Saksische


Saksische 1.0

vrouw die behoorde tot het Germaanse volk dat in het huidige Oost-Nederland en in het noordwesten van het huidige Duitsland woonde en dat in de vijfde eeuw het Kanaal overstak om Brittannië te veroveren; vrouw van het Saksische volk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Saksische…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Hoofdsemagram: Saks


    Algemene voorbeelden


    Ooit geweten dat er in de negende eeuw na Chr. een vrouwelijke paus is geweest? Jawel, ze heeft twee jaar in Rome het hoogste ambt bekleed als Johannes Anglicus, maar haar echte naam was Johanna. Ze kwam uit Ingelheim in Duitsland. Haar moeder was een Saksische, die nog de Germaanse goden vereerde, maar met geweld tot het Christendom bekeerd werd.

    http://jcvaessen.wordpress.com/2013/05/26/paus-johanna/,

    De naam van Theoderics moeder, Ethelinde, duidt op een Saksische herkomst (aethel betekent 'edel' in het Oud-Saksisch), hoewel Einhard dat nergens expliciet vermeldt. Hij schrijft dat Karel vele vriendinnen had, onder wie zelfs één Saksische met de naam Gersvind.

    http://www.agavekruijssen.nl/de-keerzijde-van-de-keizer.html,

    Saksische 2.0

    vrouw die afkomstig is uit Saksen, een deelstaat in het oosten van Duitsland; inwoonster van Saksen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Saksische…

    is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Algemene voorbeelden


      Mijn moeder was een Saksische en lid van de lutherse Kerk. Van de nazi's kreeg ze een voorkeursbehandeling als Volksdeutsche... - een term met zwaar racistische implicaties, voorbehouden aan etnische Duitsers in Oost-Europa en het zuiden van Rusland.

      http://books.google.nl/books?id=RY0xL02jPxEC&pg=PT15&lpg=PT15&dq=%22een+Saksische%22&source=bl&ots=xrrTi99jx0&sig=_LMPZiOtsl90j5Dv0qHqph6LUNE&hl=nl&sa=X&ei=DvEeU5fsBOuc4wTOuoCACw&ved=0CFsQ6AEwCDhQ#v=onepage&q=%22een%20Saksische%22&f=false,