Palestijn


Palestijn 1.0

afbeelding

Bron: Tibor Végh
( CC BY-SA 3.0 )

iemand die behoort tot de Arabische bevolking die woont op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook; iemand die afkomstig is van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook; inwoner van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook; ook in bredere zin: iemand die deel uitmaakt van de Arabische bevolking die stamt uit het vroegere Britse mandaatgebied Palestina en nu deels ook leeft in omliggende landen als Libanon en Jordanië, al dan niet met de status van vluchteling
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Palestijn…

is een persoon

  • [Geheel] behoort tot de Arabische volkeren
  • [Plaats] woont doorgaans op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook of binnen de grenzen van het vroegere Britse mandaatgebied Palestina
  • [Toestand algemeen] leeft als gevolg van de politieke spanningen met Israël vaak op afgesloten grondgebied of als vluchteling in een kamp
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is meestal moslim

Algemene voorbeelden


Voor de gemiddelde Palestijn is beëindiging van de Israëlische bezetting en controle over Palestijns land het doel van het vredesproces.

NRC,

De spanning onder de Palestijnen is echter zo groot dat door het Israëlische leger met een gewelddadige explosie rekening wordt gehouden indien Israël met de bouw van de wijk Har Homa begint.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een gemaskerde Palestijn
  • een gewapende Palestijn
  • een militante Palestijn
  • een radicale Palestijn

Gemaskerde Palestijnen, leden van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas, verbranden een Israëlische vlag na het vrijdaggebed in de stad Rafa in de bezette Gazastrook.

NRC,

De gewapende Palestijnen hadden zich van de auto meester gemaakt nadat ze eerst een aanslag hadden gepleegd in een autobus voor het hoofdkwartier van de nationale politie in Oost-Jeruzalem.

NRC,

Volgens Israëlische bronnen had het leger de bedoeling nog meer te verwoesten omdat militante Palestijnen de voorbije weken regelmatig Joodse nederzettingen in het zuiden van de Gazastrook met granaten zouden hebben bestookt.

www.in.be

Iran en radikale Palestijnen in Syrië zeiden dat de aanslag de macht toont van de tegenstanders van de akkoorden tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganizatie (PLO).

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen