Griekse


Griekse 1.0

vrouw met de Griekse nationaliteit; vrouw die behoort tot het Griekse volk; vrouw die afkomstig is uit Griekenland; inwoonster van Griekenland

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Griekse…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Hoofdsemagram: Griek


    Algemene voorbeelden


    'In weinig landen hadden de verkiezingen zo een urgent karakter als in Griekenland. We stemmen met ons leven vandaag. We moeten de regen aan nieuwe lasten en de plundering die we dagelijks ondervinden een halt toeroepen', zei een Griekse die zojuist haar stem had uitgebracht in de Atheense wijk Peristeri.

    https://fd.nl/economie-politiek/33173/pak-slaag-in-europa-voor-premier-griekenland,

    Voor het vijfde jaar staat het Welzorg International Wheelchair Tournament op het programma, een internationaal rolstoeltennistoernooi uit de ITF Futures Series [...]. Arantxa Rus is de hoogst geplaatste in het vrouwentoernooi, maar op de datum van inschrijving was dat nog Valentini Grammatikopoulou. De Griekse is deze week echter 35 plaatsen gezakt naar 198. Rus staat 156ste.

    http://www.knltb.nl/nieuws/2017/06/rolstoeltennissers-voor-de-vijfde-keer-van-de-partij-op-challenger-zeeland/,

    Het gebied rond Paleros is erg afwisselend, er zijn bergen en vlaktes, meren en bossen [...]. In het stadje is er een jachthaven en op het centrale plein daar waar allerlei restaurants, bars en cafetaria's zijn, is het vooral in de zomer erg gezellig. Erg populair is de taverna van mevrouw Anna, een Griekse die in Australië heeft gewoond en nu de taverne, samen met haar kinderen en kleinkinderen runt.

    https://www.grieksegids.nl/centraal-griekenland/paleros.php

    'Look,' juichte de Griekse nadat ze me met haar elleboog had aangestoten. 'Look, Greece!'

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    De ene vrouw, Melina, een Griekse, was verantwoordelijk voor de noten uit de hele wereld, terwijl de andere vrouw, Sabine uit Saksen, de paddestoelen op de kop tikte.

    Russendisco, Wladimir Kaminer,

    De Nederlandse waterpolosters hebben hun derde wedstrijd in de World League gewonnen. Griekenland werd in Nijverdal met 10-9 (4-2,3-3,1-3,2-1) verslagen [...]. De aanval beet de tanden in het derde kwart stuk op de stugge defensie van de Grieksen, die op 8-8 kwamen.

    http://www.vanafdezijlijn.nl/nederland-verslaat-griekenland-sleeking-maakt-debuut-en-joustra-scoort/,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    Hij maakte een grote comeback met zijn film-noir Rififi waarmee hij diverse prijzen won. Hij huwde later met de Griekse Melina Mercouri.

    Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

    De in Brussel geboren Griekse Ismini Giannakis vertolkte met haar mooi gekleurde sopraan de solopartij.

    De Standaard,

    De Franse film "Un Héros Très Discret" van Jacques Audiared kreeg een Zilveren Korenaar. De Griekse Amalia Moutossi werd beste actrice voor haar rol in "Een Druppel in de Oceaan" en Max von Sydow werd om zijn rol in "Hamsun" in de bloemen gezet.

    De Standaard,

    De Griekse Ismini Giannakis (Lady Billows) heeft temperament en vocale mogelijkheden, maar de stem klonk soms erg scherp.

    De Standaard,

    Op zaterdag zingt eerst de Ierse zangeres Noirin Ni Rian, een goed bewaard geheim uit de Keltische muziek, want het is haar eerste Belgische concert. Daarna een van de absolute toppers uit de geschiedenis van het festival: de Griekse Nena Venetsanou.

    De Standaard,

    Griekse 2.0

    (weinig gebruikt)

    vrouw die behoort tot het Griekse volk in de klassieke oudheid; inwoonster van het oude Griekenland

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Griekse…

    is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Hoofdsemagram: Griek


      Algemene voorbeelden


      'Volgende dia graag. Kijk, voor een Griekse heeft Iphigeneia altijd een opvallend blanke huid, dikwijls zelfs goudblonde haren en blauwe ogen. Zij is de onschuld en die heeft nu eenmaal blonde haren. En ze draagt een witte jurk.'

      Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,