Hemelvaartsdag


Hemelvaartsdag 1.0

de dag waarop in de kerkelijke kalender wordt gevierd dat Christus, na zijn opstanding uit de dood met Pasen, 40 dagen later opvoer naar God, zijn vader, in de hemel, en die in de meeste landen steeds op een donderdag valt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hemelvaartsdag…

is een feestdag; is een dag; is een periode

  • [Deel] is een deel van de kerkelijke kalender en is ook een algemeen erkende feestdag in de burgerlijke kalender
  • [Tijd] valt in de meeste landen steeds op donderdag, 40 dagen na Pasen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat in christelijke kringen gepaard met een kerkdienst
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] herdenkt dat Christus, nadat hij na zijn kruisiging uit de dood was opgestaan op Pasen, 40 dagen later opvoer naar God, zijn vader, in de hemel

Algemene voorbeelden


Hemelvaartsdag. Voor christenen is deze dag meer dan alleen maar een welkome vakantiedag midden in de week. Het is 40 dagen na Pasen en omdat Pasen altijd op een zondag valt betekent dit dat Hemelvaartsdag altijd op een donderdag valt. Maar het betekent ook dat de datum altijd anders is, omdat ook de datum van Pasen ieder jaar anders is. Maar er is nog meer dat een christen op deze dag wil vieren. Het is de 40ste dag na Pasen. Met Pasen is Jezus Christus, Zoon van God, verrezen uit de doden. Hij leeft, is niet meer dood. Vervolgens verschijnt Hij vaak aan zijn leerlingen […]. En dan komt het moment dat Jezus definitief naar Zijn Vader in de Hemel gaat. Niet langer verschijnt Hij aan zijn leerlingen.

http://www.pinksterfeest.nl/

Hemelvaartsdag valt elk jaar op een andere datum, dit komt aangezien Hemelsvaartsdag altijd 40 dagen na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren moet vallen. Om religieuze redenen moet Hemelvaartsdag altijd op een donderdag vallen in Nederland. Er zijn echter ook landen die Hemelvaartsdag op de zondag voor Pinksteren vieren.

http://www.pinksteren.net/hemelvaartsdag2013/#more-85,

Hemelvaartsdag zal voortaan in Italië niet meer op de 40ste dag na Pasen, een donderdag, gevierd worden. De 7de zondag na Pasen wordt de nieuwe Hemelvaartsdag en daarmee zijn de Italianen weer een vrije dag armer. De nieuwe Hemelvaartsdag werd officieel bekendgemaakt door de Italiaanse bisschoppenconferentie.

http://www.digibron.nl/search/detail/012ea1ee2188aeb506fa9591/hemelvaartsdag-op-zondag,

Het aantal met vlaggetjes zwaaiende Polen was hoe dan ook indrukwekkend. In weinig andere Europese landen zullen zeventigduizend gelovigen op een gewone werkdag, wat Hemelvaartsdag is in Polen, de straat op gaan om een buitenlandse paus te verwelkomen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/770105/2006/05/26/Paus-slaagt-erin-harten-Polen-te-winnen.dhtml,

Nederland kent de volgende feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en kerstmis [...]. Hemelvaartsdag is altijd een donderdag. Hemelvaartsdag valt de komende jaren op de volgende data: 2014: 29 mei; 2015: 14 mei; 2016: 5 mei.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties/vraag-en-antwoord/welke-feestdagen-kent-nederland-en-wanneer-worden-ze-gevierd.html,

Een jaar telt tien wettelijke feestdagen: 1 januari, paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag, pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november en 25 december.

http://www.federgon.be/nl/publications/docs/guidenl.pdf

De organisatie van de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis, die tot drie jaar terug altijd in Amsterdam plaatshadden, is opnieuw in handen van de werkgroep die de voorgaande jaren op voortreffelijke wijze het grootscheepse waterevenement in Zwartsluis in goede banen leidde. Wederom zijn de Hemelvaartsdag en de daarop volgende vrijdag en zaterdag als data geprikt.

Meppeler Courant,

Alle mogelijke varianten zijn over tafel gegaan, maar zonder resultaat. Vandaar dat besloten werd de gesprekken vandaag voort te zetten. Hemelvaartsdag kon dan worden gebruikt voor informeel beraad.

NRC,