ICBC


ICBC 1.0

afbeelding

(Publiek domein)

(neologisme, banken [instellingen en organisaties])

(Engels) Industrial and Commerical Bank of China, de grootste bank van China en gemeten naar marktkapitalisatie (beurswaarde) de grootste bank ter wereld
Opgericht in 2004.

Semagram


De ICBC…

is een bank; is een bedrijf; is een organisatie

 • [Herkomst of oorsprong] is een Chinese bank
 • [Tijd] is opgericht in 2004

  Hoofdsemagram: bank


  Algemene voorbeelden


  In China is ICBC een universele bank met achttienduizend filialen, 3,6 miljoen zakelijke klanten en 3,16 miljoen particuliere klanten. De bank, die in 2004 is opgericht door de Chinese staat, ging in 2006 naar de beurs.

  de Volkskrant,

  Met 250 genodigden in het Van Gogh Museum en de topman uit China heeft de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) donderdagavond officieel de opening van haar eerste filiaal in Amsterdam gevierd.

  http://www.fd.nl/artikel/21249233/grootse-opening-eerste-nederlandse-kantoor-china-s-grootste-bank,

  ICBC is 's werelds grootste bank gemeten in beurswaarde en al drie jaar op rij de meest winstgevende ter wereld. De verwachting is dat ICBC over 2010 een winst rapporteert van euro 16,5 mrd. Het is een bank van grote getallen: bijna 400.000 medewerkers, 240 miljoen particuliere en 40 miljoen zakelijke klanten.

  http://www.fd.nl/artikel/21249233/grootse-opening-eerste-nederlandse-kantoor-china-s-grootste-bank,

  De Chinese bank "Industrial & Commercial Bank of China" (ICBC) heeft woensdagavond officieel zijn kantoor in Brussel geopend in aanwezigheid van ontslagnemend premier Yves Leterme. "De aanwezigheid van ICBC in België is een teken van vertrouwen in onze economie", stelt de regeringsleider.

  De Standaard,

  Naast ICBC is ook de Bank of China actief in Europa. Deze bank, die ook aanwezig is in Amsterdam, heeft kantoren in elf Europese steden.

  de Volkskrant,

  Het Chinese ICBC schroeft zijn ambities in Nederland en Europa gevoelig op. De megabank wil handel tussen Chinese bedrijven en Europa financieren en zo een brug slaan tussen de twee continenten.

  http://www.mt.nl/1/27449/home/chinese-megabank-icbc-naar-nederland.html,

  ICBC, de grootste bank ter wereld gemeten naar marktwaarde, boekte in 2008 een nettowinst van bijna 111 miljard yuan (12 miljard euro), tegenover 81,5 miljard yuan een jaar eerder. De marktwaarde van ICBC bedraagt ruim 178 miljard dollar (132 miljard euro).

  De Telegraaf,

  Chinese beleggers omarmden vrijdag de beursgang van de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). De bank heeft zijn langverwachte noteringen aan de beurzen van Hongkong en Shanghai gekregen en haalde 21,9 miljard dollar (17,3 miljard euro) op.

  de Volkskrant,

  De Hongkongse afdeling van de Chinese bankgroep Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) betaalt 222 miljoen euro, voor de overname van de meeste van Fortis' bankactiviteiten in Hongkong. Dat heeft Fortis op nieuwjaarsdag bekendgemaakt in Hongkong.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • ICBC-aandeel
  • ICBC-bankier
  • ICBC-bestuursvoorzitter
  • ICBC-filiaal
  • ICBC-kantoor
  • ICBC-rekening
  • ICBC-topman
  • ICBC-vestiging
  • ICBC-voorzitter

  Etymologie


  Aard herkomstleenwoord
  Vroegste datering2004
  BrontaalEngels
  Vorm in brontaalICBC
  Betekenis in brontaalidem
  Datering in brontaal2004