Maleisiër


Maleisiër 1.0

iemand met de Maleische nationaliteit; iemand die behoort tot het Maleisische volk; iemand die afkomstig is uit Maleisië; inwoner van Maleisië
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Maleisiër…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Maleisië
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Maleisië; is geboren in Maleisië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Maleisische nationaliteit; is Maleisisch staatsburger

    Algemene voorbeelden


    Recentelijk veroorzaakten de stokslagen die de Amerikaanse tiener Michael Fay wegens vandalisme kreeg opgelegd, en de ophanging van de Nederlandse zakenman Johannes van Damme wegens drugsmokkel internationaal veel ophef. In Singapore werden vanochtend eveneens twee Thais en een Maleisiër opgehangen, in hun geval wegens handel in verdovende middelen.

    NRC,

    Sinds het eind van de jaren tachtig groeit de economie van Maleisië jaarlijks met ruim acht procent. En het is de verwachting dat het voorlopig in hetzelfde tempo doorgaat. Het inkomen per hoofd van de bevolking is sterk gestegen en bedroeg eind vorig jaar 3.660 dollar. Het eind van de inkomensgroei is nog lang niet in zicht. Als alles volgens plan verloopt, verdient een Maleisiër over 25 jaar een jaarsalaris van gemiddeld 16.000 dollar.

    NRC,

    Zo'n 5 % van de Maleise bevolking lijkt Indiër te zijn. Ook dit zijn Maleisiërs, maar hun voorouders komen uit India. Meestal uit de zuidelijke staat Tamil Nadu.

    http://www.home.zonnet.nl/rene_maassen/malvocnl.html,

    Een Maleisiër die in zijn slaap door zijn vrouw was ontmand, zegt dat het een ongelukje was. Hassan Abdullah vertelde aan het persagentschap Bernama dat zijn vrouw een nachtmerrie had, waarin ze hem probeerde te wurgen.

    De Standaard,

    "Geen enkele Maleisiër zit met zijn rug gedraaid naar de hoek van een kast. Zij beweren dat zoiets ongeluk brengt..."

    De Standaard,

    Iets meer dan de helft van de twintig miljoen Maleisiërs is moslim.

    De Standaard,

    Het gebrek aan goed georganiseerd, toegankelijk en goedkoop openbaar vervoer is misschien wel de belangrijkste reden waarom meer en meer Maleisiërs een beroep doen op privé-transport.

    http://oud.refdag.nl/bui/010920bui06.html,

    Toen de Britse regering in 1981 besloot om buitenlandse studenten (onder wie veel Maleisiërs) collegegeld te laten betalen, werd de regering in Kuala Lumpur daarover zo boos dat zij besloot tot een boycot tegen de Britten.

    NRC,

    Van de bijna 20 miljoen Maleisiërs behoren iets minder dan 8 miljoen tot het arbeidspotentieel.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    De Maleisiër Azlan Ismail springt, 266 meter boven de begane grond, van een van de Petronas tweelingtorens in Kuala Lumpur.

    De Telegraaf,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • Maleisiërs en Chinezen
    • Maleisiërs, Chinezen, Indiërs en immigranten
    • Maleisiërs en Polynesiërs
    • Fijiërs, Indiërs, Polynesiërs en Maleisiërs

    De voorstemmers van de naamsverandering vinden echter dat de eilandrepubliek weer op haar historische Griekse waarden moet terugvallen. Ze belichamen een reactie op een mentaliteit die men bij velen op het eiland en daarbuiten terugvindt, en die er vanuit gaat dat Cyprus eigenlijk een Levantijnse vestiging is, een soort Singapore in de Middellandse Zee. Zoals deze laatste stad, bewoond door Maleisiërs en Chinezen, haar gang gaat zonder zich veel aan te trekken van de staten Maleisië en China, zo zou Cyprus zijn 'moederlanden' Griekenland en Turkije maar liever moeten vergeten, aldus deze 'neo-Cyprioten' die hun mening gewoonlijk liever aan de bars spuien dan in de media.

    NRC,

    In Maleisië zijn vier grote bevolkingsgroepen: Maleisiërs, Chinezen, Indiërs en immigranten.

    https://wikikids.nl/Maleisi%C3%AB,

    Ik struikelde bijna over één van de touwen van de vele bangka's, smalle bootjes met aan weerszijden een vlotter zodat je niet kon omkiepen. Christer had me verteld dat de Maleisiërs en de Polynesiërs al meer dan tweeduizend jaar dat soort bootjes gebruikten.

    De antropoloog die geen mensen wilde bestuderen, Peter Mondalo Diaz,

    De bevolking van Fiji bestaan vooral uit Fijiërs, Indiërs, Polynesiërs en Maleisiërs.

    https://www.radionetherlands.nl/waar-ligt-fiji/

    Maleisiër 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een team, sportclub, vereniging of andere groep uit Maleisië
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Maleisiër…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        De afgelopen dagen, met een record aantal betalende toeschouwers in de Bossche Maaspoort, kwam het grootste badmintonspektakel uit Azië en Scandinavië. De Indonesiërs wonnen twee finales; de Maleisiërs, Denen en Zweden elk één.

        NRC,

        De mannen van België hebben maandagavond in het GreenFields Stadion hun tweede overwinning gepakt tegen Maleisië. In een attractieve eerste helft kon de nummer dertien van de wereld lang bijblijven, maar in de tweede helft overklaste België de Maleisiërs en werd het 6-2.

        https://www.omroepwest.nl/nieuws/2573638/Belgie-neemt-in-tweede-helft-afstand-van-Maleisie,

        Badmintonners Jacco Arends en Selena Piek zijn in de tweede ronde van het gemengd dubbel uitgeschakeld op de WK in de Chinese stad Nanjing. Het Nederlandse koppel boog voor het als zevende geplaatste Maleisische duo Soon Huat Goh en Shevon Jemie Lai. Na ruim een half uur spelen was de stand 21-13 21-17 in het voordeel van de Maleisiërs.

        https://www.rtlnieuws.nl/sport/algemeen/arends-en-piek-klaar-in-gemengd-dubbel,