Indonesiër/indonesiër


Indonesiër 1.0

iemand met de Indonesische nationaliteit; iemand die behoort tot het Indonesische volk; iemand die afkomstig is uit Indonesië; inwoner van Indonesië

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Indonesiër…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Indonesië
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Indonesië; is geboren in Indonesië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Indonesische nationaliteit, is Indonesisch staatsburger
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is meestal moslim; heeft soms nog gebruiken van de oude animistische religies behouden

Algemene voorbeelden


Als Pronk nu, tot veler verontwaardiging, de toenmalige regering verantwoordelijk stelt voor het debâcle en knalhard zegt dat 6000 Nederlandse jongens voor niets zijn gesneuveld (om van circa 100.000 Indonesiërs te zwijgen), dan verkondigt hij alleen maar een evidente waarheid en zegt niets anders dan wat we, uitgebreider en in het voorzichtige en genuanceerde vocabulaire van historici, al lang hebben kunnen lezen.

NRC,

Een regeringswoordvoerder noemde de relaties tussen moslims en christenen "uitstekend". Moslims vertegenwoordigen 85 procent van de zowat 200 miljoen Indonesiërs; de christenen 10 procent. Officieel bevordert Indonesië godsdienstige verdraagzaamheid. Naast de islam, het protestantisme en het katholicisme worden ook het hindoeïsme en het boeddhisme officieel erkend.

De Standaard,

Ongeveer honderd mensen, onder wie verscheidene Indonesiërs, hielden begin deze maand bij Soeharto's bezoek aan enkele Duitse steden betogingen waarin ze schendingen van de rechten van de mens in Indonesië - met name in Oost-Timor - aan de kaak stelden en Soeharto voor een "massamoordenaar" uitmaakten.

NRC,

indonesiër 2.0

restaurant dat gespecialiseerd is in de Indonesische keuken; Indonesisch restaurant

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een indonesiër…

is een restaurant

  • [Herkomst of oorsprong] brengt gerechten waarin behalve de inheemse ook Chinese invloeden verwerkt zijn
  • [Product of vrucht] serveert Indonesische gerechten zoals nasi goreng, bami goreng, nasi rames, nasi koenig, nasi puti, gado-gado, sambal goreng, rendang en sajoer lodeh

    Algemene voorbeelden


    We hadden stiekem gehoopt dat Blauw ook in de keuken meer vernieuwing zou brengen. Dat neemt niet weg dat het hier plezierig eten is. Blauw voegt toch wat toe aan de traditionele Indonesiër. Intussen blijven we uitkijken naar de dag dat een Indonesisch restaurant de nouvelle cuisine ontdekt.

    http://www.volkskrantreizen.nl/redactie/mac_van_dinther/artikel24896/restaurant_blauw_utrecht

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • bij de indonesiër

    Ik heb sinds de kerstdagen tot en met vandaag 5x bij de Japanner geweest, heb besteld: sushi, sashimi en miso-soep; bij de Thai 1x geweest, heb besteld: som tam met kleefrijst (Khao Niauw); bij de Indonesier 2x geweest, heb besteld: saté ayam, saoto ayam, nasi tumpeng; bij de Vietnamees 3x geweest, heb besteld: Pho ga, Cha gio.

    http://www.gay.nl/thread/37923/570/Asians