het EK-kwalificatieduel bij Moldavië verrassend met 2-0 verloren. De Finnen, die op de wereldranglijst 38 plaatsen hoger staan dan de Moldaviërs, moesten na ruim een half uur verder met tien man; oud-Willem II'er Sami Hyypiä kreeg rood nadat hij de doorgebroken Viorel Frunze had neergehaald.

http://nos.nl/artikel/182633-tien-finnen-onderuit-zweden-wint.html,

Finnen drogen dus absoluut niet af, alles verdwijnt zo de kast in. Ze hebben hier een systeem uitgevonden: de kast boven de gootsteen bevat geen schappen maar afdruiprekken.

http://das.afsvlaanderen.be/454.0.html,

Volgens hem komt het wel meer voor dat Finnen in het buitenland minder worden betaald dan kollega's.

De Standaard,

Dat Schumacher uiteindelijk aan het langste eind trok dankte hij aan de 22-jarige Fin Raikkonen die de grootste teleurstelling uit zijn nog prille Formule 1-loopbaan beleefde.

De Telegraaf,

"Ik blijf in ieder geval tot het einde van het seizoen de hoofdcoach", legde Bernard na de winst op de Finnen zelf uit.

NRC,

De gastvrijheid van de Finnen is zo groot dat ik door al hun uitnodigingen pas op de laatste dag aan inspectie van de buiten het museum geplaatste kunstwerken begin.

NRC,

Na drie kwartier leken onze landgenoten bij 19-16 de wedstrijd in handen te nemen, maar uitgerekend die hoop zette de Belgen aan tot geforceerd en overhaast spel. Gevolg was dat de Finnen in break verder uitliepen (23-16) en de Rode Duivels opnieuw een nederlaag incasseerden.

De Standaard,

In 1917, tijdens de val van de tsaar en de communistische revolutie zagen de Finnen hun kans schoon, en riepen ze de onafhankelijkheid uit.

http://www.reisomdewereld.nl/basis/bestem.html