Newfoundlander/newfoundlander


Newfoundlander 1.0

iemand uit Newfoundland; inwoner van Newfoundland

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Newfoundlander…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Newfoundland
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Newfoundland; is geboren in Newfoundland

    Algemene voorbeelden


    De Newfoundlanders zijn kwaad omdat hun bestaansgrond, de vis, pal in hun voortuin dreigt uit te sterven. De schaarste heeft geleid tot een moratorium op alle visvangst in de 200-mijlszone voor de Canadese kust.

    NRC,

    Enkele tienduizenden Newfoundlandse vissers bijten op een houtje en krijgen een uitkering van de federale overheid. "Vervolgens komen de Spanjaarden en Portugezen en die vangen doodleuk elk visje wat zich maar buiten die 200-mijlszone waagt", zegt John Cahill, een Newfoundlander in hart en nieren en leraar op een HTS.

    NRC,

    Het steekt de Newfoundlanders dat de Spanjaarden en Portugezen vissen op de rand van de 200-mijlszone, waar de zogeheten 'babykamer' van de heilbot is.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een geboren en getogen Newfoundlander

    Voor Stamp, evenals Murphy een geboren en getogen Newfoundlander, begon de exploitatie van ijsbergen met een ludiek plan om er een op sleeptouw te nemen en als drinkwaterbron naar Saoedi-Arabië te vervoeren.

    NRC,

    newfoundlander 2.0

    afbeelding

    Bron: Pleple2000
    ( CC BY-SA 3.0 )

    grote hond met een dikke, donkerbruine of zwarte vacht die afkomstig is uit Newfoundland in Canada

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een newfoundlander…

    is een hond; is een zoogdier; is een dier

    • [Afmeting] is een groot hondenras
    • [Kleur] heeft een donkerbruine of zwarte vacht
    • [Deel] heeft een dikke vacht
    • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Newfoundland in Canada
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een vriendelijke aard
    • [Waardering] wordt vooral gehouden en gewaardeerd als gezelschapshond

    Algemene voorbeelden


    Zijn newfoundlander zal nooit onopgemerkt een drolletje achterlaten. "Ik heb altijd een kakzak op zak. Het gaat simpel: zak over de drol, dichtschuiven en hup, in de prullenbak!

    De Limburger,

    De Newfoundlander is een vriendelijke reus, een beschermer van de kinderen en het gezin, die goed met andere dieren kan opschieten en een zeer betrouwbare kameraad en bewaker vormt.

    http://www.natuur-wereld.be/natuur/dieren/huisdieren/newfoundlander.php

    Golvend haar met dikke ondervacht vb. Golden retrievers, Berner Sennen, Newfoundlander, ... Bij deze hond vormen zich niet zo snel klitten. Toch is een dagelijkse borstelbeurt geen luxe. Een grove kam verlucht de vacht. Pas op dat de ondervacht blijft zitten. Tijdens de ruiperiode wordt de losgekomen ondervacht verwijderd. Alsook de losse dekharen. Na de beurt hebt u merkbaar minder last van haar in huis.

    http://users.pandora.be/tina/home.htm

    Eugène Verbroeckhoven portretteerde al in 1845 de huisdieren van Leopold I: een newfoundlander, een cocker, een windhondje, een King Charles, een rode papegaai en een aap verbroederen op één "stilleven".

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een grote newfoundlander
    • een zwarte newfoundlander
    • bruine newfoundlanders

    Soms wordt de rust verstoord door de militaire oefeningen. Vorig jaar is in het gebied zelfs een heuse 'beer' gesignaleerd. Medewerkers van Staatsbosbeheer werden op de hoogte gesteld, er werden pootafdrukken gemaakt en er werd koortsachtig gezocht door de Landmacht, die het terrein minutieus uitkamde. De rust keerde pas terug toen bleek dat het om een grote Newfoundlander ging.

    http://www.frieslandwonderland.nl/bedrijven/systeem/template_10.php?pagina=object&klant=frieslandwonderland&plaats=warfstermolen&taal=nederlands&thema=ingezonden

    Als Agnetha even bij de paarden blijft staan, hinniken ze als herkenning [...]. Haar grote zwarte Newfoundlander schuifelt tevreden achter ons aan als we weer naar huis lopen en achter ons het gestamp van de paarden in de stal horen.

    http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:KrK5dFGc7rQJ:www.rodekamer.nl/pdf/ABBA%2520(Hfdst%25201).pdf+%22grote+zwarte+newfoundlander%22&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESjsHOSkCXn1PZOpYwwRWyUEki9dcsTgK9uXAOAngB6aWs0vptF93RvFA0pj5-rP8vF2f5fnD94i_Ya6ILN1NoGfvcpwTA3GrIwS0p0zpceG1b8hJPoM2M4MfeP58riB8x_lLN8H&sig=AHIEtbR0ftBRr8fzgRHwqaf8cF-2uDy-DQ

    April 1993 verhuisden we weer naar Nijmegen om bij Hans te gaan wonen. Hans had twee bruine Newfoundlanders!

    http://www.onzehonden.com/troy.htm

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen