Rubens


Rubens 1.0

schilderij of tekening van de Antwerpse kunstschilder Peter Paul Rubens (1577-1640)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Rubens…

is een kunstwerk; is een voorwerp

  • [Vervaardiging] is gemaakt door de Antwerpse kunstschilder Peter Paul Rubens (1577-1640)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is duur, kostbaar

    Algemene voorbeelden


    Jo Haazen, de directeur van de gerenommeerde Koninklijke Beiaarschool 'Jef Denyn' in Mechelen, heeft een verloren gewaande Rubens teruggevonden. Hij trof het werk toevallig aan bij het bezoek aan een tentoonstelling in Rusland. Het werk werd vervaardigd voor het altaar van de Mechelse visverkopers in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Mechelen en maakte deel uit van het veelluik 'Wondere visvangst'.

    http://www.mechelenblogt.be/2008/08/stadsbeiaardier-vindt-verdwenen-rubens-terug,

    In Brussel is er een verhuisfirma die sinds jaar en dag op haar vrachtwagens meldt dat ze alles aankan: "Een Rubens, een computer, een groen nijlpaard."

    De Standaard,

    "Voor een topstuk hebben ze altijd geld genoeg. Dat vele verzamelaars uit België komen, is geen fabeltje. Het zou me niet verbazen dat er ook Belgen geboden hebben op die Rubens. Het is een geruststelling dat van de oude Vlaamse meesters die in Londen en New York geveild worden er in het geheim een deel terugkeert naar het land van oorsprong."

    http://www.gva.be/dossiers/-k/kunst/dossier.asp

    Nooit zal ik de dag vergeten dat we een Rubens terugbezorgden bij een overlevende van de kampen die ooit eigenaar was geweest van een warenhuisketen in Baden-Württemberg.

    Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

    Afgeslankte Rubens. De Amerikaanse dokter Ralph Bashioum gebruikt reproducties van Rubens om reclame te maken voor zijn liposuctiepraktijk. Bashioum geeft twee versies van de schilderijen: een originele, en een waarin hij met behulp van de computer de vrouwen heeft verslankt, om te suggereren dat ze een vetafzuiging hebben ondergaan. Enkele universiteiten hebben al geprotesteert tegen de reclame.

    De Standaard,

    Behalve de 'Rembrandt' hing er in de Haagse achterkamer ook een portret van een Engelse lord van Van Dyck en een kolossaal doek dat Toonder een Rubens toeleek.

    NRC,

    De vroegere opleiding tot connaisseur, waarin de student met zijn neus op de verf werd gedrukt en in staat werd geacht in één oogopslag een Rubens van 1610 te onderscheiden van een uit 1620, is door de evolutie van de natuurwetenschappelijke technieken achterhaald.

    De Standaard,

    Er schijnt [...] zeer goede kunst te bestaan: voor een beetje Rembrandt of Rubens tel je gauw zes ton neer, sommige films brengen 20 miljoen op, en sinds hij Rooms is geworden wil iedereen de boeken van Reve hebben.

    Ben ik eigenlijk wel links genoeg?, Jan Blokker,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een echte Rubens
    • echte Rubensen

    In 't Zeezotje had professor Werner Thomas hem enkele maanden geleden eens langs zijn neus weg gezegd dat het misschien wel eens echte Rubensen zouden kunnen zijn, en meteen vond Verstreken het gerechtvaardigd om in de catalogus van de tentoonstelling Pieter-Paul Rubens te vermelden in plaats van Gaspard de Crayer.

    http://www.moonartgallery.be/news.php?readmore=9,

    • een valse Rubens

    Ik weet wel dat er nog een 'valse' Rubens hangt, vooraan in de rechterzijbeuk van Sin t-Jan - compleet gesigneerd met 'P.P. Rubens'.

    http://www.mechelenblogt.be/2008/08/stadsbeiaardier-vindt-verdwenen-rubens-terug,

    als object bij een werkwoord


    • een Rubens kopen
    • een Rubens verkopen
    • Rubensen verkopen

    Een uitdrukking als 'een Rubens kopen' is niet moeilijk te begrijpen, omdat ze een heldere relatie aanbrengt tussen de producent (de schilder) en het product (het schilderij).

    http://www.dbnl.org/tekst/verv024fran01_01/verv024fran01_01_0001.php,

    Moet Antwerpen zijn Rubensen verkopen?

    Gazet van Antwerpen,

    • een Rubens stelen

    Brown financiert dit alles door bij te beunen als kunstdief, maar overspeelt zijn hand als hij besluit een Rubens te stelen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in handen van de nazi's zou zijn gevallen en verloren werd gewaand.

    http://spannings.blogspot.com/search?q=rubens,

    Rubens 2.0

    iets (een tafereel, schilderij, tekening) wat sprekend lijkt op een schilderij of tekening van Rubens

    Algemene voorbeelden


    Niet alleen de vissen zorgen voor al deze pracht en praal. Ook is er vandaag de dag een groot aanbod van waterplanten te verkrijgen. Deze twee samen, vissen en planten, kunnen soms voor een prachtig, levend schilderij zorgen [...]. Als jij tevreden bent over jouw bakske, en je kan ervan genieten, dan is dit jouw Rubens of Van Gogh.

    http://home2.planetinternet.be/cvanroy/aquaria.htm