ICT-coördinator


ICT-coördinator 1.0

(onderwijs en opvoeding; ICT)

iemand die, al dan niet voor zijn beroep, tot taak heeft het beleid ten aanzien van de informatie- en communicatietechnologie (ICT) te coördineren, vooral op een school, maar ook wel in een bedrijf of op een universiteit

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ICT-coördinator…

is een coördinator; is een persoon

  • [Functie] coördineert bet beleid ten aanzien van de informatie- en communicatietechnologie, op een school, op een universiteit of in een bedrijf
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een coördinator in de ICT-sector

    Hoofdsemagram: coördinator


    Algemene voorbeelden


    Deze checklist is een vrijblijvend hulpmiddel om na te gaan of in het schoolbeleid en qua infrastructuur aan de basisvereisten voor veilig ICT-gebruik is voldaan. Laat ze invullen door de ICT-verantwoordelijke of ICT-coördinator. Met de checklist kan nagegaan worden waar eventuele zwakke plekken zitten inzake de veiligheidsaspecten van het ICT-beleid op school.

    http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

    Nog te veel studenten zijn onvoldoende computervaardig. Ze kunnen wel een e-mail versturen, maar vinden hem achteraf niet terug. Binnen alle opleidingen lopen ICT-coördinatoren rond. Die organiseren computercursussen voor eerstejaars en laten ze geven door informaticafreaks uit hogere jaren, die hen verder begeleiden.

    http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=7949

    Rond 1995 verschenen de eerste 'ICT-coördinatoren' op het toneel. Niet alleen in het voortgezet, maar ook in het basisonderwijs, waar ze activiteitencoördinator worden genoemd. Het waren in het algemeen goedbedoelende hobbyïsten, die op tal van terreinen kennis te kort kwamen. Om in dit manco te voorzien startten de Limburgse pabo's en de lerarenopleiding van Fontys Hogescholen parttime opleidingen voor ICT-coördinatoren.

    De Limburger,

    Om de site aantrekkelijk en actueel te houden, worden er regelmatig foto's van activiteiten van kinderen op geplaatst. Als u hier bezwaar tegen heeft, dan verzoeken wij u dit door te geven aan de ICT-coördinator.

    http://www.jvanstolbergschool.org/index2.htm

    Naast de aanschaf van de nodige computers en de software wordt dit geld besteed aan scholing van zogenaamde ICT-coördinatoren en docenten.

    http://www.melcol.nl/algemeen/schoolgids/Sg2000.doc

    De overdracht van ICT-kennis en vaardigheden verloopt binnen de scholen grotendeels via de ICT-coördinator en informele contacten tussen leraren.

    http://www.ictonderwijs.nl/,

    Omdat er geen waterdichte bescherming bestaat tegen virussen moet de ICT-coördinator er over waken dat de leraars back-ups maken van de belangrijke bestanden.

    http: //www.ond.vlaanderen. be/ict/veilig ict/Veilig Internet Tips. pdf,

    De directie kan informeren bij de ICT-coördinator of spam een probleem vormt op school.

    http: //www.ond.vlaanderen. be/ict/veilig ict/Veilig Internet Tips. pdf,

    Op een ENIS-school werd voor de aanschaf van software ook nog eens overleg gepleegd met de ICT-coördinator.

    http://www.ond.vlaanderen.be/ict/ictbrochuredec2000/ictbrochure35-37.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gediplomeerde ICT-coördinatoren

    Limburg krijgt zijn eerste twintig gediplomeerde ICT-coördinatoren voor het voortgezet onderwijs. Zij moeten ervoor gaan zorgen dat informatie- en communicatietechnieken (ICT) binnen het Limburgse onderwijs nog steviger verankerd wordt.

    De Limburger,

    De twintig sluiten 6 juni op het Brandenberg College in Schaesberg een tweejarige post-hbo opleiding af. De opleiding wordt geïnitieerd door het ministerie van Onderwijs. In andere provincies zijn al tientallen gediplomeerde ICT-coördinatoren actief.

    De Limburger,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: onder

    • een ICT-coördinator op een universiteit
    • ICT-coördinatoren op scholen

    De 41-jarige H.V., in het dagelijks leven ICT-coördinator op de Technische Universiteit Eindhoven, behoort inmiddels tot de oudere garde van de Aubel Band.

    http://web.inter.nl.net/users/J.H.M.Verbiesen/aubel.html

    Dit kwaliteitsverschil is van dien aard dat het de ICT-coördinatoren op scholen met een aanzienlijk computerpark ettelijke uren tijd per week aan onderhouds- en reparatietijd kan besparen.

    http://people.mech.kuleuven.ac.be/~bruyninc/ictvisie.html,

    Voorzetsel: van

    • ICT-coördinatoren van scholen

    RDNet werkt met de ICT-consultant van schoolbegeleidingsdienst BGS aan de invulling van een onderwijsplein op RDNet. In november zijn de besturen, directies en ICT-coördinatoren van de scholen tijdens zes regionale bijeenkomsten voorgelicht.

    Reformatorisch Dagblad,

    in voorzetselgroep


    • een opleiding tot ICT-coördinator
    • de taak van de ICT-coördinator

    Vier personeelsleden hebben een post-hbo opleiding tot ICT-coördinator gevolgd en 50 docenten kregen scholing in het kader van het project 'aantrekkelijk technisch beroepsonderwijs'.

    http://www.albeda.nl/algemeen/info/kwaliteitsverslag/kv_frame.html,

    Door geïnteresseerde leerlingen bij het netwerkbeheer te betrekken kan de taak van de ICT-coördinator eventueel verlicht worden en kan men voorkomen dat deze whizzkids zelf eens het netwerk gaan "testen".

    http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

    met eigennaam


    Het idee van het gsm-college komt van het onderwijsbestuur van de rechtenfaculteit, waarin zowel docenten als studenten zitting hebben, en ICT-coördinator Tomas Oudejans.

    de Volkskrant,

    "Het begrip informatica deed in 1983 zijn intrede in de cursus Bibliotheekwezen, o.m. in het vak documentaire informatie waar de cursist online gegevens kon raadplegen op informatiedragers die nu als informatica-archeologie worden bestempeld", vertelt ICT-coördinator Karel Vannueten.

    http://www2.cipal.be/cipal/nieuws/muni/2001/nov-dec%202001.pdf,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een netwerkbeheerder of ICT-coördinator
    • de ICT-coördinator of netwerkbeheerder

    Omdat internet ook een netwerk is, laat Windows de mogelijkheid aan computers buiten het netwerk (op het internet dus) om de schijven en printers van het netwerk te gebruiken. De netwerkbeheerder of ICT-coördinator dient de instellingen van het netwerk dan ook zo aan te passen dat het delen tot een minimum beperkt is.

    http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

    Je kan ervoor zorgen dat het telefoonnummer van de ICT-coördinator of de netwerkbeheerder van de school in de computerklas ligt zodat die meteen kan opgebeld worden als de virusscan beet heeft.

    http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,