spanjaard/Spanjaard


Spanjaard 1.0

iemand met de Spaanse nationaliteit; iemand die behoort tot het Spaanse volk; iemand die afkomstig is uit Spanje; inwoner van Spanje
In het meervoud ook in toepassing op het hele volk en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Spanjaard…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Spanje
  • [Plaats van herkomst] is meestal afkomstig uit Spanje; is geboren in Spanje
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Spaanse nationaliteit; is Spaans staatsburger
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is vaak rooms-katholiek
  • [Taal] spreekt Spaans, een dialect daarvan, zoals Castiliaans of Catalaans, of een andere taal, zoals Asturisch, Baskisch of Galicisch

Algemene voorbeelden


Spanje leidt in de eerste helft van 2010 de dans binnen de Europese Raad van Ministers - de EU-instelling waarin ministers van de lidstaten vergaderen over Europese regelgeving, om die samen met het Europese Parlement goed te keuren. De Spanjaarden volgden op 1 januari de Zweden op, en zelf moeten ze op 31 juni de fakkel aan België doorgeven.

http://www.vleva.eu/content/5768,

De Catalanen zijn ongelooflijk trots op hun eigen cultuur. Ze denken in de eerste plaats als "Catalaan" en dan pas als "Spanjaard". Dit sterk identiteitsgevoel is verbonden met een stukje geschiedenis, toen Spanje door de dictatuur van Franco werd geregeerd (1939-1975).

http://www.viavzw.be/static/ViaVrijwilligers/Getuigenissen/Joke%20Deraedt.htm,

Een Spanjaard lacht zich een hoedje bij al die treurige buitenlandse hoofden tijdens een flamencoconcert. Een Spanjaard gaat er namelijk van uit dat het in zijn eigen land het beste is. Wat betreft muziek, wat betreft landschap, wat betreft eten.

Eten met Emma, Herman Koch,

De Spanjaarden scoorden op weg naar de EK-eindronde van 2000 in alle wedstrijden en zegevierden onder meer met 9-0 en 6-0 tegen voetbaldwerg San Marino, vernederden Oostenrijk met 9-0 en verpletterden ook Cyprus met 8-0.

http://www.vi.nl/nieuws/oranje-kan-europees-record-van-spanjaarden-breken.htm,

De adellijke hoven bepaalden wat er op cultureel en politiek vlak 'in' was. In de 15de eeuw waren dat de Medici's in Firenze, in de eeuw nadien waren dat dan weer de streng katholieke Spanjaarden.

http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

De Zuid-Europeanen (Italianen, Grieken, Spanjaarden, Portugezen en Joegoslaven) is het op de arbeidsmarkt altijd beter vergaan dan de Turken en Marokkanen.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Xabi Alonso viel in de eerste helft geblesseerd uit bij de Spanjaarden. Bondscoach Vicente del Bosque zei na de wedstrijd dat de kwetsuur van de Real Madrid-middenvelder mee lijkt te vallen.

(onbekend) ,

Juan Carlos Dominguez won een week na de Ronde van Valencia ook de Ronde van Murcia. De 25-jarige Spanjaard dankte de eindzege aan winst in de afsluitende tijdrit op zondag.

De Standaard,

Maar wat zou er van surrealistische propaganda terecht zijn gekomen als Spanjaarden als Picasso, Buñuel en Miró niet toevallig in zijn stad Parijs waren neergestreken?

NRC,

De Spanjaarden brachten in 1570 de aardappel naar onze streken.

http://www.reo.be/ndl/index.htm

Boris Becker werd bij zijn eerste optreden in Indian Wells uitgeschakeld door de Spanjaard Carlos Costa.

De Standaard,

Antwerpens bloei had zich kunnen voltrekken dank zij haar markt- en havenfunctie en de textielnijverheid. De stad ontwikkelde zich tot een cosmopolitische metropool, het belangrijkste handelscentrum van Europa. Het was bovendien een bolwerk van het calvinisme en een centrum van humanistische cultuur, waar schilders, drukkers, geografen, filologen en botanici elkaar in hun veelzijdige belangstelling stimuleerden. Toen de Spanjaarden in 1585 de stad innamen was het met deze cultuur afgelopen.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


spanjaard 2.0

restaurant dat gespecialiseerd is in de Spaanse keuken; Spaans restaurant
Als soortnaam met een kleine letter te schrijven; in de praktijk echter vaak met een hoofdletter gespeld.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spanjaard…

is een restaurant

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gespecialiseerd in de Spaanse keuken
  • [Bezitter of eigenaar] wordt meestal uitgebaat door Spanjaarden

    Algemene voorbeelden


    Iemand een idee voor een goed restaurant met mooi uitzicht? Ben jaren geleden eens wezen eten ergens bij een Spanjaard aan de Maas. Geen idee hoe die heette en of die er nu nog steeds zit. Maar het eten was zalig en het uitzicht op de Erasmusbrug en Noordereiland was helemaal super.

    http://forum.fok.nl/topic/1267185,

    Twee weken geleden had hij haar na lang zeuren meegekregen naar een Spanjaard op de Lindengracht. Hij had getracht haar door een veld van bontgekleurde emoties – verbazing, bewondering, medelijden, vrolijkheid – naar zich toe te trekken maar na afloop – ze had erop gestaan de helft van de rekening te betalen – had ze geweigerd zijn Aak Zonder Naam te bezichtigen, een andere keer misschien, en nee, ze ging ook niet mee 'nog even iets drinken'.

    Een soort Engeland, Robert Anker,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • bij de spanjaard
    • bij een spanjaard

    Bij de Spanjaard gegeten: heerlijk. Alleen lijkt 't nu dat er een paardje onophoudelijk op mijn tong kakt.

    http://twitter.com/yppy/status/6811388975,

    Tip: ga met een gezelschap bij de Spanjaard eten. Wij spraken een bedrag p.p. af en hiervoor werd de tafel afgeladen met allerhande tapas en paella. Lekker en heel erg gezellig.

    http://www.fox.nl/groepsreizen/forum/messages.asp?ForumID=6&DestinationID=62&DestinationName=Maleisi%C3%AB&discussionid=18837,

    In Alphen aten we lekkere tapas bij een Spanjaard aan het water, heerlijk, maar jammer genoeg begon het te gieten.

    http://www.nvvs.nl/forum/meniere/viewtopic.php?t=2972,

    's Avonds gaan we eten bij een Spanjaard maar het is er zo druk dat we eerst een cocktail drinken aan de toog. Best fancy met mijn Martini met een olijf in. Alleen jammer dat de zalm wat droog is.

    http://www.travelblog.org/Europe/Poland/Lower-Silesian/Wroclaw/blog-228116.html,

    spanjaard 3.0

    Spaanse wijn
    Als soortnaam met een kleine letter te schrijven; in de praktijk echter vaak met een hoofdletter gespeld.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een spanjaard…

    is een wijn; is drank; is een vloeistof

    • [Herkomst of oorsprong] is gemaakt in Spanje

      Algemene voorbeelden


      Raig de Raim, Celler Piñol 2008. Deze Spanjaard komt uit de provincie Terra Alta, het meest zuidelijke deel van Catalonië. Het is een soepele, zwoele en kruidige wijn gemaakt van de druiven grenache, syrah, tempranillo en een klein beetje cabernet sauvignon.

      de Volkskrant,

      We komen voor een lunchbespreking. Geen geborrel dus. Al kunnen we een wit wijntje bij de lunch niet afslaan. Wie kiezen een plek aan het water. Op het houten terras is nog ruime keuze, wat betreft de tafeltjes. En we worden meteen op onze wenken bediend. Het is een Spanjaard, een chardonnay/sauvignon Blanc. "De wijn is lekker kruidig en vluchtig," merkt mijn collega op.

      http://www.webregio.nl/t-gooi/eten-en-drinken/artikel/496976/foto/1/restaurant-t-kleine-kalfje-oud-hollands-chique.aspx

      Don Ramón is een echte Spanjaard vol temperament. De druiven (75% garnacha en 25% tempranillo) worden geoogst in de tweede week van september. De gisting (8 dagen) vindt plaats in roestvrijstalen tanks en gedeeltelijk in eikenhouten fusten.

      http://74.125.77.132/search?q=cache:GQu54PEczU8J:www.rotary.nl/amersfoortstad/Project%2520Informatie/rcaswijn%2520091111%2520presentatie%2520vd%2520wijnen.pdf+%22rode+Spanjaard%22&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&lr=lang_nl

      Deze houtgelagerde Spanjaard heeft rijp rood fruit in de geur, lichte aroma's van eikenhout en wat chocola. De wijn is zacht met aangename tannines, een beetje room en langdurige warme afdronk. Een goed glas om bij te eten, maar ook bijzonder geschikt om zo maar lekker van te genieten. Kortom: Een temperamentvolle Spanjaard.

      http://www.zeepaviljoen.nl/wijnkaart.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een bloemige spanjaard
      • een frisdroge spanjaard
      • een frisse spanjaard
      • een fruitige spanjaard

      We bestellen voornamelijk vis, maar hebben zin in volle rode wijn. En niet uit de 'klassieke', maar uit de 'avontuurlijke' categorie op de kaart. Beveelt de ober iets aan? Hij twijfelt tussen een fruitige Spanjaard en een stevigere Amerikaan. Na serieuze ruggespraak adviseert hij de laatste, een Californische Zinfandel.

      de Volkskrant,

      Het is even wachten op de volgende wijn: een frisse, fruitige Spanjaard van de godellodruif, die neigt naar chardonnay en door de kenner in ons gezelschap nog beter onthaald wordt dan de vorige.

      http://www.zone09.be/wca_digi/resto_detail/63/52036/Onder-de-toren.html,

      Brachetto B. Bloemige, frisse Spanjaard. Prijs € 7,95.

      www.utaste.nl/utaste/download/65Proeflijst_Loefbijter.pdf

      Huiswijnen. Rosé. 2005 Somontano rosado - Viñas Radiquero, een fruitige Spanjaard gemaakt van Tempranillo en Cabernet Sauvignon.

      http://www.onderdelinde.com/wijnkaart.htm

      Frisdroge Spanjaard van 75% macabeo, aangevuld met 25% chardonnay. Na een gisting van 15 dagen ontstaat een fruitig, bloemig en knisperend frisse wijn. Een ideale huis- en aperitiefwijn. Ideale serveertemperatuur: 8 - 10ºC.

      http://www.clubwijn.nl/ramon%20roqueta.html

      • een lekkere spanjaard
      • een mooie spanjaard

      Baronia, Valencia, Spanje. Kort gerijpt op amerikaans eiken vaten. Tonen van rood fruit en vanille en volle stevige smaak zijn voor deze mooie spanjaard, zoals je zou mogen verwachten.

      http://www.hotel-meulenhoek.nl/wijnkaart.html

      Heimwee naar Sint? Schenk een lekkere Spanjaard in! Die heerlijke fruitige biologische Amplio uit La Mancha (€ 5,50) bijvoorbeeld, of die duursmakende Alto Cruz uit Ribera del Duero (€ 8,50), met veel donker fruit en deftig hout. Maar Hema's vrolijkfruitige Spaanse huiswijn mag er ook wezen (€ 3,-).

      http://www.iensrecepten.nl/columns/index.asp?id=248,

      Bodegas Ramon Roqueta Cabernet Sauvignon (rosé, 2008). Fantastische cabernetrosé met een prachtige balans, frisse rode vruchtjes en een aantrekkelijke romigheid. Deze Catalaan is een absolute topper in zijn klasse, heerlijk bij o.a vis maar ook zeker bij een fraaie zonsondergang. Onbeheerst lekkere Spanjaard die reeds diverse keren goud (!) heeft gewonnen, waaronder bij de Madrid Bacchus International Wine Competition.

      http://www.zeepaviljoen.nl/wijnkaart.htm

      Er werden enkele flesjes Paco & Lola 2007 richting Limburg verzonden en na grondig analytisch proeven werd besloten om per direct, deze mooie Spanjaard in het assortiment op te nemen.

      http://wijnerij.web-log.nl/wijnerij/wijnerij_allerlei/index.html,

      • een rode spanjaard
      • een witte spanjaard

      Valdebonita Blanco, Vino de Mesa, Ribera del Duero (Spanje). Het lijkt wel het toppunt van onrechtvaardigheid: deze witte Spanjaard mag zelfs geen jaartal vermelden op het etiket, omdat hij een 'simpele' vino de mesa is, terwijl het gaat om een uitzonderlijke witte wijn uit Ribera del Duero (oogstjaar 2005) en misschien wel de meest verrassende wijn die ik de jongste maanden dronk.

      http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTaster/?art=19748,

      Cosecha 2004 - Albariño - Pazo San Mauro – DO Rías Baixas. Als ik deze wijn blind geproefd zou hebben dan zou ik gezegd hebben: 'een fantastisch mooie Viognier uit het nooderlijk Rhônegebied'. Want zo mooi is hij, deze witte Spanjaard.

      http://wijnerij.web-log.nl/wijnerij/2006/06/geproefd_donder_1.html,

      Voor het hoofdgerecht versterken we de gelederen met een smakelijke rode Spanjaard, een rioja crianza van Maquera de Cáceres uit 2005 (€27,50 per fles). Daarbij wordt 't vlees, rood vlees. Zandstra denkt steak, Hermus biefstuk.

      http://www.dvhn.nl/zenh/article4497736.ece/Schaapachtig?override=web,

      Een rode Spanjaard met een warme kruidigheid, iets vanille. Serveren op: 16°C. met: diverse gerechten met rood vlees, diverse kazen.

      http://74.125.77.132/search?q=cache:GQu54PEczU8J:www.rotary.nl/amersfoortstad/Project%2520Informatie/rcaswijn%2520091111%2520presentatie%2520vd%2520wijnen.pdf+%22rode+Spanjaard%22&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&lr=lang_nl

      • een zoete spanjaard

      Na wat zoeken ontdekte ik uiteindelijk maar 1 betaalbare 1954'er, in Amsterdam. Het is een zoete Spanjaard, heel bijzonder. Hij kost 39,50.

      http://www.teest.nl/wijnvragenaanvinoloog.htm

      Het bordje zelf was overtrokken met een ruitpatroon van een zoetige siroop, met in het hoekje van het vierkante dessertbord drie mooie roze-rode framboosjes. Eenvoudig in uitvoering, maar qua smaak zeer geslaagd. Erbij een glas rode wijn, een zoete Spanjaard. Ook dit was weer een uitstekende combinatie.

      http://www.smulweb.nl/140178/restaurant/recensie/Les-Deux-Maisons,