Franeker


Franeker 1.0

iemand die afkomstig is uit Franeker; inwoner van Franeker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Franeker…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Franeker
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Franeker; is geboren in Franeker

    Algemene voorbeelden


    Voor het doden van drie katten legde de rechtbank een Franeker (53) vrijdag zes weken cel op, waarvan drie voorwaardelijk.

    http://www.poezenweide.nl/nieuws/1425.html,

    Woudstra's Foodlink houdt zich sinds 1991 bezig met de import van tientallen Oosterse zoutjes. Die worden verkocht in verpakkingen van onder andere Albert Heijn, Hema en Jack Kleijn. De Rice Cracks is het eerste eigen merk dat door de Franekers zelf in de markt is gezet.

    Dagblad van het Noorden,

    Het verhaal gaat dat inwoners van Franeker in de Middeleeuwen geprobeerd hebben een kerkklok te stelen uit Harlingen. Sindsdien worden de Franekers klokkendieven genoemd.

    http://www.vriendenfraneker.nl/default.aspx?pg=b0005a79-191c-4948-846a-44181d270902

    Dat Grote Pier niet een product van de fantasie is, staat wel vast. Feit is dat hij boer is geweest op Donia state onder Kimswerd. Op 29 januari 1515 werd die boerderij platgebrand – samen met de Kimswerder kerk – door een groep Franekers. Dat zou het beslissende moment in Pier's leven zijn geweest. Friesland stond op dat moment onder het gezag van Georg van Saksen en de Franekers behoorden tot zijn felste aanhangers.

    http://www.11en30.nu/global/nl/Artikel/23

    Franeker 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Franeker
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Franeker…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Terwijl de heren van FTTC 1 herfstvakantie vierden, werkte FTTC 2 zaterdag de zevende ronde in de najaarscompetitie af. Thuis was het Groninger GTTC 3 de tegenstander. Na een stroeve start (1-3) liepen de Franekers uit tot 5-3.

        http://fttcfraneker.wordpress.com/2010/10/,

        Het eerste team van tafeltennisclub FTTC dronk zaterdagavond het verdriet weg van de thuisnederlaag tegen US 3 uit Amsterdam en de daarmee gepaard gaande degradatie uit de derde divisie. Team 2 van de Franekers ontkurkte tegelijkertijd verderop in zuidoost Drenthe te Klazienaveen de champagne en liet de bierdoppen knallen omdat het met nog één wedstrijd te gaan al niet meer in te halen is [...] en het daarmee naar de derde divisie is gepromoveerd!

        http://www.ttnieuws.nl/nieuws/217/Stuivertje_wisselen_voor_FTTC'ers_in_derde_divisie/,

        Franeker 2.0

        van Franeker; uit Franeker; in Franeker; van de Franekers; bij de Franekers

        Algemene voorbeelden


        Dik een jaar geleden had geen Europeaan er nog van gehoord. Inmiddels liggen Rice Cracks in de belangrijkste Nederlandse en Engelse supermarkten. En als het aan het Franeker handelskantoor Foodlink ligt volgt de rest van Europa snel.

        Dagblad van het Noorden,

        Op de tentoonstelling worden de prentvoorbeelden gekoppeld aan het zilver. Verder maakt ook zilver uit Franeker, Stavoren en Sneek deel uit van de expositie. Een mooi voorbeeld hiervan is de Nautilusbokaal vervaardigd door de Franeker meester Okke Jansen.

        http://www.friesmuseum.nl/n/n.htm

        Het is aan Amesius te danken dat een paar reformatiegeschriften van Teellinck van de Franeker theologische faculteit een approbatie ontvingen.

        http://www.ssnr.nl/

        Combinatiemogelijkheden


        met substantief


        • de Franeker universiteit

        Na 1580 mocht alleen de protestantse godsdienst worden beoefend in Friesland en daardoor was er een gebrek aan protestantse predikanten. Het opleiden van deze predikanten was het belangrijkste doel van de Franeker universiteit. Toen de academie in 1585 geopend werd had zij zeven hoogleraren en vier faculteiten.

        http://www.uytland.nl/tips.php?articleID=122

        Feenstra, R., Bibliografie van hoogleraren in de rechten aan de Franeker Universiteit tot 1811. Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Amsterdam en de Fryske Akademy Leeuwarden/Ljouwert 2003.

        http://www.fa.knaw.nl/fa/uitgaven/uitgaven/inhoud-publicaties-in-het-nederlands/geschiedenis-en-heemkunde/bibliografie-van-hoogleraren-in-de-rechten-aan-de-franeker-universiteit-tot-1811/view?set_language=nl

        Het mengsel van humanistische en calvinistische elementen en de samenwerking van de kerkelijke en politieke elite verleende het ideaal dat aan de oprichting van de Franeker universiteit ten grondslag lag zijn kracht.

        NRC,

        ( Steeds gevolgd door een eigennaam, al dan niet in combinatie met informatie over de tak van wetenschap.)
        • de Franeker hoogleraar

        De Franeker hoogleraar Grieks Everwinus Wassenbergh stimuleerde een aantal van zijn studenten tot bestudering van hun moedertaal.

        http://www.flmd.nl/nederl.htm#algemeen

        Tot deze vriendenkring behoorden de Franeker hoogleraar in de godgeleerdheid Meinardus Schotanus en de predikanten Rippertus Sixtus [...] en Philippus Koeler.

        http://www.ssnr.nl/

        Verder zag ze zich ondersteund door de nodige lofbetuigingen in het voorwerk van de bundel van vooraanstaande mannen, onder wie de Friese dichter Adriaan Tymens, de Franeker hoogleraar Nicolaas Blanckaert en de Groninger hoogleraar Johannes Mensinga.

        http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/Brongersma,

        Eén van de suggesties was om bij de vaststelling van de hoogte van de heffing, de gezinsgrootte mede in aanmerking te nemen. Dit idee was afkomstig van de Franeker hoogleraar N. Ypey.

        http://www.erfskipterpdoarpen.nl/documents/Nederlands/Quotisatie.html