NAVO-topman


NAVO-topman 1.0

topman van de NAVO

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een NAVO-topman…

is een topman; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in dienst van de NAVO

    Hoofdsemagram: topman


    Algemene voorbeelden


    De NAVO-topman moest een reis naar Turkije en Griekenland afzeggen, wat speculaties voedde dat hij zijn aftocht voorbereidde.

    NRC,

    Een NAVO-topman kan zich zelfs niet de geringste verdenking permitteren, was de redenering.

    NRC,

    De vorig jaar aangetreden paarse regering besefte dat ook dat zij zeer behoedzaam te werk moest gaan om de benoeming van Lubbers als Navo-topman binnen te halen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een potentiële NAVO-topman

    Belangrijkste gespreksonderwerpen zijn de toekomst van de Navo en de verhouding tussen Europa en de Verenigde Staten [...]. De beslissing over de nieuwe sekretaris-generaal zal in Washington vallen [...]. In de regel schaart Washington zich achter de kandidaat die in Europa het meeste vertrouwen geniet. Voorwaarde voor de Amerikanen is dat de potentiële Navo-topman in voldoende mate "transatlantisch" denkt.

    De Standaard,

    met eigennaam


    De verleiding is groot om nieuwe scheidslijnen langs oude religieuze grenzen te trekken, zoals bleek uit de parallel die NAVO-topman Claes trok tussen het communisme en het islamisme.

    NRC,

    Zelfs de doorgewinterde NAVO-topman Manfred Wörner ziet er tegenop. Morgen en overmorgen moet hij in Athene na afloop van de NAVO-Raad van ministers voor de pers verschijnen en "doen alsof alles in orde is" - wetend, zoals hij vorige week privé heeft gezegd, "dat het publiek weet dat het niet zo is, en ik weet dat het niet zo is". Het Westen weet zich politiek noch militair raad met de Bosnië-crisis.

    NRC,

    Navo-topman Solana bezoekt Oost-Europees wespennest. Secretaris-generaal Javier Solana van de Navo is gisteren vertrokken voor een rondreis van drie weken langs twaalf landen in Midden- en Oost-Europa.

    De Standaard,

    De Belgische Agusta-affaire heeft gisteren een nieuwe wending genomen met de arrestatie van Johan Delanghe, de voormalige kabinetschef van NAVO-topman Willy Claes.

    NRC,