Roemeen


Roemeen 1.0

iemand met de Roemeense nationaliteit; iemand die behoort tot het Roemeense volk; iemand die afkomstig is uit Roemenië; inwoner van Roemenië
In het meervoud ook in toepassing op het volk en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Roemeen…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Roemenië of Moldavië
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit Roemenië; is geboren in Roemenië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Roemeense nationaliteit; is een Roemeens staatsburger
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is meestal een aanhanger van de Roemeens-orthodoxe Kerk
  • [Taal] spreekt doorgaans Roemeens

Algemene voorbeelden


Vele miljoenen Polen, Tsjechen, Slowaken, Hongaren, Bulgaren, Roemenen, Albanezen en Joegoslaven waren slachtoffer geweest van de communistische dictatuur.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Communisme/excommunisten.html,

Officieel behoort 90 procent van de Roemenen tot de orthodoxe kerk.

De Standaard,

Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. Dat het toch vrij onbekend is heeft niet zo zeer te maken met het feit dat de Roemenen - een van origine Latijns volk! - zelf grote wijndrinkers zijn, maar zo veel te meer met de economische politiek in het recente verleden.

http://www.wijninfo.nl/site/?db

De Daciërs, de voorouders van de Roemenen, hun naam zou volgens Strabo afstammen van daoi (wolven).

http://www.traditie.be/artikels.html

De Uefa heeft het protest van Roemenië naast zich neergelegd. De Roemenen wilden de uitslag (1-0-zege van Bulgarije) ongeldig laten verklaren, omdat scheidsrechter Mikkelsen een treffer van Munteanu niet zag toen de bal via de onderkant van de lat terugstuiterde in het veld.

De Standaard,

Johan Cruijff zet mogelijk de Roemeen Hagi, een van de sterren van het laatste wereldbeker, op de tribune.

De Standaard,

Aida was in een discotheek in Chisinau in Moldavië aangesproken door een Roemeen, die zei dat hij haar aan werk kon helpen.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

Na een ijzersterke eerste helft dreigden vier minuten de Roemenen echter nog fataal te worden.

De Telegraaf,

De 25-jarige Roemeen Constantin Rudaru, die zwaar gehandicapt raakte doordat de marechaussee zijn mond met tape dichtplakte, heeft donderdag in kort geding 250.000 gulden schadevergoeding geëist van de Staat der Nederlanden.

Meppeler Courant,

Laatst zat ik in de trein met een Hongaarse vriend te praten toen er een Roemeen de coupé binnenkwam die ons verbood Hongaars te spreken.

NRC,

Roemenen beweren dat na de invallen van de barbaren de Daco-Romeinen zich hebben teruggetrokken in de bergen van Transsylvanië om later weer uit te zwermen naar de rest van het huidige Roemenië. De Roemenen zijn dus altijd in Transsylvanië geweest en vooral waren ze er vóór de barbaarse (want heidense) Hongaarse stammen die het gebied in de negende eeuw veroverden.

http://www.wereldwijd.be/archief/9712-059.htm,

De thuisaanhang hield de adem in toen De Bilde en Preko aan de overkant een goede mogelijkheid voor Selymes creëerden, maar de Roemeen kopte hopeloos naast.

De Standaard,

In de vijftig jaar waarin Moldavië een Sovjet-republiek was werd de Moldaviërs voorgehouden dat ze geen Roemenen waren maar Moldaviërs en dat ze geen Roemeens spraken maar Moldavisch: een aparte identiteit en een aparte taal, die dan ook, anders dan het Roemeens, met het cyrillische schrift moest worden geschreven.

NRC,

Daarom is de aardbeienpluk in West-Brabant bijna een buitenlandse aangelegenheid geworden. Er werken er hier minstens vierduizend. Italianen, Finnen, Zweden, Roemenen, Oekraïners, Litouwers, maar vooral Polen.

http://www.seizoenarbeid.nl/Weergeven_Nieuws.asp?NieuwsID=14,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding