Ghanees


Ghanees 1.0

van Ghana; uit Ghana; in Ghana; van de Ghanezen; bij de Ghanezen

Algemene voorbeelden


Niet alle onderdelen van het plan dat de Ghanese secretaris-generaal voorstelde, waren gisteren al bekend.

De Standaard,

Op tentoonstellingen bewonderen we bont beschilderde Ghanese doodskisten alsof het museumstukken zijn.

http://www.memento-gedenkbeelden.nl/inleiding.html

Hoe gewassen te ontwikkelen die met minder water toe kunnen? Dat maakt de prins vandaag bekend op een conferentie over waterbeheer in de Ghanese hoofdstad Accra.

De Telegraaf,

Hoewel het Engels nog steeds de belangrijkste taal is, komen er steeds meer andere talen op het net. Sterker nog, er is geen medium waarop zoveel verschillende talen gehoord en gelezen kunnen worden: van humoristische verhaaltjes in het Limburgs tot en met volksliedjes in de Ghanese taal Dagaare.

http://www.vanoostendorp.nl/computers/en.taal/h9.html,

De vrouwen die uit Brussel kwamen waren meestal van Zaïrese herkomst en waren veelal getrouwd met een Belg; uit Antwerpen kwamen dan vooral Nigeriaanse en Ghanese vrouwen.

http://www.antiracisme.be/nl/rapporten/mensenhandel/1998/menshan6.pdf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Ghanees 2.0

iemand met de Ghanese nationaliteit; iemand die behoort tot het Ghanese volk; iemand die afkomstig is uit Ghana; inwoner van Ghana
In het meervoud ook in toepassing op het volk. Ook, meestal in het meervoud, in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Ghanees…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Ghana
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Ghana; is geboren in Ghana
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Ghanese nationaliteit; is Ghanees staatsburger
  • [Taal] spreekt Engels of een van de vele inheemse talen, waaronder het Twi

Algemene voorbeelden


Na de beslissing vrijdagavond van de VN-Veiligheidsraad staat het zo goed als vast dat de 58-jarige Ghanees Kofi Annan de nieuwe secretaris-generaal wordt van de Verenigde Naties.

De Standaard,

In de tweede helft maakten de Ghanezen de klassieke fout tegen een tiental: ze liepen te veel met de bal, hielden het veld zelden breed en schoten van ver in plaats van te combineren.

http://nos.nl/wk2010/artikel/165860-australie-en-ghana-in-balans.html,

Ghanezen geloven over het algemeen niet in bovennatuurlijke krachten, verder herbergt het land het grootste percentage aan christenen in heel West-Afrika.

http://www.reisomdewereld.nl/basis/bestem.html

Ghana heeft ten koste van de Verenigde Staten de kwartfinale van het WK bereikt. Na de reguliere speeltijd van 90 minuten was de stand 1-1. Asamoah Gyan maakte snel in de verlenging de beslissende goal voor de Ghanezen.

http://www.ek-wk.nl/nieuws/Ghana-na-verlenging-naar-kwartfinale/746,

De Ghanezen en de Surinamers, in de Bijlmer nogal van elkaar gescheiden levend, hebben muzikaal meer gemeen dan ze misschien zelf voor lief houden.

NRC,

Opperwachtmeester C. Schalkoort van de Koninklijke Marechaussee, die regelmatig 'illegale' Ghanezen van Schiphol terug naar Afrika escorteert.

NRC,