Rh


Rh 1.0

(chemie en mineralogie)

(Latijn) Rodium, symbool van het scheikundig element rodium (met atoomnummer 45)
Rh naar de spelling rhodium, tot 1954 de officiële spelwijze en nu, onder invloed van het Engels, vrijwel altijd ook zo gespeld, ook al zou de juiste, volgens de nu geldende regels spelling rodium moeten zijn.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Rh…

is een symbool

  • [Functie] symboliseert het scheikundig element rhodium (met atoomnummer 45)

    Algemene voorbeelden


    Rhodium is een scheikundig element met symbool Rh en atoomnummer 45. Het is een zilverwit overgangsmetaal.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Rhodium,

    Een katalysator is eigenlijk niet meer dan een holle ruimte, gevuld met schotten, die bekleed zijn met Platina (Pt) of Rhodium (Rh) als werkzame stoffen.

    http://www.corollaae92gts.nl/katalysator.htm

    Het chemisch element rhodium (Rh), met een atoommassa van 102,90550(2) u, bezit 1 stabiele isotoop: 103Rh, dat theoretisch gezien in staat is om spontane splijting te ondergaan.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Isotopen_van_rhodium,

    Op de kanaalwanden zijn zeer kleine metaaldeeltjes aangebracht, bestaande uit een legering van platina en rhodium. Deze metaaldeeltjes zijn de katalytisch actieve componenten. De open kanaaltjes verhinderen verstoppingen en door hun grote wandoppervlak zorgen ze ervoor dat er veel actieve metaaldeeltjes aanwezig zijn. De auto-uitlaatgaskat weegt ongeveer een kilo. Zo'n twee gram daarvan is platina (Pt) en 0,3 gram rhodium (Rh). Dat is weinig, maar toch is met de produktie van autokats een groot deel van alle gedolven platina en rhodium gemoeid: 80% van het rhodium en 35 % van de platina.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen