SE/Se/se


A - Als symbool

Se 1.0

(chemie en mineralogie)

Seleen, (Latijn) Selenium, symbool van het scheikundig element seleen (met atoomnummer 34)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Se…

is een symbool

  • [Functie] symboliseert het scheikundig element seleen (met atoomnummer 34)

    Algemene voorbeelden


    Seleen of selenium is een scheikundig element met symbool Se en atoomnummer 34. Het is een grijs niet-metaal.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Seleen,

    Seleen - Se [...]. Seleen is net zoals vele andere spoorelementen een natuurlijk bestanddeel van de aardkorst. Zijn concentratie in de bodem varieert enorm tussen regio's in de wereld en bedraagt 0,1 µg/kg in seleenarme gebieden tot meer dan 1000 mg/kg in seleenrijke gebieden.

    (onbekend)

    De productie van Se gebeurt meestal vanaf selenide, een Se-verbinding die aanwezig is in sulfide-ertsen zoals die van koper of lood. De meest gebruikte menselijke toepassing van Se is als (ont)kleuringsmiddel in de glas en keramiekproductie. Daarnaast wordt ook veel gebruikt als katalysator in chemische reacties, in elektronica en in de kleuring van fotografische afdrukken.

    http://www.coda-cerva.be/index.php?option=com_content&view=article&id=217&Itemid=305&lang=nl

    Het chemisch element seleen (Se), met een atoommassa van 78,96(3) u, bezit 5 stabiele isotopen: 74Se, 76Se, 77Se, 78Se en 80Se, waarvan de laatste het meest abundant is (ongeveer 49%). De overige 23 radio-isotopen zijn onstabiel en hebben een relatief korte halveringstijd (de meesten minder dan een seconde).

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Isotopen_van_seleen,

    Biologische toepassingen van Se omvatten het gebruik van SeS2, als actief bestanddeel in sommige antiroosshampoos, en het gebruik in vitaminebereidingen of andere voedingssupplementen.

    http://www.coda-cerva.be/index.php?option=com_content&view=article&id=217&Itemid=305&lang=nl

    Verschillende epidemiologische onderzoeken en laboratoriumtests hebben aangetoond dat Se het risico op kanker en op hart- en vaatziekten helpt te verminderen en immuunsysteemfuncties helpt te verbeteren. Specifieke gevallen van Se-tekort (Se-deficiëntie) zijn gekend bv. in de Keshan-regio van China waar het Se-gehalte in de bodem en in de voeding uiterst laag is ("Keshan disease", gekenmerkt door een vergroting van het hart en een verminderde hartfunctie).

    http://www.coda-cerva.be/index.php?option=com_content&view=article&id=217&Itemid=305&lang=nl

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    SE 2.0

    ((vooral) geschreven taal)

    (Engels) Sweden, Zweden
    Door de ISO vastgestelde, tweeletterige landcode. In internetadressen staat het met kleine letters na de laatste punt.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    SE…

    is een code

    • [Functie] dient ter aanduiding van Zweden

      Algemene voorbeelden


      ISO 3166-2:SE is een ISO-standaard met betrekking tot de zogenaamde geocodes. Het is een subset van de ISO 3166-2 tabel, die specifiek betrekking heeft op Zweden [...]. Volgens de eerste set, ISO 3166-1, staat SE voor Zweden, het tweede gedeelte bestaat uit één of twee letters.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-2:SE,

      De ISO-landencode voor Zweden is SE.

      http://www.proz.com/kudoz/english_to_dutch/geography/3463742-landencode_zweden_urgent.html,

      Indien de rat uit een ander land dan Nederland of België komt en bij ons een importnummer krijgt staat er tevens een landcode bij. Deze staat voor het land van herkomst. De codes zijn: DE voor Duitsland FRA voor Frankrijk SE voor Zweden UK voor het Verenigd Koninkrijk USA voor de Verenigde Staten van Amerika.

      http://www.aristobulus.demon.nl/rattery/

      Vliegvelden in Zweden (SE). De gegevens op deze website zijn samengesteld uit verschillende bronnen, zowel online als offline.

      http://www.vliegveld.org/SE/,

      B - Als afkorting

      SE 1.0

      (wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

      schoolexamen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een SE…

      is een examen

          Algemene voorbeelden


          Voor het Schoolexamen (SE) gelden dezelfde regels als straks bij het Centraal Examen (CE).

          http://www.reviuswijk.nl/Media/download/124867/110404regelsbijhetSE-CEvoorleerlingen-surveillanten2010-2011.doc,

          Alle leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten voldoen aan de eis: het gemiddelde cijfer over alle vakken van het centraal schriftelijk examen (CSE) moet voldoende zijn (ten minste een 5,5). Daarnaast geldt voor leerlingen van havo en vwo vanaf schooljaar 2012-2013 dat zij maximaal één vijf mogen hebben als eindcijfer voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Het eindcijfer is het gemiddelde van het schoolexamen (SE) en het CSE.

          http://www.steunpuntdyslexie.nl/dyslexie-op-school/voortgezet-onderwijs/aangepast-eindexamen-bij-dyslexie/verzwaring-eindexameneisen/,

          Voor vmbo-leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg (bbl) telt het schoolexamen (SE) van schooljaar 2011-2012 net zo zwaar mee als het CSE. De nu nog bestaande regel dat het eindcijfer van het SE twee keer meetelt komt hiermee te vervallen.

          http://www.steunpuntdyslexie.nl/dyslexie-op-school/voortgezet-onderwijs/aangepast-eindexamen-bij-dyslexie/verzwaring-eindexameneisen/,

          Het Examen bestaat uit twee onderdelen: een School Examen (SE) en een Centraal Examen (CE). Het SE begint al in de voorexamenklassen, terwijl het CSE plaatsvindt aan het einde van je examenjaar. Voor het SE hebben we een Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) geschreven, waarin precies beschreven staat waar het SE uit bestaat. Alle leerlingen moeten namelijk hetzelfde schoolexamen doen.

          http://www.heemgaard.nl/f#

          Een aantal vakken kent een landelijk, centraal schriftelijk examen (CE) en alle vakken hebben een schoolexamen (SE). Het schoolexamen is vergelijkbaar met het huidige schoolonderzoek.

          http://www.driemark.nl/2efase.html

          SE 2.0

          (politiek en bestuur; business, economie en financiën)

          (Latijn, letterlijk 'Europese vereniging', 'Europees gezelschap') Societas Europaea, op instigatie van de Europese Raad ingestelde Europese naamloze vennootschap, bedoeld om fusies tussen ondernemingen in verschillende Europese landen te vergemakkelijken en ondernemers in staat te stellen een aan meer dan een Europees land gebonden rechtspersoon te vormen; ook: rechtsvorm die zo'n Europese naamloze vennootschap mogelijk maakt

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          De SE…

          is een rechtsvorm; is een vennootschap

          • [Functie] dient om fusies tussen ondernemingen in verschillende Europese landen te vergemakkelijken en ondernemers in staat te stellen een aan meer dan een Europees land gebonden rechtspersoon te vormen
          • [Tijd] is in 2001 op instigatie van de Europese Raad ingesteld en is in 2004 in werking getreden

            Algemene voorbeelden


            De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie dat regels stelt voor de oprichting van een Europese naamloze vennootschap (Societas Europaea, SE) met statutaire zetel in Nederland. Dit gebeurt op grond van een EG-verordening die in 2001 door de Raad van de Europese Unie is aangenomen.

            Staatscourant,

            De SE is een nieuwe rechtsvorm met een Europeesrechtelijke grondslag. De oprichting van een SE kan aantrekkelijk zijn voor bedrijven die activiteiten hebben in meerdere lidstaten. Zo'n vennootschap kan bijvoorbeeld worden opgericht via een fusie tussen een Nederlandse NV en een NV uit een andere lidstaat. Aan de EG-verordening is ook een richtlijn gekoppeld over de rol van werknemers in de SE. Een wetsvoorstel tot implementatie van deze richtlijn wordt voorbereid door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

            Staatscourant,

            De Europese naamloze vennootschap (Societas Europaea, of SE) is in heel Europa ingevoerd. De Europese verordening hiervoor geldt in Nederland als wet. Bij zaken die niet in de verordening zijn geregeld, gelden de Nederlandse regels voor de NV.

            http://www.deondernemer.nl/kennisbron/artikel/46633/Rechtsvorm-Europese-naamloze-vennootschap-Societas-Europaea.html

            Kenmerkend voor de oprichting van een SE is dat er altijd minimaal twee vennootschappen onder het recht van verschillende lidstaten vallen. Zo niet, dan moeten de vennootschappen tenminste twee jaar een dochtervennootschap hebben, die onder het recht van een andere lidstaat valt (of daar een bijkantoor hebben).

            http://www.deondernemer.nl/kennisbron/artikel/46633/Rechtsvorm-Europese-naamloze-vennootschap-Societas-Europaea.html

            De eerste SE was de Nederlandse bank MeesPierson, die op 8 oktober 2004 een SE inschreef in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

            http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_vennootschap,

            De Europese vennootschap (ook bekend onder de Latijnse benaming "Societas Europaea" of SE) is nu, 30 jaar na het eerste voorstel, een realiteit geworden. Deze nieuwe wetgeving zal in 2004 in werking treden. Het akkoord over de SE is een van de prioriteiten van het Actieplan voor financiële diensten (PASF).

            http://europa.eu/legislation_summaries/employment_and_social_policy/social_dialogue/l26016_nl.htm,

            De SE is een vennootschap waarvan het kapitaal in aandelen is verdeeld. Er is rechtspersoonlijkheid met ingang van de datum van inschrijving in het handelsregister. Het minimumkapitaal voor een SE is 120.000 euro.

            http://www.deondernemer.nl/kennisbron/artikel/46633/Rechtsvorm-Europese-naamloze-vennootschap-Societas-Europaea.html

            Woordfamilie


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            SE 3.0

            (transport, verkeer en reizen)

            ( Gezegd van producten, vooral auto's)
            (Engels, letterlijk 'speciale editie') special edition, speciale editie, d.w.z. uitgevoerd met extra, vaak dure voorzieningen
            Vaak voorafgegaan door een merknaam en/of een typenummer, soms ook gevolgd door een typenummer.

            Algemene voorbeelden


            Wat te zeggen van de Lamborghini SE 30 met 525 pk en een topsnelheid van 333 km per uur, waarvan de Benelux er slechts één rijk is. De SE 30 (Special Edition) werd ter ere van de dertigste verjaardag van Lamborghini gefabriceerd.

            Meppeler Courant,

            De V6 rijdt zacht, de automaat doet zijn best om tijdig en komfortabel te schakelen, maar wie het onderste uit de kan wil, krijgt een gepeperde benzinereking voorgeschoteld. De Voyager kost van 919.000 (2.4L SE) tot 1.312.700 frank (3.3L V6 LE). De turbodiesel-versie kost van 1.047.050 tot 1.329.650 frank. De Grand Voyager is enkel met turbodiesel of met V6 en automaat verkrijgbaar en kost van 1.143.550 (2.5L TD SE) tot 1.367.700 frank (3.3L V6 LE).

            De Standaard,

            De Terrano II is beschikbaar in korte drie- en lange vijfdeursversie (tot zeven inzittenden). Er zijn drie uitrustingsniveaus (S, SR en SE). Het topmodel beschikt standaard over ABS, bestuurdersairbag en gordelspanners, airco, elektrische ruiten en centrale vergrendeling met afstandsbediening.

            De Standaard,

            Vergelijkbare concurrenten zijn als volgt geprijsd: Chrysler Voyager V6 3.3 SE (158 pk) 1.016.900 fr.; Ford Galaxy Ghia V6 2.8i (174 pk) 1.269.000 fr. [...]; Volkswagen Sharan GL V6 2.8 (174 pk) 1.309.000 fr.

            De Standaard,

            Ze hadden de auto, een mercedes 500 se, op twee kilometer daarvandaan in een laan met villaatjes achtergelaten.

            De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

            Een zilverwitte Mercedes 500 SE hield bruusk stil voor de hoofdingang van het imposante gebouw dat de hele Toussaintstraat besloeg.

            Drugs, Jef Geeraerts,

            Saab 900 SE Turbo convertible.

            NRC,

            De Alhambra is in twee uitrustingniveaus beschikbaar: SE en de iets luxueuzere SXE (mits je 25.000 frank oplegt).

            De Standaard,

            SE 4.0

            (media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

            ( Gezegd van producten, vooral computerprogramma's, besturingssystemen e.d.)
            (Engels, letterlijk 'tweede editie') second edition, tweede editie, tweede versie, versie 2.0
            Meestal voorafgegaan door een merknaam en/of een jaartal, zoals in Windows 98 SE.

            Algemene voorbeelden


            Zo, nu kunnen de computers onderling met elkaar praten, maar om internet aan te bieden op alle computers, moet nog aangepast software worden geïnstalleerd. Daarvoor heb je software nodig die het internet verdeelt over alle computers van het netwerk. Ik had reeds gehoord van 4 namen: Wyngate www.dearfield.com, Sygate www.sygate.com, Winproxy www.winproxy.net en Windows 98 SE (second edition). De nieuwe versie van Windows 98 heeft de software om internet te delen reeds aan boord.

            http://users.compaqnet.be/cn001183/netwerk.htm

            Microsoft heeft bekend gemaakt dat een veiligheidslek in de meeste van zijn Windows-besturingssystemen een kraker toelaat om controle te nemen over een pc of webserver. Het lek is ook aanwezig in de Internet Explorer bladeraar. De gebruikers van Windows 2000, NT4.0, 98, 98 SE en Millenium kunnen een "softwarepleister" bekomen op de Microsoft website.

            De Standaard,

            Het probleem ligt bij Universal Plug and Play, een instrument waarmee computergebruikers in de toekomst intelligente huishoudapparaten met hun computer zouden moeten kunnen verbinden. Er zijn nog geen toepassingen voor Plug and Play, maar het programmaatje is wel standaard geactiveerd bij Windows XP. Gebruikers van Windows 98, 98 SE of ME die het programma zelf hebben geïnstalleerd, moeten de patch eveneens downloaden.

            De Morgen,

            Je komt fier als een gieter thuis met je nieuwe speeltje, een fonkelende doos met daarin Windows Millennium, alias Windows ME. Zoals met Windows 98 SE krijg je een cd-rom én een diskette, gewoon omdat de cd-rom niet startklaar (bootable) is gemaakt.

            http://www.diskidee.nl/testen/test259.html,

            SE 5.0

            (dieren; gezondheid, geneeskunde en zorg)

            (Engels) Spongiform Encephalopathy, spongiforme encefalopathie, besmettelijke, ongeneeslijke en dodelijke runderziekte die gepaard gaat met de vorming van sponsachtige, uit eiwitten bestaande en niet-afbreekbare deeltjes (prionen) in de hersenen, waardoor het centrale zenuwstelsel blijvend wordt aangetast; BSE; gekkekoeienziekte; dollekoeienziekte
            Beter bekend als BSE.
            Zie ook : BSE

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            SE…

            is een dierziekte; is een ziekte; is een aandoening

                Hoofdsemagram: BSE


                Algemene voorbeelden


                Prionziekten komen niet alleen bij het rund en het schaap voor, maar ook bij andere diersoorten. Een aantal van deze ziekten zijn: Scrapie bij het schaap en de geit, Spongiform Encephalopathy (SE) bij herkauwers in dierentuinen (nyala, gemsbok, kudu), Feline Spongiform Encephalopathy (FSE) bij katachtigen, Transmissible Mink Encephalopathy (TME) bij de nerts, Chronic Wasting Disesase (CWD) bij de hertachtigen. Scrapie. De bekendste prionziekte bij dieren is scrapie.

                http://www.id.dlo.nl/bse/

                SE 6.0

                (filmkunst en fotografie)

                (Engels, letterlijk 'speciale effecten') special effects, speciale, vaak spectaculaire effecten in films, zoals door stuntmannen uitgevoerde handelingen, explosies e.d.; tegenwoordig ook vaak in de vorm van digitale trucage, niet alleen in films, maar ook in videogames e.d.

                Algemene voorbeelden


                Later, veel later, zou Special Effects (rook = S.E.) zelfs in aanmerking komen voor een Oscar. De eerste die hem won was de SE-man van "The Guns of Navarone", die zoals u weet geheel door SE gedragen werd. Na de uitreiking kreeg hij drie jaar geen werk. Iedereen dacht: die is te duur. De man kon de Oscar niet meer zien, en gebruikte hem letterlijk als deurstopper, zodat de mensen die toevallig in de gang liepen konden zien dat hij zat te niksen. Ik hoorde dit verhaal van een SE-man die op Pinewood Studio's werkte, bijna uitsluitend voor Michael Caine, die blind op hem vertrouwde.

                NRC,

                SE zijn een stuk beter dan de digitale zooi die je tegenwoordig ziet.

                http://www.moviemeter.nl/forum/7/462/0,

                Voor het meer nauwkeurige kleurenwiel-werk is er een joystick. Deze is wat klein, maar bruikbaar. Het aantal geboden effecten en varianten daarop is niet mis. Dertig playback-keys bedienen de ruim 100 beschikbare Special Effects (SE), zoals Paint, Borders, Wipes, PIP, Mosaic, Freeze, Zoom, Soft, Fades, Scaling, Negative, Animatie en Chroma-key.

                http://www.dealerinfo.nl/2003/302/datvideo.htm

                Woordfamilie


                Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                se 7.0

                (wetenschap; taal en taalkunde)

                semiotische eenheid, eenheid in de semiotiek, door de taalkundige De Saussure in diens Cours de linguistique générale beschouwd als een signe dat bestaat uit een concreet, gerealiseerd teken, de signifiant, en een signifié, het concept waaraan gerefereerd wordt

                Algemene voorbeelden


                Misschien is men nu geneigd te denken dat we toch al een mooie start hebben genomen: slagen we erin een antwoord te vinden op (V1) en (V2) dan hebben we de basiséénheid van de semiotiek vastgelegd: de bouwstenen van een semiotische theorie worden gevormd door koppels van twee elementen, namelijk teken en betekenis. Schematisch voorgesteld kunnen we schrijven: se (semiotische éénheid) = < t (teken), b (betekenis) >, kort: se = < t, b >. Helaas of gelukkig, het doet er niet toe, maar dit kan onmogelijk de juiste benadering zijn.

                http://www.vub.ac.be/CLWF/semiotiek.pdf,

                In termen van de onderscheiden in de inleiding geïntroduceerd, is de semiotische éénheid voor de Saussure een koppel dat bestaat uit signifiant en signifié. De éénheid zelf wordt het teken (signe) genoemd. Schematisch voorgesteld hebben we dus: se = < T, B > of signe = < signifiant, signifié > of teken = < betekenaar, betekenis >.

                http://www.vub.ac.be/CLWF/semiotiek.pdf,

                Een direct gevolg van deze laatste vragen is dat we de semiotische éénheid die we reeds hadden gedefinieerd als se = < T, B > beter kunnen uitbreiden tot se = < T, B, G >.

                http://www.vub.ac.be/CLWF/semiotiek.pdf,