Riffijn


Riffijn 1.0

bewoner van de Rifstreek in het noordwesten van Marokko, die tot de Berbers behoort, de taal Tarifiet (een dialect van de Berbertaal Tamazight) spreekt en het islamitische geloof aanhangt; ook: Marokkaan die elders woont, maar oorspronkelijk uit de Rifstreek afkomstig is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Riffijn…

is een persoon

  • [Groep] is van oorsprong een Marokkaan en behoort tot de Berbers
  • [Plaats] woont doorgaans in het noordwesten van Marokko en verder o.a. ook in Algerije, Frankrijk, Nederland en België
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit de Rifstreek, in het noordwesten van Marokko
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] spreekt de taal Tarifiet, een dialect van de Berbertaal Tamazight
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is islamitisch

Algemene voorbeelden


Timazighin kennen van oudsher een rijke, een vruchtbare traditie van muziek, liederen en poëzie. Voor het eerst sinds de migratie van Riffijnen naar Nederland is door Riffijnse vrouwen in Nederland nu een kunstzinnig initiatief ontwikkeld met hun rijke culturele achtergrond als uitgangspunt.

http://www.timazighin.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=342&Itemid=2,

De bezoekers van de site Mountakhab.net [...] hebben De Riffijn Mounir Elhamdaoui tot beste Marokkaanse speler gekozen.

http://sport.thamazigh.com/newsC.php?page=4,

Marokko, dat is toch ook mijn roots. Ik ben half Marokkaans al zie je dat helemaal niet direct aan mij. Mijn vader is Marokkaans, een Berber, een Riffijn (uit het Rifgebergte (in het noorden) dus). Eigenlijk net zoals de meeste Marokkanen die hier in Nederland leven (ruim 80%). Veel van hen zijn in de jaren '60 als gastarbeiders gekomen.

http://jongin.beuningen.nl/showarticle.asp?web_id=81&art_id=716,

De verhouding tussen de Riffijnen en de centrale Marokkaanse staat is vanouds problematisch. De zelfstandige republiek van Abdelkrim el-Khattabi, die duurde van 1921 tot 1926, herinneren de Riffijnen zich vol trots, maar staat nog altijd niet in de Marokkaanse geschiedenisboeken vermeld.

http://www.anoual.nl/wp/?p=12,

Volgens oud-adviseur van wijlen Koning Hassan II en ex-minister Abdelhadi Abou Talib zou de voormalige koning zijn spijt hebben getoond nadat hij de Riffijnen als 'awbash' had genoemd, wat zo veel betekent als 'vagebond'. Deze belediging aan het adres van de Riffijnen vond plaats nadat verschillende Marokkaanse steden, waaronder Nador en Al Hoceima, in opstand waren gekomen in 1984.

http://www.amazightvmedia.com/nieuws/104_koning-hassan-ii-heeft-de-riffijnen-beledigd-maar-had-later-spijt-van.html,

De Riffijnen die hier naartoe zijn gekomen, hebben een cultuurschok van eeuwen meegemaakt: van de ene dag op de andere van de Arabische Middeleeuwen naar het hoogtechnologische pandemonium van de West-Europese steden.

http://www.sg.unimaas.nl/vink.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding