rijnlander/Rijnlander


Rijnlander 1.0

iemand die behoort tot de bevolking van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (Noord-Rijn-Westfalen) of de Duitse deelstaat Rijnland-Palts; iemand die afkomstig is uit de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (Noord-Rijn-Westfalen) of uit de Duitse deelstaat Rijnland-Palts; inwoner van Noord-Rijnland-Westfalen (Noord-Rijn-Westfalen) of Rijnland-Palts

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Rijnlander…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (Noord-Rijn-Westfalen) of Rijnland-Palts
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Noord-Rijnland-Westfalen (Noord-Rijn-Westfalen) of Rijnland-Palts; is geboren in Noord-Rijnland-Westfalen (Noord-Rijn-Westfalen) of Rijnland-Palts
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Duitse nationaliteit; is Duits staatsburger; voelt zich vaak geen Duits staatsburger, maar is sterk georiënteerd op Vlaanderen, soms ook op Nederland of Luxemburg

    Algemene voorbeelden


    Onder de titel "Meer gelijkenissen dan verschillen tussen Vlamingen en Walen" (DS, 18-9-1996) bericht u over het waardenonderzoek "European Values Study" en vat U samen dat Vlamingen en Walen in hun geloofs- en waardenbeleving dichter bij elkaar staan dan Vlamingen bij Nederlanders en Walen bij Fransen. Omdat de ervaring leert dat sommigen [...] uit dergelijke vaststellingen politieke besluiten menen te kunnen trekken, zou ik hieraan willen toevoegen dat dergelijke onderzoeken ook leren dat Vlamingen en Rijnlanders in hun geloofs- en waardenbeleving dichter bij elkaar staan dan Vlamingen bij Walen.

    De Standaard,

    Nergens anders in Europa is over staatsgrenzen heen het besef van een gemeenschappelijke identiteit en een "multiculturele traditie" sterker dan in het Rijn-Maas-gebied, luidt het. Volgens de Rijnlandpartij leverde de Kerkraadse burgemeester en ex-PvdA-fractieleider Thijs Wöltgens met zijn eis voor een vereniging van Nederland met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen een verdienstelijke bijdrage aan de discussie over de Europese integratie. Maar Wöltgens vergist zich over het gevaar van het Duitse centralisme, vinden de Rijnlanders. Hun voorkeur gaat daarom uit naar een "Rijn-Benelux-model".

    De Standaard,

    Ook in atmosferische zin doet Berlijn hem onderhand enigszins vertrouwd aan. 'Dat komt door het grote aantal Rijnlanders dat zich hier de laatste jaren heeft gevestigd. Zij hebben hun lichte omgangsvormen en opgewekte levenshouding meegenomen. De Berlijner lacht, áls hij al lacht, vooral om anderen. De Rijnlander lacht om zichzelf. En de Rijnlander lacht méér dan welke andere Duitser ook. Zo'n tien minuten per dag, naar het schijnt.'

    de Volkskrant,

    Het Timmermans Gesellschaft, dat graag in Vlaanderen op bezoek komt, vond zijn leden totnogtoe vooral in het Rijnland. Dat heeft niet alleen te maken met de verwantschap die Rijnlanders voelen met de Pallieteriaanse geest. Het komt ook omdat de nationale Duitse pers totnogtoe het genootschap niet heeft ontdekt.

    De Standaard,

    Na de oorlog had de bij Bonn wonende Rijnlander Konrad Adenauer als eerste Westduitse bondskanselier van dit provinciestadje de voorlopige hoofdstad van de Bondsrepubliek weten te maken.

    NRC,

    De kracht van Köhlers biografie is dat hij aantoont dat Adenauers gedrag ambivalenter en minder rechtlijnig was dan men achteraf geneigd is te denken. Op het oog tegenstrijdige componenten in zijn politieke denken en handelen trachtte hij tot een eenheid te verbinden. Behalve een Duits politicus die stap voor stap de Westduitse soevereiniteit wilde terugwinnen was hij ook een staatsman die de Europese integratie gebruikte voor zijn politieke doeleinden. Hij voelde zich Duitser en Europeaan, maar vooral een katholieke Rijnlander.

    NRC,

    In de plaatsen waar sprake is van een vastenavondviering volgens de Rijnlandse formule vertoont het carnaval, in al zijn facetten, militaire trekjes. De carnavalstaat is in talrijke opzichten een humoristische parodie op "das Militär", zoals de Rijnlander het zegt.

    http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

    rijnlander 2.0

    afbeelding

    Bron: J.S. Clark
    ( CC BY-NC-SA 2.0 )

    konijnenras dat voor het eerst in Rijnland werd gefokt; konijn van dat ras
    Vaak, in strijd met de officiële spelling, met een hoofdletter gespeld.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een rijnlander…

    is een konijn; is een zoogdier; is een dier

        Algemene voorbeelden


        Rijnlanders zijn meestal vriendelijke konijnen, die veel als gezelschapsdier voor kinderen en volwassenen worden gehouden. Rijnlanders hebben zwarte en roodgele aftekeningen met donkerbruine ogen of blauwe en gele aftekeningen met blauwe ogen. De bijzondere tekening op de witte pels is kenmerkend voor dit dier.

        http://www.konijnen.net/?p=middelgroterassen

        Konijnenras Rijnlander. Ras Informatie. Oorsprong: Duitsland, ontstaan uit wildkleurige gevlekte rasloze konijnen en Japanners. Later is de Papillon ook ingekruist. Gewicht: tussen 3 en 4 kilo. Kleuren: Wit met zwarte en roodgele aftekeningen of wit met blauwe en gele aftekeningen. Karakter: Vriendelijke konijnen met een gemiddeld levendig temperament [...]. Bijzonderheden: In een nest van Rijnlanders kunnen heel veel verschillende kleuren en tekeningen zitten, zowel hele witte dieren als dieren die er uit zien als een slecht afgetekende japanner.

        http://www.bunnybunch.nl/konijnenras-rijnlander.html

        De Rijnlander zwart-geel is ontstaan in Duitsland. Postbode Heintz uit Grevensbroech in het Rijnland was de maker van het ras. Hij gebruikte wildkleurige gevlekte rasloze konijnen en Japanners. De eerste dieren waren wit met wildkleurige en gele vlekjes. Later is de zwarte Papillon ingekruist om de zwarte kleur intensiever te krijgen. In 1919 werd dit ras in de standaard van de Nederlandse Konijnenfokkers Bond (NKB) opgenomen.

        http://www.rijnekstjap.nl/

        rijnlander 3.0

        afbeelding

        ( Publiek domein )

        kippenras dat voor het eerst in Rijnland werd gefokt; kip van dat ras; Rijnlander kriel
        Vaak, in strijd met de officiële spelling, met een hoofdletter gespeld.

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een rijnlander…

        is een kip; is een dier

            Algemene voorbeelden


            Rijnlanders zijn levendige hoenders die vertrouwlijk van aard zijn [...]. Rijnlanders leggen ongeveer 170 eieren per jaar en het gewicht van het ei is circa 35 gram en de kleur van het ei is wit.

            http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/rijnlanderkrielen.html

            Fokker van grote zwarte rijnlanders.

            http://www.animals-online.info/dr/kippen/legkippen/rijnlander/links.asp

            rijnlander 4.0

            afbeelding

            Bron: Magnus Manske
            ( CC BY-SA 3.0 )

            paardenras dat voor het eerst in Rijnland werd gefokt; paard van dat ras
            Vaak, in strijd met de officiële spelling, met een hoofdletter gespeld.

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een rijnlander…

            is een paard; is een zoogdier; is een dier

                Algemene voorbeelden


                De Rijnlander. Het beste Duitse koudbloedpaard was het oude Rijnlandse zware trekpaard, dat grotendeels was gebaseerd op de Belgische Brabander. Het was ooit een populair werkpaard in Rijnland, Westfalen en Saksen, maar met de komst van de moderne landbouwmachines werd het ras overbodig en het is thans in Duitsland niet langer erkend.

                http://www.worldwidebase.com/zoogdieren/rijnlander.shtml

                De Rijnlander is een goed rijpaard en geschikt voor de wedstrijdsport. Ook voor de beginnende wedstrijdruiter is dit evenwichtige en meegaande paard uitstekend geschikt, want hij zal in de wedstrijden, zelfs tot internationaal niveau, een prima partner voor ze zijn. De voortreffelijkheid van een Hannoveraan of Holsteiner hebben ze echter niet. Met die paarden kan men systematisch op hoog niveau furore maken.

                http://paardenencyclopedie.blogspot.com/search/label/Rijnlander,

                Rijnlander. Krachtig, diep koudbloedwerkpaard voor alle doeleinden; vlot, gemakkelijk in 't onderhoud, intelligent; met goedaardig karakter en rustig temperament. Een zwaar hoofd met goedaardige uitdrukking; brede, sterke en goed aangezette hals; weelderige manen, dikwijls dubbele manenkam; schoft onzichtbaar in de sterke bespiering van de romp; krachtige, rechte korte rug; gewelfde [...] lendenen; goed aangesloten, licht afhangend, dikwijls gespleten kruis; brede diepe borst; schuine schouder; gewelfde ribben; duidelijk ontwikkelde broek [...]; niet te kort gekoot; goede gezonde hoeven; meestal weinig, kleur meestal bruin en bruin- of vosschimmel; hoogte 1.60 -1.65 m.

                http://www.complete-encyclopedie.nl/Dieren/Paarden/Rijnlander/

                Hengsten uit het gebied Hannover-Westfalen werden gepaard met warmbloedmerries met een Engelse volbloed-achtergrond. Trakehners en Hannoverangen uit merries die verwantschap met het oude Rijnlandse ras hadden. Uit dit mengsel van rassen werden halfbloedhengsten geselecteerd, waaruit de moderne Rijnlander zich ontwikkelde.

                http://www.worldwidebase.com/zoogdieren/rijnlander.shtml

                De moderne Rijnlander heeft nog lang niet dezelfde klasse als de bekendere Hannoveraan en Holsteiner, maar het is een bruikbaar rijpaard, zonder veel pretenties.

                http://www.worldwidebase.com/zoogdieren/rijnlander.shtml

                rijnlander 5.0

                type vrachtschip dat vaart op de Rijn; vrachtschip van dat type
                Vaak, in strijd met de officiële spelling, met een hoofdletter gespeld.

                Semagram (extra betekenisinformatie)


                Een rijnlander…

                is een schip

                    Algemene voorbeelden


                    Deze overdekte havenarm – bediend via het spoor en de weg, omringd door opslagloodsen met een oppervlakte aan de grond van 10.000 m², uitgerust met een portaalbrug die lasten tot 50 ton kan behandelen – ontvangt en maakt de meest uiteenlopende handelingen rendabel. Kustvaarders, duweenheden, grote en kleine Rijnlanders kunnen er worden geladen en gelost ongeacht de weersomstandigheden.

                    http://www.portdeliege.org/nl/pages/liege-port-autonome-darse-couverte.aspx

                    De lengte van de kaaien (110 m) en de breedte van het bekken (26 m) alsook de diepgang van 4,50 m laten het toe twee grote Rijnlanders van 2.200 ton tegelijkertijd te ontvangen.

                    http://www.portdeliege.org/nl/pages/liege-port-autonome-darse-couverte.aspx

                    rijnlander 6.0

                    wijn die oorspronkelijk in Rijnland is geproduceerd
                    Vaak, in strijd met de officiële spelling, met een hoofdletter gespeld.

                    Semagram (extra betekenisinformatie)


                    Rijnlander…

                    is een wijn; is een drank; is een vloeistof

                        Algemene voorbeelden


                        Wij maar denken dat de Riesling een typische Rijnlander was. Tot we erachter kwamen dat deze Duitse druif ook in Noord-Italië volop groeit. En dat ze er daar onder de naam Riesling Italico een bijzonder smakelijke wijn van maken.

                        http://wijnwagentje.nl/italiaanse-wijn-bestellen/riesling-italico-doc/

                        Rijnlander 7.0

                        van Rijnland; uit Rijnland; in Rijnland; van de Rijnlanders

                        Algemene voorbeelden


                        Laurentianer: bruine Hannoveraanse hengst, geboren in 1994. Afstamming: Lauries Crusador XX x Grande. Goedgekeurd bij het Hannoveraanse, Westfaalse en Rijnlander stamboek.

                        http://www.dressuurgids.nl/marlies-van-baalen.html

                        Aan het eind van de ochtend was het zover en waren de kampioenen bekend. Bij de grote hoenders was dit Gerrit Holthuijsen met een grote zwarte Rijnlander hen met predikaat 1e F.

                        http://www.edelras.nl/Verslag_clubshow_Edelras2009.htm

                        Het rampweekeinde in het Rijnlander Motodrom bleef om andere redenen in de geest van Verstappen hangen. Tijdens de training reed hij de bolide van kopman Schumacher in de kreukels.

                        de Volkskrant,

                        Donnerhall heeft meer dan 106 goed gekeurde zonen, daarnaast heeft hij ook een heel aantal stamboek en staatspremie merries voortgebracht. En een grote groep nakomelingen van de hengst presteert op hoog niveau in de sport. Goedgekeurde nakomelingen 1985-1990: Don Primero, 1985, mv. Pik Bube I, goedgekeurd bij het Oldenburger, Hannoveraner, Westfaler en Beierse Verband. Donnerschlag, 1987, mv. Pik König, goedgekeurd bij het Oldenburger, Hannoveraner, Westfaler, Rijnlander en Beierse Verband en in Zweibrucken.

                        http://www.bokt.nl/wiki/Donnerhall

                        Vaste verbindingen


                        Rijnlander kriel; Rijnlander kip

                        1. kippenras dat voor het eerst in Rijnland werd gefokt
                          Ook kortweg rijnlander genoemd.

                          Synoniem: rijnlander

                          De Rijnlander Krielen zijn van oorsprong een ras uit Duitsland. Rijnlanders zijn levendige hoenders die vertrouwlijk van aard zijn. De kleurslagen van de Rijnlander Krielen zijn wit, zwart, patrijs en blauw gezoomd. Rijnlanders leggen ongeveer 170 eieren per jaar en het gewicht van het ei is circa 35 gram en de kleur van het ei is wit.

                          http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/rijnlanderkrielen.html

                          Als nut ras hoort de Rijnlander Krielen onder de legrassen. De Rijnlander Krielen hebben een roze kam. Het gewicht van de haan is ongeveer 900 gram en van de hen 850 gram. De ringmaat is voor de haan 13 mm. en voor de hen 11 mm.

                          http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/rijnlanderkrielen.html

                          Hierna vertrokken we naar Wybren en Adri waar we de rijnlander kippen, Antwerpse baardkrielen, cavia's en een volière met verschillende vogels konden bekijken.

                          http://www.leghornkriel.nl/balk/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=78,

                          Marlies Hermans beheert Boerderijcamping aan de Dijk in Beuningen, een boerencamping in de provincie Gelderland [...]. Er worden oude en soms zeldzame Nederlandse huisdierrassen gefokt, zoals Haflinger pony's, Brandrode Runderen, zwartblesschapen, Nederlandse witte, bonte en landgeiten, Rijnlander kippen, Emder ganzen en Groenendaeler herdershonden.

                          http://www.kamperen-bij-de-boer.com/Boerderijcamping-Aan-de-Dijk.html